Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen

Door: redactie-computertotaal | 24 januari 2022 13:56

How To

Er zijn veel apps die je telefoon leegslurpen en voor je het weet sta je met een lege smartphone in handen. Erg vervelend! Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken?

De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. 

Dat je accu snel leegloopt, kan ook komen doordat de accu versleten is. Dan is het zo langzamerhand tijd voor een nieuw toestel. Bekijk hier het smartphone-aanbod van Bol.com.

Verversen op achtergrond beperken

Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken. Bovendien kun je zien hoe lang de apps op de achtergrond draaien.

Achtergrondapps beperken redt de laatste paar procentjes van je batterij.

Als je erachter komt dat bepaalde apps die veel energie verbruiken erg vaak op de achtergrond draaien, is het een goed idee om Ververs op achtergrond uit te schakelen. Ga hiervoor in iOS naar Instellingen > Algemeen en zet de schakelaar bij Ververs op achtergrond op grijs. Op Android ga je naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Spaarstand en zet je een vinkje bij Apps beperken op achtergrond.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het overigens slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten. Het afsluiten en opnieuw opstarten verbruikt namelijk meer energie dan het aan laten staan op de achtergrond. Doet een app raar, dan moet je het natuurlijk wel stoppen. In Android tik je een seconde op een app-icoontje en kies je voor App-info. Tik op Nu stoppen om een app meteen te stoppen.

Webversie

Sociale media-apps verbruiken gewoonlijk veel energie. Als het echt te gek wordt kun je de apps in kwestie helemaal vermijden door in plaats van de app de website te gebruiken.

Dit hoeft helemaal niet omslachtiger te zijn - open je een browser naar keuze, ga naar de sociale media site in kwestie, en log in op je account. Druk vervolgens in iOS op de deelknop onderaan in het midden van het scherm. Kies Zet in beginscherm, voer een naam in, en druk op Voeg toe om akkoord te gaan. Op Android druk je op de drie puntjes rechtsbovenin en kies je Toevoegen aan beginscherm.

Op deze manier heb je direct vanaf je thuisscherm toegang tot de dienst zonder dat je de energievretende app hoeft te gebruiken. Het icoontje zal zelfs vrijwel hetzelfde zijn!

Er zijn nog veel meer tips om te voorkomen dat je smartphone zo snel leeg loopt. Zo kun je de helderheid van je scherm aanpassen, een automatisch slot aanzetten of je gps-functie uitschakelen. Bij sommige Android-telefoons is het zelfs mogelijk om je beeldschermresolutie te reduceren. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Loopt je telefoon ondanks alle tips, nog steeds erg snel leeg? Wellicht kun je dan overwegen om een smartphone te kopen die snel oplaadt.  In dit artikel vind je vijf smartphones die in een mum van tijd weer vol zijn.

3 Reactie(s) op: Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 mei 2016 16:17 Anoniem
  En Winphone dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2021 20:38 Kasander1
  WinPhone? Dat is zoooo 2016!
  Oh, wacht …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2020 19:55 jaswest
  En hoe zou dat zijn met de nieuwe corona-app, die geacht wordt altijd de bluetooth uit te stralen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.