Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

Door: Robbert Brus | 27 maart 2017 13:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

5 Verbinding via usb

De verbinding via usb is het meest betrouwbare. Let er wel op dat je smartphone niet automatisch de mobiele internetverbinding deelt met je pc. Je kunt dit voorkomen door tijdens het gebruik mobiele data uit te schakelen of vliegtuigstand in te schakelen. Schakel de applicatie op de pc in zodra de smartphone via usb is verbonden en de app is gestart. Klik op het usb-pictogram en als de software de smartphone ziet, klik je op Yes om te bevestigen. Als er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan of usb-tethering is ingeschakeld. Deze optie kun je snel vinden door op de drie streepjes linksboven in de app te tikken en te kiezen voor usb-tethering.

Klik op Yes als gevraagd wordt of de juiste telefoon gevonden is en stop hem in de VR-headset.

Kwaliteit

Hoewel RiftCat met VRidge al veel weet na te bootsen, is het natuurlijk nog niet te vergelijken met de kwaliteit die de Rift en Vive bieden. Het belangrijkste gemis is een positionele sensor, die de bewegingen van de headset volgt. Word je door deze beperking misselijk, zet dan de headset even af om bij te komen. Probeer om niet te snel met je hoofd te draaien en niet naar voren of opzij te bewegen tijdens het spelen. Simulatiespellen als Elite Dangerous of Project CARS, waarin je zelf in een bewegend voertuig zit en niet te veel hoeft te bewegen, lenen zich aardig voor VRidge.

6 Spellen RiftCat

Via het programma VRidge zelf kun je een aantal eenvoudige spellen of demo’s downloaden. Veel van de via RiftCat aangeboden software was ook te downloaden tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de Oculus Rift. De spellen vind je onder het tabblad Play Games Library. Installeren gaat gemakkelijk via de knop Install. Als een spel is geïnstalleerd, kun je het starten door op Play te drukken.

From Ashes verscheen eerder voor de Oculus Rift DK2, en is nu gratis te vinden in de RiftCat-bibliotheek.

7 Spellen SteamVR

Voor SteamVR-spellen zorg je dat je een Steam-account hebt en dat Steam geïnstalleerd is op je pc. Start Steam en zorg dat VRidge verbinding heeft met je smartphone. Klik op de knop Play SteamVR. De eerste keer dat je dit doet, zal Steam vragen of het de SteamVR-software moet installeren. Controleer of VRidge nog is verbonden met je smartphone en klik vervolgens op het SteamVR-logo rechtsboven in het Steam-venster. Klik vervolgens op de rode tekst Kamerinstellingen starten. Kies voor de optie Alleen Staand, klik op Volgende en zorg dat bij Kalibreer je ruimte de smartphone naar je monitor gericht is als je op Midden Kalibreren drukt. Klik op Volgende en vul bij Lokaliseer de vloer je eigen lengte in. Klik op Volgende en Voltooid om de configuratie af te ronden. Je kunt nu een SteamVR-spel opstarten en spelen.

Stel SteamVR voor staand gebruik in, zodat spellen daarop geconfigureerd worden.

Revive voor nieuwe Rift-spellen

Het programma Revive is oorspronkelijk ontwikkeld om Oculus Rift-spellen met de HTC Vive te kunnen spelen, maar het werkt ook met andere vr-headsets en met VRidge, omdat het een vr-headset emuleert. Je hebt een Oculus-account nodig en de software Oculus Home. Start die software, maar sla de configuratiewizard over omdat er geen Oculus Rift is om te configureren. Installeer een van de spellen, bijvoorbeeld Lucky’s Tale. Ga vervolgens naar deze website, ga naar beneden tot Standalone games en klik op Download the Revive Injector here. Pak de bestanden uit naar de installatiemap van het spel; voor Lucky’s Tale is de standaardmap bijvoorbeeld: C:\Program Files\Oculus\Software\Software\playful-luckys-tale. Sleep het exe-bestand naar ReviveInjector_x64 en het Oculus Rift-spel wordt gestart.

8 Oude spellen Oculus Rift

Naast een eigen bibliotheek met spellen, is het ook mogelijk om oude Oculus Rift-demo’s en spellen te spelen met VRidge. Spellen die met de ontwikkelaarskit 0.8 of later ontwikkeld zijn, kunnen alleen gespeeld kunnen worden via Oculus’ eigen softwaredistributie platform Oculus Home. Veel oude vr-spellen vind je terug op deze website. Op de website kun je naast de knop Oculus Rift op het pijltje drukken om te filteren op Oculus Rift DK2-spellen. Als je een spel hebt gedownload en hebt uitgepakt klik je in VRidge op Play Oculus Rift Games (0.6 – 0.8 SDK) en open je het spel.

Cyber Space was de eerste VR-beleving, die duidelijk maakte dat ook zwaartekracht virtueel gevoeld wordt.

9 VRidge afstellen naar je wensen

Iedereen gebruikt een andere combinatie tussen smartphone-resolutie, headset-lenzen en pc-videokaart. Is het beeld in de vr-headset wazig of dubbel? Duik dan in de extra opties van VRidge. Als een spel gestart is, zie je op het scherm van je smartphone in het midden een tandwiel. Klik erop om de Interpupillary distance (afstand tussen de oogpupillen) en Scale (grootte van het beeld) aan te passen. Als VRidge niet verbonden is, zijn er onder Settings nog wat andere instellingen te vinden. Probeer deze alleen uit als de app niet goed presteert. Via de desktopsoftware kunnen de resolutie en de kwaliteit worden aangepast. Klik rechtsboven op het tandwiel en nogmaals op het kleine tandwiel. Als de verbinding erg traag is, dan kun je proberen de kwaliteit en resolutie omlaag te zetten. Ook is het mogelijk de framerate aan te passen, al is 60 frames per seconden eigenlijk al te weinig voor vr.

VRidge is af te stellen voor elke headset en elk hoofd, zodat je vol gas door de bochten kunt racen in Project CARS.

VRidge op je Gear VR

Heb jij een Samsung-telefoon en een Gear VR (die veelvuldig bij Samsung-telefoons werd weggegeven), dan hoef je gelukkig geen aparte smartphone-vr-headset meer aan te schaffen. De Gear VR steekt trouwens wat ons betreft kwalitatief gezien met kop en schouders boven de rest van de vr-headsets voor smartphones uit. Dit is mede te danken aan het feit dat Samsung het platform van Oculus gebruikt. Het grote nadeel is dat je alleen de Oculus-apps kunt gebruiken.

Via het Sideload VR omzeil je dit nadeel, en kun je ook op je Gear VR VRidge installeren. Tijdens onze test bleef onze Samsung Gear VR wel herhalen dat spellen die we via SideloadVR gedownload hadden een beveiligingsrisico met zich meebrachten. De ontwikkelaar van het programmaatje geeft aan dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken, maar we vinden het wel het vermelden waard. Om SideloadVR te gebruiken download je die app vanuit de Play Store naar je Samsung-smartphone. Om SideloadVR te gebruiken, heb je een ontwikkelaarsaccount bij Oculus nodig. In de app staat stap voor stap vermeld hoe je een account kunt aanmaken en hoe je apps via SideloadVR kunt installeren.

0 Reactie(s) op: Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.