Pas op voor een smartphone met abonnement

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 november 2018 14:14

Apple iPhone Xs
Blog

Sluit je een telefoonabonnement inclusief dure smartphone af? Dan heb je een zogeheten BKR-registratie aan je broek. Het Bureau Krediet Registratie ziet deze abonnementsconstructie namelijk als een lening van meer dan 250 euro. Hoe zit dat precies en wat zijn de gevolgen van een smartphone op afbetaling?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) legt iedere noemenswaardige lening van consumenten vast. Of het nu gaat om een creditcard, bankkrediet, aankoop op afbetaling of zelfs de mogelijkheid om rood te staan, voor je het weet beland je in het BKR-boekje. De stichting registreert sinds vorig jaar ook telefoonabonnementen waarin de aanschaf van een smartphone is gefinancierd. Het BKR beschouwt dat tegenwoordig als een aankoop op afbetaling. Overigens geldt de registratie alleen wanneer de toestelwaarde binnen het abonnement 250 euro of hoger bedraagt.

Nieuw smartphone-abonnement?

Besluit je om een telefoonabonnement inclusief smartphone af te sluiten? Kijk dan niet vreemd op wanneer de telefoonprovider allerlei financiële gegevens bij je opvraagt. Voor een toestelwaarde van meer dan 250 euro is de telecomaanbieder verplicht om een inkomens- en lastentoets af te nemen. Bovendien meldt de provider het abonnement als lening aan bij het BKR. Je kunt zo’n registratie voorkomen door het resterende telefoonkrediet boven de 249 euro in één keer te voldoen of door een zakelijk telefoonabonnement af te sluiten.

Gevolgen

Een BKR-registratie heeft voornamelijk gevolgen wanneer je in de toekomst een nieuwe lening aangaat, zoals het aanvragen van een hypotheek. Wil je een nieuwe lening afsluiten, dan checkt de betreffende geldverstrekker bij het BKR alle lopende leningen en je betaalgedrag. De kans bestaat dat consumenten vanwege een (negatieve) BKR-registratie veel minder of zelfs helemaal geen geld kunnen lenen. De kredietverstrekker is in dat geval bang dat je op termijn niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een telefoonabonnement inclusief financiering van een smartphone scheelt in de praktijk al gauw duizenden euro’s op de maximaal te lenen hypotheeksom. Overigens registreert de stichting alleen kredieten, dus belastingachterstanden en studieschulden zijn niet bij het BKR bekend. De organisatie streeft er in de toekomst wel naar om alle leningen en schulden vast te leggen.

Inzage

Benieuwd of jij geregistreerd staat bij het BKR? Sinds de nieuwe privacywet dit voorjaar inging, hebben consumenten kosteloos recht op inzage. Op de BKR-site kun je het aanvraagformulier downloaden en handmatig invullen. Nadat je een kopie van een geldig legitimatiebewijs hebt toegevoegd, verzend je het formulier naar een adres in Tiel. Binnen 28 dagen ontvang je het overzicht per post.

Om je eigen BKR-gegevens in te kunnen zien, dien je dit formulier per post te verzenden.

1 Reactie(s) op: Pas op voor een smartphone met abonnement

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2018 20:09 Kasander1
  Kleine maar niet onbelangrijke bijlage:
  Je kan 1 keer per jaar een gratis aanvraag doen!
  Wil je het vaker per jaar kunnen checken? Dan kost dat minimaal €4,95 per jaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.