Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

Door: Robbert Brus | 27 maart 2017 13:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De meest gehoorde klacht over virtual reality is de prijs van de vr-headsets. Om die reden zijn steeds meer ontwikkelaars aan het zoeken naar een goedkoper alternatief. De meest logische keuze lijkt de smartphone met zijn hoge resolutiescherm en componenten die ook terug te vinden zijn in de moderne vr-bril. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer programma’s verschijnen om van je smartphone een vr-headset te maken.

1 Smartphone als vr-set

RiftCat lijkt met VRidge het voortouw te nemen door een andere aanpak. Waar andere ontwikkelaars het beeld uit het venster streamen naar een app op de smartphone, laat VRidge je pc denken dat je smartphone een virtualreality-headset is. Dat werkt niet alleen een stukje sneller maar het grote voordeel is dat je via deze manier SteamVR- en Oculus Rift-spellen kunt spelen. Het instellen en configureren van de software is geen alledaagse kost, daarom nemen we je stap voor stap mee om van jouw smartphone een virtualreality-headset voor je pc te maken.

Wat heb je voor VRidge nodig

Allereerst heb je een moderne smartphone met minimaal Android 5.0 nodig. Voor iOS is op het moment van schrijven nog geen ondersteuning. Indien je de verbinding over wifi wil maken, dan heb je een stabiele en snelle wifi-verbinding nodig. RiftCat stelt zelf geen extreem hoge eisen aan de hardware: een Intel Core i5 2500, 4 GB ram en een videokaart als de Nvidia GeForce GTX 650 moet voldoende zijn. Daarentegen zullen de meeste vr-spellen wel het nodige van de pc vragen, daarom adviseren we de systeemeisen van Oculus en HTC aan te houden: minimaal een Intel Core i5 4590 of AMD FX 8350, 4 GB ram en een Nvidia GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290. Als laatste heb je een mobiele vr-headset nodig. Deze headsets kun je tegenwoordig in supermarkten, speelgoedwinkels en elektronicazaken vinden. De prijzen variëren van vijf tot honderd euro.

2 VRidge downloaden en proberen

VRidge is niet gratis, de volledige versie kost op het moment van schrijven 15 euro. Je kunt het programma wel gratis uitproberen om te zien of het ook voor jouw configuratie goed werkt. De software zal niet bij iedereen even vlot werken. De proefversie kun je 10 minuten per sessie uitproberen. Download VRidge voor de pc en start de installatie. Als de installatie voltooid is, druk je op Start Using RiftCat. In het volgende venster kun je een account aanmaken. Dit kan met een bestaand socialmedia-account of door op de knop Register te klikken. Na het aanmaken en activeren van het account kun je inloggen in het programma.

Na het aanmaken en activeren van een account kun je inloggen via de applicatie.

3 VRidge op je mobiel

De installatie van de app is niet anders dan bij andere apps, maar voor de volledigheid hebben we de stap toch toegevoegd. VRidge kun je vinden in de Play Store. Als je na het downloaden en installeren de app opent, zie je de naam van je telefoontoestel en kun je verbinding maken via de desktop-app als je verbonden bent met hetzelfde wifi-netwerk of via een usb-kabel. De verbinding tussen je smartphone en je computer kun je maken via usb of wifi. Wifi is de gemakkelijkste manier en je blijft vrij van bungelende kabels aan je smartphone. Het nadeel is dat deze methode gevoeliger is voor vertraging. Het is dus van belang dat de wifi-verbinding snel en sterk genoeg is om de gegevens goed over te dragen.

4 Verbinding maken via wifi

Om via wifi te verbinden, start je het programma op de pc en klik je op het wifi-pictogram. Start vervolgens de app op je smartphone. Het programma op de pc zal automatisch de smartphone detecteren. Klik op Yes om de verbinding tot stand te brengen. Indien er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan eerst of de smartphone verbonden is met hetzelfde netwerk als de pc. Wifi-versterkers kunnen voor problemen zorgen. Indien de verbinding niet goed tot stand komt, probeer je het handmatig. In het programma op je pc kun je achter Awaiting connection at: het lokale ip-adres aflezen. Tik vervolgens in de app op Connect manually, vul het IP-adres in en tik op Connect. Zodra gevraagd wordt of de gevonden telefoon het toestel is, klik je op Yes om te bevestigen.

Kies voor Ethernet om een verbinding via wifi te maken.

0 Reactie(s) op: Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.