Zo verander je de standaardbrowser en zoekmachine in Android

Door: Wesley Akkerman | 13 augustus 2019 10:37

Google Pixel 3A
How To

Google is begonnen met het uitrollen van een update voor Google Play, de downloadwinkel van Android, waardoor gebruikers gemakkelijk hun zoekmachine en browser kunnen aanpassen. Dit moet Google doen van de Europese Commissie, omdat de zoekmachinegigant op de vingers is getikt. Google zou zijn positie als platformhouder namelijk misbruiken.

Het Amerikaanse bedrijf heeft daar een boete van vijf miljard dollar voor moeten betalen. Ook is de boodschap meegegeven dat het voor gebruikers gemakkelijker moet worden gemaakt om van browser of zoekmachine te wisselen. Wanneer je de nieuwste versie van Google Play hebt (geen nood, die komt automatisch je kant op als dat nog niet gebeurd is) en je opent de winkel, dan krijg je een scherm te zien met extra mogelijkheden. Dit is belangrijk voor mensen die net een nieuw toestellen instellen, maar kan ook handig zijn voor iedereen die zich nog afvroeg hoe je nou precies van browser of standaardzoekmachine moet wisselen.

Zoekmachine veranderen via Google Play

Wanneer je Google Play opent na de update, dan krijg je een nieuw scherm te zien. Hier kun je nu de keuze maken voor een zoekmachine. Google stelt een aantal zoekmachines voor, zoals bijvoorbeeld het privacyvriendelijke DuckDuckGo, maar je bent vrij om natuurlijk voor een andere applicatie te kiezen. De gepresenteerde keuzemogelijkheden kunnen per gebruiker verschillen: Google laat namelijk zien welke zoekmachine je al geïnstalleerd hebt en welke populair zijn op dit moment. De zoekmachines staat overigens in een willekeurige volgorde, uiteraard met die van Google bovenaan de lijst. Rechts kun je op het knopje Installeren drukken, dan zal de app netjes op je smartphone of tablet komen te staan. Bovendien kun je extra informatie verkrijgen door even op de naam van de zoekmachine te tappen, zodat je weet wat voor app je binnenhaalt.

Android zoekmachine browser veranderen
Android zoekmachine browser veranderen

Browser veranderen via Google Play

Je browser veranderen via Google Play gaat op eenzelfde manier. Nadat je klaar bent met het scherm over zoekmachines (je kunt overigens ook op Nee bedankt tappen, dan verandert er niets), dan kun kiezen voor een nieuwe of extra browser. Ook hier presenteert Google enkele mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Opera of Mozilla Firefox. Staat er niets tussen dat je goed vindt? Geen nood, dan kun je hier ook op Nee bedankt tappen en later alsnog via Google Play zelf een browser uitkiezen die beter bij je past. Heb je dit allemaal achter de rug, dan krijg je nog twee schermen te zien: schermen waarin Google precies uitlegt hoe je handmatig browsers en zoekmachines downloadt, installeert en gebruikt op je Android-apparaat. Hierdoor moet het voor iedereen heel duidelijk worden hoe dat precies moet, zodat je niet het idee krijgt dat je vastzit aan de producten van Google.

Android zoekmachine browser veranderen
Android zoekmachine browser veranderen

0 Reactie(s) op: Zo verander je de standaardbrowser en zoekmachine in Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.