Zo scan je een QR-code

Door: Stefanie Katzenbauer | 02 juni 2021 12:13

QR code scannen
How To

Het is een handige manier om snel mee naar een website te linken, informatie te geven of als extra beveiligingsmaatregel: de QR-code zie je steeds vaker voorbij komen maar voor veel mensen is het nog steeds een raadsel hoe je die nu precies moet scannen. Er zijn verschillende manieren mogelijk om een QR-code te scannen en wij leggen er een paar uit. Zo kun je een QR-code scannen.

QR staat voor Quick Response en is eigenlijk hetzelfde als een barcode. Alleen bestaat deze code uit meer vierkante blokjes in plaats van streepjes en cijfertjes. De codes kunnen voor van alles en nog wat gebruikt worden: om je extra informatie over één specifiek iets te geven, om je toegang te geven tot de wifi of om je bijvoorbeeld iets te laten downloaden.

Via de camera op je telefoon

Op veel smartphones wordt tegenwoordig automatisch een QR-code scanner ingebouwd in de camerafunctie van je telefoon. Om te testen of dit bij jou het geval is, hoef je slechts je camera-app te openen en de lens op een QR-code te richten. Als er een scanner in zit, dan detecteert deze automatisch de code en zal vragen of je naar de gelinkte webpagina wil gaan.

In sommige gevallen moet je ook daadwerkelijk op de knop drukken, alsof je een foto maakt, om de code daadwerkelijk te scannen. In dat geval zal de camera-app op je telefoon vanzelf om de juiste actie vragen.

QR code scannen

Gebruik een app

Als er geen scanner in je camerafunctie zit, kun je natuurlijk ook een specifieke app downloaden waarmee je QR-codes kunt scannen. Dit loont als je bijvoorbeeld een expositie bijwoont waarbij extra informatie of audiotours via QR-codes wordt weergegeven. Als je hem daarna niet meer nodig hebt, kun je de app altijd nog verwijderen. Enkele simpele scan apps zijn QR & Barcodescanner van Gamma Play waarmee je dus ook direct barcodes kunt scannen of de QR-scanner en barcodescanner van QR Easy of voor iOS de QR Code Scanner van Tiny Lab.

2 Reactie(s) op: Zo scan je een QR-code

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 juni 2021 18:14 Kasander1
  Wil je zelf gaan spelen met qr-codes?
  https://www.qrcode-monkey.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2021 20:59 Kasander1
  QR & Barcodescanner even uitgeprobeerd maar dat is inderdaad een aanrader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.