‘Bedrijven moeten overstap op Chromebook serieus overwegen'

Door: chris-koenis | 30 juli 2013 16:03

Apps & Software

Bedrijven zouden het serieus moeten overwegen om alle laptops in te ruilen voor Chromebooks. Dat zegt althans analistenbureau Forrester. Het gebruik van de apparaten met Chrome OS zou voor bedrijven veel voordelen met zich meebrengen.

In een onderzoek naar het gebruik van Chromebooks op de werkvloer concludeert Forrester dat veel bedrijven de implementatie van de volledig op Chrome OS draaiende laptops serieus moeten overwegen. Het werken met een Chromebook in plaats van een laptop kan voor sommige bedrijven aanzienlijk veel voordeel opleveren.

Chromebooks zijn voor werknemers die werken met online applicaties, tools en diensten een aantrekkelijk en goedkoop alternatief, stellen de onderzoekers. Voor de IT-afdeling kunnen Chromebooks de kosten en tijd die zij kwijt zijn aan pc-onderhoud, upgrades en troubleshooting radicaal versimpelen.

Dit terwijl de Chromebook op dit moment qua zakelijk gebruik nauwelijks marktaandeel heeft. De eerste Chromebooks verschenen medio 2011 bij Acer en Samsung, maar bedrijven lopen na twee jaar alles behalve warm voor de Google-laptops, die beschikbaar zijn vanaf 269 euro.

‘Absoluut het onderzoeken waard’

“Laat mij allereerst duidelijk maken dat Chromebooks niet alle - en zelfs niet bijna alle - Windows-pc’s, Macs en tablets vervangen. Maar voor bedrijven die bereid zijn om hun personeelsbestand te segmenteren [in plaats van één type apparaat voor elke werknemer -red], Gmail en Google Apps te omarmen en om apparaten in te zetten in klantgerichte situaties, zijn Chromebooks absoluut de moeite van onderzoeken waard”, concludeert Forrester-analist J.P. Gowdner in een blogpost.

Het analistenbureau ondervroeg bedrijven die de Chromebook gebruiken. Gowdner : “Eén IT-beslisser vertelde me dat hij de tijd die zijn IT-personeel normaal gesproken kwijt is aan het installeren van software op laptops, of het maken van images, liever besteed ziet worden aan de implementatie van nieuwe technologieën zoals locatiebewuste ICT of 3D-printing.”

Volgens de Forrester-onderzoeker is het overstappen van een bedrijf op Gmail als zakelijke e-maildienst wel een voorwaarde bij de adoptie Chromebooks. Als dat eenmaal gebeurd is kunnen Chromebooks gezamenlijke werkvormen (collaboration) bevorderen. Dat blijkt ook uit de praktijk. Een bedrijf dat Gmail ging gebruiken, stapte “organisch en automatisch” over op Google Drive en andere collaboration-tools.

Niet voor elk bedrijf

Uit de analyse blijkt ook dat niet alle IT-beslissers Chromebooks moeten overwegen. Bedrijven die bijvoorbeeld veel actief zijn in een land als China hebben last van een gehandicapte uitvoering van Google Apps. Ook zijn er bedrijven met werknemers die overwegend onderweg zijn. Zij kunnen, ondanks dat Chromebooks erg draagbaar zijn en er verschillende draadloze abonnementen zijn, misschien beter voor tablets kiezen.

Globaal, zo concludeert Forrester in het onderzoek, is het tijd om de zakelijke Google-propositie serieus te nemen, en Chromebooks aan een frisse evaluatie te onderwerpen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: ‘Bedrijven moeten overstap op Chromebook serieus overwegen'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.