Zo wijzig je de groepsinstellingen in WhatsApp

Door: Lorenzo Jepma | 18 mei 2021 08:47

How To

WhatsApp heeft de instellingen van groepen zo ingericht dat je door iedereen zomaar in groepen toegevoegd kan worden. Dat is niet alleen erg hinderlijk, het maakt je ook kwetsbaar voor spam en phishing. Gelukkig kun je deze WhatsApp-groepsinstellingen wijzigen.

Groepen in WhatsApp worden normaliter gebruikt om met meerdere personen uit je vriendengroep of familiekring in contact te blijven. Maar er zijn personen op het platform actief met iets minder goede bedoelingen die de groep-functionaliteit misbruiken. Deze functionaliteit wordt in sommige gevallen gebruikt om mensen lastig te vallen middels spam of om mensen digitaal op te lichten. Met deze stappen wijzig je de groepsinstellingen zodat je niet meer lukraak in allerlei groepen gegooid kunt worden.

Groepsinstellingen wijzigen in WhatsApp

Stap 1: Open WhatsApp, tik rechtsboven op de drie puntjes en ga naar Instellingen

Stap 2: Ga naar Account en vervolgens naar Privacy

Stap 3: Ga naar de optie Groepen, in Android staat deze optie iets verder onderin

Stap 4: Wijzig de optie van Iedereen naar Mijn Contacten of Mijn contacten, behalve ...

Bij deze laatste optie kun je bepaalde contacten uitzonderen. Deze personen kunnen jou dan niet meer uitnodigingen voor een groep.

Stap 1, account
Privacy
Groepen
Groepen wijzigen

De screenshots in dit artikel zijn afkomstig van een Android-smartphone. Voor iOS-gebruikers zijn de stappen hetzelfde, al kan de menuvolgorde van bepaalde instellingen anders zijn.

Laatst gezien aanpassen

Onder het kopje Privacy heb je ook de optie om de instellingen voor Laatst gezien aan te passen. Wanneer je deze optie op Iedereen of Mijn contacten hebt staan, kunnen mensen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest. Dit brengt in sommige gevallen bepaalde verwachtingen met zich mee. Waarom reageert diegene niet? Ik zie toch dat die persoon een uur geleden online is geweest? Als je deze situaties liever wilt voorkomen kun je Laatst gezien op Niemand zetten. Zo zien je contacten niet wanneer je voor het laatst online bent geweest. Ze kunnen alleen zien dat je WhatsApp gebruikt als je ook daadwerkelijk online bent op dat moment. Op zoek naar meer WhatsApp-tips? Bekijk dan ons artikel 23 onmisbare tips voor WhatsApp.

1 Reactie(s) op: Zo wijzig je de groepsinstellingen in WhatsApp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 19 mei 2021 23:11 sheng-si
    Idioot. In november 2019,heeft whatsapp dat juist aangepast, zodat je zelf controle hebt over wie je aan groepen kan toevoegen.
    Het bericht:
    WhatsApp heeft een nieuwe optie aan de privacy-instellingen van accounts toegevoegd. Die moet voorkomen dat iedereen je zomaar in willekeurige groepen kan toevoegen. De functie werd al enige tijd op kleine schaal getest, maar is nu voor iedereen beschikbaar.

    Je kunt nu kiezen wie je in een groepsgesprek op WhatsApp mag toevoegen. De opties zijn iedereen, alleen contactpersonen, of alleen contacten met uitzonderingen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat die ene collega die voor ieder wissewasje een groep aanmaakt je toe kan voegen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.