Smartphone-specificaties: Dit betekent alles

Door: andre-kies andre-kies | 18 april 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als je de specificaties van een smartphone bekijkt, dan weet je nog niet welke het beste bij je past. Een lijst van nietszeggende specificaties probeert je te overtuigen, maar wat houden de specificaties nou eigenlijk in? Daar gaan we eens uitgebreid naar kijken.

Het is niet altijd makkelijk om de smartphone te vinden die aansluit op jouw telefoongebruik. Je kunt dus makkelijk 100 euro teveel betalen voor een nieuwe telefoon, terwijl je voor minder ook de ideale smartphone hebt. Om een juiste keuze te kunnen maken en je te helpen met wat lastige specificaties, leggen we de belangrijkste aspecten uit.

Processors

Een processor is het brein van een smartphone, de motor die het apparaat draaiende houdt. Hoe sterker deze is, des te meer kan je smartphone tegelijk verwerken. Veelvoorkomende processors hebben een rekensnelheid van minimaal 1GHz en kunnen zonder problemen media en games aan. Meer rekensnelheid betekent dat een processor sneller en makkelijker meer gegevens tegelijk kan verwerken.

Er staat meestal ook bij de specificaties beschreven van wie de processor afkomstig is. Bekende fabrikanten zijn Qualcomm (Snapdragon) en Samsung. Het type dat wordt aangegeven heeft betrekking op de versie van de processor. Nieuwe versies kennen vaak lichte verbeteringen of bestaan uit meerdere kernen. Dualcore houdt in dat er twee kernen inzitten, bij quadcore zijn dat er vier. Een grotere processor kan meer informatie tegelijk verwerken.

Zo ziet een processorchip eruit vanaf de buitenkant.

Besturingssystemen

Het besturingssysteem van een smartphone fungeert als werkplek. Je krijgt bepaalde toepassingen en mogelijkheden op basis van het systeem waar je mee werkt. Niet elke smartphone heeft hetzelfde besturingssysteem, maar elk systeem heeft wel zijn eigen plus- en minpunten. We bespreken de drie meest voorkomende, zodat je bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone weet waar je aan toe bent.

iOS

iOS is het besturingssysteem dat Apple gebruikt bij zijn mobiele producten. Elke iPhone draait hierop, evenals iPod Touch en iPad. De App Store is de eigen service van Apple, waarin applicaties gedownload kunnen worden. Het nadeel van iOS is dat het besturingssyteem gesloten is. Je kunt alleen apps uit de App Store halen en je kunt er in de regel geen producten van derden op gebruiken. Door die geslotenheid houdt Apple wel alles in eigen hand en loop je als gebruiker zelden tegen problemen aan.

Android

De meeste smartphones werken op Android. Dit is het besturingssysteem van Google en is ooit ontwikkeld als antwoord op het iOS-systeem van Apple. Je krijgt op dit systeem toegang tot de Play Store van Google, waarin je applicaties kunt downloaden. Hiervan is veel gratis en het is mogelijk om (op eigen risico) buiten de Play Store aan applicaties te komen. Het grootste voordeel van Android is dat het niet bij een enkele telefoonmaker te vinden is, maar bijna bij elke fabrikant buiten Apple om.

HTC ondersteunt zowel Microsoft (plaatje) als Android.

Windows Phone

Microsoft levert ook een eigen besturingssysteem op smartphones. Nieuwe producten die hiervan gebruikmaken, zijn uitgerust met Windows Phone 8. Het besturingssysteem heeft een vrij modern design met tegeltjes. Doordat het product van Microsoft afkomstig is, kun je bestanden integreren via OneDrive en gebruikmaken van Office. Het nadeel van Windows Phone 8 is dat je toegang hebt tot een klein applicatie-aanbod vergeleken met andere besturingssystemen.

Beeldschermen

Een smartphone bestaat voor het grootste gedeelte uit een beeldscherm. De grootte ervan wordt uitgedrukt in inches en diagonaal gemeten. De meeste smartphones maken gebruik van een LCD-scherm. Dit type levert heldere beelden en kleurpatronen en is te verdelen in IPS en TFT. Met IPS heb je vanuit elke hoek een goed zicht op je scherm en TFT wordt gebruikt om de beeldkwaliteit te verbeteren. Het nadeel van een LCD-scherm dat TFT gebruikt, is dat het scherm zonlicht weerkaatst, veel energie kost en dat je het scherm recht voor je gezicht moet houden om het goed af te kunnen lezen.

Naast LCD zijn er ook Amoled-schermen, die steeds meer gebruikt worden op smartphones. Deze schermen zijn beter te zien in zonlicht, maar leveren in als het gaat om kleurweergave. Het is ook niet onbelangrijk om goed te letten op beeldresoluties. Wil je met je smartphone een spel spelen of video kijken, dan is een hoge resolutie belangrijk. Stuur je alleen berichtjes dan is deze factor te verwaarlozen. Let wel dat je bij pixeldichtheid niet alleen let op je beeldresolutie. Hoe groter het scherm, des te breder worden pixels verdeeld en je houdt dan een lagere pixeldichtheid (ppi) over.

2 Reactie(s) op: Smartphone-specificaties: Dit betekent alles

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2014 10:11 Anoniem
  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again! facecdeegg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2014 13:38 Anoniem
  Hi, yup this post is truly fastidious and I have learned lot of things from it gcbdcgggkefddddd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.