Zo schiet je professionele foto's met je smartphone

© PXimport

Zo schiet je professionele foto's met je smartphone

Geplaatst: 11 september 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Met een smartphone maak je de snelst mogelijke foto's. Maar de kans is groot dat de foto onscherp is, niet juist belicht en een compositie van niets heeft. Met een smartphone kun je echter heel goed professioneel ogende foto's maken, mits je de juiste instellingen doorvoert.

Tip 01: Witbalans

Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.

Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.

 

© PXimport

 

© PXimport

Tip 01 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.

Tip 02: Stabiliteit

Een aantal nieuwe smartphones heeft optische beeldstabilisatie. Zo is bij weinig licht toch een goede foto te maken, zonder dat je de trillingen van je hand in het beeld opmerkt. Softwarematige beeldstabilisatie zit in veel smartphones en apps. Het nadeel hiervan is wel dat het beeld wordt uitgeknipt en dat je niet het gevoel hebt de volledige controle te hebben. Beeldstabilisatie is vooral handig bij het maken van video's, bijvoorbeeld bij het filmen vanuit een auto.

De app FiLMiC Pro (4,49 euro, iPhone) is een professionele app waar de stabilisatie is in en uit te schakelen bij het filmen. Dat kan op de Android-smartphone gratis met de app Video Smoother Stabilizer, die niet alleen stabilisatie toevoegt aan de camera, maar ook bij al eerder gemaakte video's trillingen eruit kan halen.

 

© PXimport

Tip 02 Met beeldstabilisatie is de kans op trillingen aanzienlijk kleiner.

Tip 03: Scènemodus

De camera van je smartphone is tot in detail aan te passen. Zo kun je voor de belichting een hogere ISO-waarde instellen en de scherpte-diepte aangeven met een laag of hoog diafragmagetal (F-waarde). Geen zin om daarmee aan de gang te gaan? Kies dan een van de voorgeprogrammeerde scènemodi. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld de landschap-, portret- of sportmodus. Voor een landschapsscène wordt een hogere F-waarde ingesteld, zodat de lens de hele omgeving scherp vastlegt. Daarvoor is er voldoende licht nodig.

Als dat er niet is, wordt de sluitertijd langer om dit licht te verkrijgen, of de ISO-waarde gaat omhoog (waardoor je wel meer ruis in de foto krijgt). Gaat het je juist om actie van voetballers, je rennende hond of vallende regendruppels? Kies dan de sportmodus, want dan stelt de camera een razendsnelle sluitertijd in.

 

© PXimport

Tip 03 Je maakt betere foto's met de slimme voorinstellingen.

Tip 04: Geotagging

Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.

In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.

 

© PXimport

Tip 04 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.

Tip 05: Panorama

Met een panoramafoto zie je meer van de omgeving in één foto. Vroeger had een panoramafoto het nadeel dat deze moest worden afgedrukt op een speciaal formaat papier, en dat kostte dus wat. In het huidige digitale tijdperk is dat niet meer nodig, want door te vegen, scrollen of met muisbewegingen is in hoge resolutie eenvoudig een breedbeeldafbeelding te verkennen. Zowel in Android als iOS kun je via het optiemenu ervoor kiezen een panoramafoto te maken. De software geeft vervolgens aan dat je in een horizontale lijn naar rechts moet bewegen, waarbij de camera zelf de foto's maakt en aan elkaar hecht.

De Android-optie Photo Sphere is nog mooier. Hiermee kun je een 360-graden foto maken, waarbij de foto eruitziet en functioneert zoals in Google Street View. Photo Sphere werkt volautomatisch; je hoeft alleen maar de punten in het beeld te volgen om de digitale 360-graden omgeving vol te schieten met foto's. Leuk om zo een herinnering van je vakantieadres te bewaren!

 

© PXimport

Tip 05 Ga je voor breedbeeld of een vol beeld?

Tip 06: Timelapse

Timelapse video is een techniek waarbij in één seconde video meerdere foto's tegelijk worden getoond. Zo kun je langzame processen versneld tonen. Denk daarbij aan bewolking die wegtrekt of het uitkomen van een bloem. Met de app Lapse It (gratis, iPhone en Android) is een timelapse video tot in detail in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld de beeldfrequentie instellen in milliseconden, seconden of minuten. Dat geeft je ongekende mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om een stop motion video te maken, een techniek bekend van onder andere de film 'Fantastic Mr. Fox', waarbij statische objecten lijken te bewegen. Lapse It is ook bijzonder uitgebreid op het gebied van beeldinstellingen. Je kunt alles aanpassen: scherpte, flits, ISO, kleureffecten, scènemodus en de witbalans. Daarmee is deze app ook een uitstekende vervanger voor je standaard iOS of Android camera-app.

 

© PXimport

Tip 06 Timelapse fotografie binnen handbereik.

Tip 07: 3D-fotografie

Sommige smartphones kunnen 3D-foto's maken. De smartphone heeft dan twee camera's aan de achterkant en geeft hiermee diepte aan een afbeelding. In sommige toestellen is een softwarematige optie toegevoegd om een afbeelding een 3D-effect te geven, zonder dat je hiervoor een speciale bril nodig hebt om de diepte te kunnen waarnemen. Je kunt ook gebruikmaken van een 3D-app. Er bestaan diverse apps die beweren 3D-foto's te kunnen maken. Voor zowel Android als iPhone kun je het beste de app 3D Camera downloaden.

De versie voor je iPhone kan drie soorten 3D-foto's maken; via anaglyph (stereofotografie) in kleur- of grijswaarden of met autostereogram. Voor alle drie heb je een 3D-bril nodig om het effect te zien. De app voor Android combineert twee foto's niet alleen voor een 3D-effect, maar weet hiermee ook daadwerkelijk 3D-afbeelding te maken. Kies hiervoor de optie 3D scene from two pictures. Een verbinding met internet is nodig, omdat de online server de afbeeldingen moet renderen. Als de foto klaar is, beweeg je met het beeld van links naar rechts, waarbij het lijkt alsof je het object rondom bekijkt.

 

© PXimport

Tip 07 Echte 3D-beelden op je smartphone!

Tip 08: Color Splash

Een van de trends op dit moment is het delen van een zwart-witfoto, waarbij een detail is ingekleurd. Dat kun je helaas niet zomaar voor elkaar krijgen met de standaard instellingen van je smartphone, maar wel met een speciale app. De benodigde app heet Color Splash (Android) en is verkrijgbaar voor vrijwel elke smartphone. Er bestaan verschillende (namaak)versies van Color Splash, allemaal gemaakt door verschillende ontwikkelaars. Dat wekt verwarring.

Lees daarom eerst de beoordelingen van andere gebruikers door, om erachter te komen of de versie die jij wilt downloaden wel de correcte is. Het idee is dat je in Color Splash een foto maakt of een eerder gemaakte foto opent. Vervolgens zet de app de foto om naar zwart-wit. Door met je vinger te vegen over het scherm komt de kleur van het bewuste gebied weer terug. Zo zijn de hoogtepunten uit een foto eruit te halen in kleur. De foto is daarna eenvoudig te delen op de bekende sociale netwerken.

 

© PXimport

Tip 08 Met Color Splash veeg je de kleur terug in een zwart-witfoto.

Automatische back-up

Je gemaakte foto's zijn je ongetwijfeld dierbaar. Mocht er iets gebeuren met je smartphone, dan is het fijn als je foto's van familie, vrienden en gebeurtenissen veilig in de cloud staan. Onder andere Dropbox biedt de mogelijkheid tot het automatisch uploaden van gemaakte foto's naar de online opslagruimte van de clouddienst. Hiervoor heb je een Dropbox-account nodig en de app Dropbox. Als je de app hebt geïnstalleerd, vraagt Dropbox direct of je de automatische back-upfunctie wilt aanzetten. Vervolgens scant de app de foto's op je telefoon en start, indien gewenst, met uploaden.

Op het moment dat je een foto maakt, wordt deze ook verstuurd naar je Dropbox-map. Dropbox uploadt standaard alleen via een wifi-verbinding, maar dat kan handmatig worden veranderd naar 3G/4G. Heb je Dropbox ook op je computer? Verbind dan je smartphone met een usb-kabel aan je computer. Zodra die de telefoon herkent, verschijnt een venster van Dropbox met de vraag of je jouw foto's wilt back-uppen.

 

© PXimport

Kader 01 In Dropbox bewaar je jouw foto's op een veilige plaats.

Tip 09: Perfectly Clear

Perfectly Clear is bekend als plug-in voor Adobe Photoshop en Lightroom, waarmee foto's in één keer worden verbeterd qua witbalans, kleur en scherpte. Van Perfectly Clear is nu ook een app verkrijgbaar voor je iPhone (2,69 euro) en Android (2,08 euro). Eerst vraagt de app je om een foto te maken of te openen vanuit je fotoalbum. Als je een foto hebt genomen, moet je op de miniatuurafbeelding tikken om Perfectly Clear aan het werk te zetten. De app analyseert de foto en toont in een dubbel scherm aan wat het heeft gedaan. Door te vegen over de afbeelding zie je 'voor' en 'na'. Deze functie heet Fix! Is de foto te donker?

Druk dan op Fix Dark. De witbalans is aan te passen met Fix Tint en portretten zijn geheel automatisch op te krikken met de knop Beautify. Zelf de touwtjes in handen hebben? Kies dan Tweak, waarna een groot optiemenu tevoorschijn komt. Door Perfectly Clear als je standaard camera te gebruiken, zijn je foto's voortaan van topkwaliteit zonder dat je zelf hoeft te knutselen met de camera-instellingen.

 

© PXimport

Tip 09 Snel de foto opschonen doe je met Perfectly Clear.

Tip 10: Camera ZOOM FX

Als je een volwaardige vervanger wilt voor de standaard Android-camera, inclusief mogelijkheden tot fotobewerking, dan moet je bij de 1,99 euro kostende app Camera ZOOM FX zijn. Het is daadwerkelijk een vervanger, want je kunt via Instellingen (het logo met de regelaars) / All Settings / Camera ervoor kiezen om de app de standaard mobiele camera te laten zijn. Zet een vinkje naast Default camera. Via Instellingen / All Settings vind je ook de optie Save. Hier kun je geotagging activeren en is de kwaliteit van de foto's te optimaliseren. Standaard staat de jpg-compressie op 85%, maar kies 100% voor de beste beeldkwaliteit. Eenmaal terug in de live viewer, druk je linksboven in beeld op het mappenlogo.

Hier activeer je de opties Horizon en Stable Indicator. Dit geeft je controle over het bijvoorbeeld rechtzetten van de horizon. Eventueel is ook een rooster in te schakelen, waarmee diverse soorten composities zijn te fotograferen. Uiteraard is de witbalans, scènemodus en scherpstelling te regelen. Via het tandwiellogo kom je in een menu met mogelijkheden tot timelapse, het maken van een fotocollage en het maken van foto's via stemherkenning.

 

© PXimport

Tip 10 Professioneel fotograferen met Camera ZOOM FX.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten