Zo zorg je ervoor dat je smartphone langer meegaat

Door: Wesley Akkerman | 07 april 2022 09:05

Samsung Galaxy S21 FE
Blog

Een smartphone voelt al snel oud aan, waardoor je er wellicht eerder op uitgekeken bent dan nodig is. Dat is extreem zonde. Want als we allemaal wat minder spullen kopen, dan is dat uiteindelijk duurzamer voor het milieu. Maar hoe zorg er nou voor dat je telefoon langer meegaat? Door hem beter te behandelen.

Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je smartphone langer meegaat. Denk dan aan het up-to-date houden, waardoor je wellicht toegang krijgt tot een nieuwe functie hier en daar. Of hem schoon houden: zowel de buitenkant als de software. Zorg voor een mooi hoesje bijvoorbeeld en ruim je telefoon geregeld digitaal op. 

Wat ook helpt: investeer in een goede oplaadkabel. Soms heb je ook op een andere plek standaard een oplaadkabel nodig. Goedkopere kabels kunnen soms zorgen voor permanente schade, waardoor je smartphone dus eerder kapotgaat. Dat is dus gelukkig te voorkomen, door geen troep in huis te halen.

Sony Xperia Pro I

Je smartphone langer mee laten gaan

Een andere, algemene tip die we kunnen meegeven is: laat hem niet constant helemaal leeglopen. Voorkom dus dat het accupercentage de nul procent aantikt en laad hem wat vaker op wanneer er nog genoeg energie over is. Het is onvermijdelijk dat het energieniveau van een smartphone mettertijd afneemt, maar dat proces kun je vertragen door hem dus niet steeds helemaal leeg te laten lopen. 

Staat het accupercentage op ongeveer dertig procent? Dan doe je er goed aan hem alvast op te laden. Het kan tevens geen kwaad hem ’s nachts aan de lader te leggen. Veel smartphones zijn slim genoeg om op het juiste moment de telefoon van stroom te voorzien, zodat de accu niet snel(ler) kapotgaat.

Lees ook: Met deze tips laad je je smartphone veilig en efficiënt op

En wellicht denk je hier niet eens meer over na, maar voorkom dat je smartphone te vaak nat wordt. Juist, elektronica kan niet tegen water, dat is een vast gegeven. Echter, veel telefoons beschikken vandaag de dag over een ip67- of ip68-certificaat. Dat houdt in dat ze op z’n minst spatwaterdicht zijn en dus best wat druppels of een val in het afwaswater overleven. 

Doet dit echter niet te vaak, omdat de bescherming langzaamaan afneemt. Hoe vaker het apparaat nat wordt, hoe minder goed die beschermd is tegen het water (of welke natte bron dan ook).

Bescherming van je smartphone

Een laatste tip die we meegeven is er eentje die we al eerder aanhaalden in dit artikel. Het gaat over het up-to-date houden van je smartphone. Dat doe je met upgrades voor het besturingssysteem en beveiligingsupdates, maar ook door je apps constant te updaten. Het is geen probleem als je eens een update overslaat, maar haal de volgende update dan wel zo snel als mogelijk binnen. Zo blijf je optimaal beschermd tegen virussen en malware.

Installeer niet zomaar elke app die aast op je vertrouwen en download niet zomaar bestanden van vage websites die van alles beloven. Als het kan dan doe je er goed aan je apps te downloaden uit de App Store of Google Play. 

Maar ook daar is het opletten geblazen, aangezien er nog wel eens malafide apps in verschijnen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. En anders is Google je beste vriend. Twijfel je over een app of site? Zoek dan andermans ervaringen eens op.

2 Reactie(s) op: Zo zorg je ervoor dat je smartphone langer meegaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 april 2022 08:27 boudeman
  Hoe kan een oplaadkabel zorgen voor permanente schade?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2022 10:07 ahoog1
  @boudeman
  Dat kan door malafide kwaliteit van het stekertje dat in de smartphone gedrukt wordt. Het kan de socket beschadigen, of door een haperend (jitter) contact kan er schade aan de elektronica ontstaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.