Zo voorkom je oververhitting van je smartphone

© PXimport

Zo voorkom je oververhitting van je smartphone

Geplaatst: 4 oktober 2021 - 08:41

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Justin Doornekamp

Hoewel de zomer alweer achter de rug is, kan je telefoon alsnog veel te heet worden. Hoe kun je oververhitting voorkomen en wat kun je doen om je smartphone af te laten koelen?

De accu van je telefoon kan vrij heet worden, zeker op warme dagen. Als je toestel te heet wordt, dan schakelt het zichzelf uit. Dit voorkomt dat de smartphone in vlammen opgaat, wat in het verleden weleens is gebeurd.

Meestal krijg je op tijd een seintje dat het toestel te heet is en dat deze wordt uitgeschakeld. Je kunt de smartphone dan pas weer aanzetten als deze is afgekoeld. Tot die tijd kun je je toestel dus niet gebruiken.

Je kunt oververhitting voorkomen, door je telefoon niet direct in de zon te leggen. Dit klinkt uiteraard als een opendeur, maar als je lekker aan het zwembad ligt, wil dat er weleens bij inschieten. Ook je telefoon in een hete auto laten liggen is nooit een goed idee.

Verder is het verstandig om je toestel niet teveel te gebruiken bij hoge buitentemperaturen. Het helpt daarbij om bepaalde functionaliteiten die je niet gebruikt, denk aan bluetooth, wifi of gps, uit te zetten. Want hoe meer rust je je telefoon geeft, hoe minder heet het toestel wordt.

Ook wordt aangeraden om je telefoon op te laden met de officiële adapter die je bij de aanschaf van je smartphone kreeg. Goedkope laders van derde partijen kunnen ook tot oververhitting leiden. 

Gebruik altijd de officiële lader die je bij je telefoon kreeg.

© PXimport

Dit kun je doen

Wordt je telefoon alsnog erg heet? Zorg dan dat je in ieder geval je smartphone uit de oplader haalt en op een koele plek legt. Schakel je smartphone helemaal uit, om de processor wat rust te geven, en verwijder eventueel het beschermhoesje.

Om je telefoon sneller te koelen, kun je overwegen om deze onder een airco of zelfs in de koelkast te leggen, maar vergeet hem er niet uit te halen! Laat het toestel minstens een kwartier uitstaan, maar liever langer, om het de kans te geven om af te koelen.

Blijft de telefoon erg heet of hoor je zelfs een sissend geluid of zie je een bobbel aan de achterkant, dan is het foute boel. Leg het toestel een tijdje op een niet-brandbaar oppervlak om te voorkomen dat het vlam vat. Breng de telefoon vervolgens rechtstreeks naar je telefoonleverancier en laat het door experts inspecteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000