Retrogames op je smartphone

Door: Stefanie Katzenbauer | 28 maart 2019 06:07

How To

Soms ben je in een nostalgische bui en kan je wel wat ontspanning gebruiken. Dan is het natuurlijk ideaal als je retro games op je smartphone kan spelen. Denk aan games van de SNES, N64 of de Playstation en Gameboy. Dit heb je nodig om retrogames op je smartphone te spelen én we hebben meteen een paar game tips.

Game emulator

Via een game-emulator kun je eenvoudig retrogames op je smartphone spelen. Een game-emulator is eigenlijk een systeem dat een (oud) computersysteem nabootst waardoor de spellen ook op je hightech smartphone werken. Let hierbij wel op: game-emulators zijn veelal alleen beschikbaar voor Android. Apple accepteert namelijk geen emulators in de App Store om gedoe met auteursrecht op de games te voorkomen. Dit artikel focust zich dan ook alleen op Android.

ClassicBoy (emulator)

ClassicBoy (Emulator) geeft je toegang tot de meeste consoles en oude games. Je kan kiezen uit de N64, Playstation 1, GBA, GBC GB, NES, Sega en Neo-Geo. Om via de emulator spellen te kunnen spelen moet je via een hiervoor bestemde site de bijbehorende ROM-bestanden downloaden van de gewenste game. Je kunt gewoon ‘retrogames rom’ googelen, maar je kunt ook kijken op CoolROM  romsmania of emuparadise 

Deze sites kun je ook gebruiken als je een andere emulator dan ClassicBoy gebruikt.

Download vervolgens het gewenste ROM-bestand. Dit wordt op je Andoridapparaat opgeslagen bij je downloads. Om een game te starten via ClassicBoy selecteer je eerst de gewenste console.

ClassicBoy consoles

Vervolgens tik je op ‘select game’ en tik je net zo lang op ‘parent folder’ totdat je in de hoofdmap bent. Selecteer vervolgens ‘downloads’ en het ROM-bestand van je game. Dit wordt nu geopend in ClassicBoy en je kan beginnen met spelen! Je kunt de emulator gratis gebruiken maar dan krijg je wel advertenties. De app kost €2,94 voor een advertentievrije versie. 

Classicboy mappen

EmuBox

EmuBox is eveneens een emulator maar deze ondersteunt een paar andere consoles dan ClassicBoy. Met EmuBox kun je namelijk onder andere ook Gameboy Advanced en Gameboy Colour spellen spelen. Maar ook SNES, Nintendo DS en NES spellen werken prima via deze emulator. Het handige aan deze app is dat je niet zelf hoeft te zoeken naar de ROM-bestanden in bestandsmappen op je telefoon. In de app kan je je apparaat automatisch scannen naar ROM-bestanden en deze toevoegen. De interface van de app is ontzettend simpel en overzichtelijk. Dit maakt EmuBox een zeer gebruiksvriendelijke emulator.

emubox

De app herkent ook automatisch bij welke console het spel hoort waardoor je maar weinig zelf hoeft te selecteren en meteen kan beginnen aan het spel. Ook het opslaan van je voortgang in een spel gaat erg overzichtelijk. Wil je meerdere spellen in een keer inladen? Ook dat gaat met één druk op de knop in EmuBox.

Kirby

Retrogames in de Playstore

Natuurlijk hoef je niet altijd moeilijk te doen en een emulator te downloaden. Veel versies van retrogames zijn ook gewoon als losse game in de Playstore beschikbaar. Deze kun je gewoon downloaden en direct spelen. Het voordeel van deze games is vaak dat ze ook voor iOS beschikbaar zijn. Ook de besturing van deze spellen gaat net wat natuurlijker dan met een emulator. De emulator simuleert, zoals je kan verwachten, de besturing die we gewend zijn van de controllers. Toch voelt het heel anders, en een beetje onnatuurlijk, om met een touchscreen een joystick in het rond te moeten draaien.

Sonic the Hedgehog Classic

Voor velen zijn de spellen van Sega en dan specifiek de Sonic spellen een goede herinnering aan vroeger. Nu hoef je niet meer zuchtend terug te denken aan die mooie tijd waarin je deze razendsnelle egel ringen liet verzamelen. Je kunt deze app downloaden op zowel Android als iOS. Zoals je kunt verwachten is er een betaalde en een gratis versie beschikbaar. De game zonder advertenties kost €2,29. Voor de echte Sonic fan is het aan te raden de betaalde versie aan te schaffen. Zodra je het spel pauzeert, in een andere menu wil kijken of zelfs wil afsluiten, wordt een reclame door je strot geduwd. Dit doet wel af aan het speelplezier.

SOnic

Pacman

Een van de meest iconische retrospellen is natuurlijk Pacman. Je kunt dit spel gratis spelen op zowel Android als iOS. In de app kan je de klassieke arcade versie spelen mét de bekende muziek of kiezen voor unieke doolhoven. Deze doolhoven kun zien als levels die je om de beurt kan vrijspelen. Je beweegt naar boven, beneden, links of rechts in het doolhof door te swipen. Deze besturing is simpel en doeltreffend en mede door de simpele besturing wordt dit spel al snel erg verslavend.

Pacman

Tetris

Het liedje van Tetris zal ongetwijfeld nog dagen in je hoofd blijven hangen als je eenmaal begonnen bent aan dit ontzettend verslavende spel. De vormgeving van dit spel is misschien iets blitser dan destijds in de goede ouwe tijd maar desalniettemin is dit spel nog steeds leuk om te spelen. Er kan immers weinig fout gaan aan het op elkaar stapelen van geometrische vormen. Je kunt kiezen om de blokken op twee manieren te besturen: door te swipen en draaien of door automatisch de plaats waar ze neer moeten vallen te selecteren. (Android/iOS)

Tetris

Super Mario Run

Super Mario Run is niet helemaal hetzelfde als de klassieker Super Mario maar komt het dichtste in de buurt van een Nintendo ervaring zonder een emulator te gebruiken. In deze app kan je je Nintendo-account koppelen, mocht je deze hebben. Hierdoor kun je opgeslagen data van het spel inladen op je mobiele telefoon en krijg je Toad erbij als speelbaar personage. Heb je ook nog een Mii-personage, je weet wel, die lelijke karikaturen van jezelf die je op de Wii gebruikte? Ook deze kan via je Nintendo-account ingeladen worden.

Dit spel voelt niet helemaal retro aan, de grapics zijn erg mooi afgewerkt, de interface is zonder problemen te gebruiken en bij een retrogame wil je toch een beetje pixel zien en een paar keer vloeken op de besturing. In dat geval raden we aan om een emulator te downloaden.  (Android/iOS)

Mario Run

0 Reactie(s) op: Retrogames op je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.