Zo synchroniseer je een Android telefoon met je Mac

Door: redactie-computertotaal | 20 juni 2013 14:30

How To

Dankzij iCloud is het synchroniseren van een iPhone met een Mac een fluitje van een cent. Maar Mac gebruikers die liever niet voor een Apple-only benadering van gadgets willen gaan door bijvoorbeeld een Android smartphone te gebruiken, zullen erachter komen dat het synchroniseren van een Android telefoon met OS X niet even makkelijk is. Gelukkig is het ook niet vreselijk moeilijk, dankzij Google’s eigen cloud diensten.

Contactpersonen

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je telefoon met je Google account synchroniseert. Ga naar Settings > Accounts > Google, en druk op je e-mailadres (bovenaan het scherm, onder de kop Accounts). Zorg dat het vakje naast Contacts is aangevinkt.

Open vervolgens de Address Book app op je Mac, ga naar Address Book > Preferences > Accounts, en kies On My Mac. Je zult twee vakjes te zien krijgen: eentje met Synchronize to Yahoo en eentje met Synchronize to Google. Vink dat laatste vakje aan, druk op Accept, en vul je Gmail adres en wachtwoord in. Nu zou er in de menubalk van je Mac een klein synchronisatie-icoontje moeten verschijnen. Klik erop, en selecteer Sync Now.

Kalender

Om je Android/Google kalender met iCal te synchroniseren, open de iCal app op je Mac en ga naar iCal > Preferences > Accounts. Klik op het plus-symbool (+) in de linkeronderhoek en voeg een kalender aan iCal toe. Laat Account Type op Automatic staan, vul je Gmail adres en wachtwoord in, en klik op Create.

Als er meerdere Google kalenders aan je account gekoppeld zijn kun je kiezen welke je in iCal wilt weergeven door op Delegation (iCal > Preferences > Accounts) te klikken, en vervolgens de relevante vakjes aan te vinken.

Media

Eén van de gemakkelijkste manieren om media, waaronder muziek, video’s, foto’s, en podcasts, te synchroniseren is DoubleTwist – een gratis Android app die algemeen bekend staat als “iTunes voor Android”. Je kunt met DoubleTwist media synchroniseren via een USB-kabel (gratis) of via Wi-Fi (daar heb je AirSync van DoubleTwist voor nodig, wat eenmalig $5 kost).

Reguliere USB-synchronisatie via DoubleTwist werkt met Android toestellen waarop USB mass storage (MSC) modus ingeschakeld is. Android apparaten die Jelly Bean of latere versies draaien ondersteunen USB MTP modus, maar geen USB MSC modus. Daarom kunnen deze apparaten (waaronder de Samsung Galaxy S3 en de Samsung Galaxy Note 2) totdat DoubleTwist haar app updatet met ondersteuning voor USB MTP alleen over Wi-Fi synchroniseren met AirSync.

Om met DoubleTwist aan de slag te gaan moet je de desktop app op je Mac downloaden en installeren. Wanneer je het voor de eerste keer laadt, scant het programma iTunes en importeert het je media (muziek, video’s, foto’s, en podcasts). Je afspeellijsten worden niet automatisch geïmporteerd, maar je kunt dit handmatig doen: Ga naar Playlist Setup (in het menu links onderaan), en selecteer Import iTunes Playlists. Als je wilt dat DoubleTwist voortaan veranderingen in je afspeellijsten automatisch importeert, vink dan het vakje naast Automatically Import iTunes Playlist Changes aan.

Download vervolgens de gratis DoubleTwist app op je Android telefoon. Gebruik een USB-kabel om je toestel aan je Mac te koppelen, en volg de instructies op het scherm om het aan de computer te mounten. Zodra dit is gebeurd klik je (in het menu links onderaan) op je apparaat om de synchronisatie-opties te openen. Je kunt al je muziek en video’s tegelijk synchroniseren, of je kunt verschillende afspeellijsten kiezen. Je kunt ook bestanden en foto’s naar je telefoon verslepen.

Bestanden

Dankzij cloudopslagdiensten is het synchroniseren van niet-mediabestanden (zoals documenten en spreadsheets) tussen je Android telefoon en je Mac eenvoudig. In dit voorbeeld gebruiken we Dropbox (we nemen aan dat je deze app al op je Mac hebt ingesteld), maar je kunt elke dienst naar keuze gebruiken, zoals Box, Google Drive, SkyDrive, of SugarSync.

Download de Dropbox app op je Android telefoon en log van daaruit in op Dropbox. Vervolgens wordt elk bestand dat je in je Dropbox map neerzet automatisch tussen je apparaten gesynchroniseerd.

Net als op de iPhone kun je Dropbox zo instellen dat foto’s die je met je Android telefoon neemt automatisch in je Dropbox opgeslagen en gesynchroniseerd worden (als je deze optie inschakelt krijg je ook nog eens gratis 500MB extra opslagruimte). Deze functie is vergelijkbaar met Google’s optie om nieuwe foto’s automatisch naar je Google account te uploaden, en het kan in het begin een beetje eng zijn (misschien wil je wel helemaal niet dat foto’s van je telefoon naar een ander apparaat gesynchroniseerd worden), maar het kan handig zijn als je je toestel kwijtraakt.

Alles

De eenvoudigste manier om alles van je Android toestel naar je Mac te synchroniseren is gebruik te maken van Google’s eigen apps voor e-mail, kalenders, foto’s, en contactpersonen. Als je dat doet, kun je synchronisatie vanaf je Web-gebaseerde Google account naar je Android apparaat inschakelen door naar Settings > Accounts > Google te gaan en op je Google account te drukken (onder Accounts).

Vanuit dit menu kun je synchronisatie van verschillende Google diensten aan- of uitzetten – waaronder Google Chrome, Photos, Google Play Books, Google Play Magazines, Google Play Music, Google+, en Picasa Web albums. Je kunt ook kiezen om Internet te synchroniseren, een interessante functie die je Google zoekresultaten tussen verschillende apparaten synchroniseert.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Sarah Jacobsson Purewal (@geeklil). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl/Macworld.nl.

7 Reactie(s) op: Zo synchroniseer je een Android telefoon met je Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 december 2013 14:16 Anoniem
  rotzooi. werkt voor geen meter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 januari 2014 19:11 Anoniem
  rotzooi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2014 10:37 Anoniem
  "werkt voor geen meter" specificeert naar mijn idee niet wat er niet werkt, waar de problemen zitten, welke instellingen je gebruikt, hoe je eea opgezet hebt, welke meldingen je krijgt….

  *of ben ik nu raar* ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2014 22:16 Anoniem
  Samsung is de aller aller slechtste telefoon ter wereld. ROTZOOI
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2014 13:46 Anoniem
  Alle muziek wordt overgezet naar mijn Samsung, maar absoluut niet in afspeellijsten, hoewel ze wel zeggen dat dat zou werken.

  (Alle instellingen kloppen, afspeellijsten zijn geïmporteerd…)

  Iemand een oplossing?

  Had onlangs een programma waarmee ik alles inclusief afspeellijsten op mijn telefoon kreeg, maar na een paar dagen verdween alles telkens weer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2014 10:56 Anoniem
  kanker kanker kanker ik ben een Nederlander klaag klaag kanker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 10:55 Lilynew
  U kunt deze draadloze hulpmiddel gebruiken om bestanden over te brengen naar Android-toestel, kunt u dit bericht om hulp te lezen:
  http://airmore.com/nl/foto-van-android-naar-mac.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.