'Fout in apps draineert smartphone-batterij in paar uur'

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 18 juni 2012 11:44

Apps & Software

Onderzoekers van Purdue University claimen dat veel smartphone-apps over een bug beschikken die de batterij onnodig snel leeg trekt. "Een volle batterij kan in sommige gevallen binnen vijf uur helemaal op zijn", aldus onderzoeker Y. Charlie Hu.

Volgens Hu zorgen kleine foutjes in de apps ervoor dat deze de accu zeer zwaar belasten, ook al staat de telefoon in de slaapstand. "Deze energie-bugs zijn stille batterijdoders", aldus professor Hu over de 'no-sleep energy bugs' die volgens hem in veel apps terug te vinden zijn.

Het slordig programmeren van apps heeft tot gevolg dat de software ook op de achtergrond nog volop gebruik maakt van de batterij. Om de bug eenvoudig te achterhalen, hebben de onderzoekers een tooltje ontwikkeld die een smartphone-app kan scannen. "Van de 187 Android-apps die er zijn onderzocht, bleken er 42 over fouten te beschikken", aldus het rapport.

Wakelock-code

Volgens de onderzoekers maken veel ontwikkelaars fouten in de zogenoemde wakelock-code van een app. Hiermee kan in de app worden aangegeven of deze op de achtergrond actief moet blijven, bijvoorbeeld voor het ophalen van e-mail. Veel programmeurs gaan hierbij echter in de fout, waardoor apps die helemaal geen baat hebben bij de achtergrondtaken weldegelijk actief blijven.

"We wisten altijd al dat er dergelijke no-sleep energy bugs bestonden, maar tot op heden was er nog nooit systematisch onderzoek naar gedaan", verklaart mede-onderzoeker Samuel Midkiff. De universiteit zal het onderzoek eind deze maand officieel presenteren. Hoewel het rapport zich richt op Android-apps, zeggen de onderzoekers dat de bug ook op andere platformen voor komt.

0 Reactie(s) op: 'Fout in apps draineert smartphone-batterij in paar uur'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.