Zonder code toegang krijgen tot een smartphone: zo zit dat

© PXimport

Zonder code toegang krijgen tot een smartphone: zo zit dat

Geplaatst: 2 juni 2022 - 04:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Joris Peterse

Je hoeft geen datadief of stalker te zijn om toegang nodig te hebben tot iemand smartphone. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of ander noodloot is dit nodig om contactgegevens van familieleden te verkrijgen, een onmisbare foto te achterhalen of toegang te krijgen tot accounts. Wat je kunt doen om toegang te krijgen leggen we je uit.

Het is erg belangrijk om je smartphone te vergrendelen, zodat anderen bij verlies of diefstal niet zomaar toegang hebben tot alle hoogstpersoonlijke (of misschien zelfs zakelijke) gegevens op je smartphone. Er zijn meerdere manieren om je toestel te vergrendelen. Bijvoorbeeld met een pincode, wachtwoord of patroon. Veel smartphones beschikken ook over biometrische technieken voor ontgrendeling, zoals gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner. Biometrische vergrendelingen gebruiken echter ook een pincode als achtervanger, mocht de techniek falen.

Vergrendeld is versleuteld

De code waarmee je je telefoon vergrendelt is ook meteen de sleutel tot alle data op het toestel. Dat komt omdat alle gegevens op je smartphone versleuteld worden opgeslagen. Zonder de sleutel kun je niets van de smartphone af halen. Zelfs de smartphonemaker zelf, of dat nu Apple of Samsung is, kan geen toegang tot het toestel of de data voorzien als de code niet voorhanden is. Het is alleen aan de telefoonbezitter om te bepalen wie er toegang tot het toestel mag verkrijgen. Wel zo veilig…

Die veiligheid heeft ook een vervelende kant als noodloot toeslaat: alle data is ontoegankelijk. Je wilt niet de duim van iemand zonder bewustzijn tegen de telefoon houden en gezichtsontgrendeling met gesloten ogen werkt meestal überhaupt niet. Daarom is het van belang hier nu al bij stil te staan.

Zonder code kom je niet bij de gegevens op een smartphone.

© PXimport

Toegang verlenen

Als je niet achteraf toegang kunt krijgen tot de smartphone, moet dat vooraf geregeld zijn. Communiceer met je dierbaren over of (en hoe) je toegang mag krijgen tot de smartphone. Dat kan bijvoorbeeld door de toegangscode aan dierbaren af te staan, of deze te noteren in een document dat je achter de hand houdt voor bijvoorbeeld nalatenschap. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de smartphone van je dierbaren, maar ook jouw smartphone.

Cursusbundel regel je digitale erfenis

Als het aankomt op nalatenschap is er meer dan toegang tot de smartphone. Naarmate digitale zaken een steeds grotere rol in ons leven innemen, is een digitaal testament steeds belangrijker. Bijvoorbeeld voor toegang tot je sociale media – en wat ermee moet gebeuren. Je muziek-, games en muziekcollectie, mailaccounts, cloudopslag verdienen bijvoorbeeld ook de aandacht. Een wachtwoordkluis kan hierbij helpen.

Welke zaken je allemaal rekening mee moet houden, voor zowel jezelf als mensen in je omgeving, leert de cursusbundel ‘Regel je digitale erfenis’ van de Tech Academy je.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000