Zo schiet je professionele foto's met je smartphone

Door: mark-swarts | 11 september 2014 15:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Met een smartphone maak je de snelst mogelijke foto's. Maar de kans is groot dat de foto onscherp is, niet juist belicht en een compositie van niets heeft. Met een smartphone kun je echter heel goed professioneel ogende foto's maken, mits je de juiste instellingen doorvoert.

Tip 01: Witbalans

Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.

Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.

Tip 01 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.

Tip 02: Stabiliteit

Een aantal nieuwe smartphones heeft optische beeldstabilisatie. Zo is bij weinig licht toch een goede foto te maken, zonder dat je de trillingen van je hand in het beeld opmerkt. Softwarematige beeldstabilisatie zit in veel smartphones en apps. Het nadeel hiervan is wel dat het beeld wordt uitgeknipt en dat je niet het gevoel hebt de volledige controle te hebben. Beeldstabilisatie is vooral handig bij het maken van video's, bijvoorbeeld bij het filmen vanuit een auto.

De app FiLMiC Pro (4,49 euro, iPhone) is een professionele app waar de stabilisatie is in en uit te schakelen bij het filmen. Dat kan op de Android-smartphone gratis met de app Video Smoother Stabilizer, die niet alleen stabilisatie toevoegt aan de camera, maar ook bij al eerder gemaakte video's trillingen eruit kan halen.

Tip 02 Met beeldstabilisatie is de kans op trillingen aanzienlijk kleiner.

Tip 03: Scènemodus

De camera van je smartphone is tot in detail aan te passen. Zo kun je voor de belichting een hogere ISO-waarde instellen en de scherpte-diepte aangeven met een laag of hoog diafragmagetal (F-waarde). Geen zin om daarmee aan de gang te gaan? Kies dan een van de voorgeprogrammeerde scènemodi. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld de landschap-, portret- of sportmodus. Voor een landschapsscène wordt een hogere F-waarde ingesteld, zodat de lens de hele omgeving scherp vastlegt. Daarvoor is er voldoende licht nodig.

Als dat er niet is, wordt de sluitertijd langer om dit licht te verkrijgen, of de ISO-waarde gaat omhoog (waardoor je wel meer ruis in de foto krijgt). Gaat het je juist om actie van voetballers, je rennende hond of vallende regendruppels? Kies dan de sportmodus, want dan stelt de camera een razendsnelle sluitertijd in.

Tip 03 Je maakt betere foto's met de slimme voorinstellingen.

Tip 04: Geotagging

Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.

In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.

Tip 04 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.

0 Reactie(s) op: Zo schiet je professionele foto's met je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.