'Google schendt GPL met Linuxcode in Android'

Door: uhro-van-der-pluijm | 18 maart 2011 17:59

Apps & Software

Google schendt GPLv2 omdat heeft code uit Linux in Android gebruikt maar verspreidt die onder de Apache-licentie. Dat kan betekenen dat Android en veel apps feitelijk illegaal zijn.

De Amerikaanse jurist Edward Naughton heeft ontdekt dat Google code uit Linux heeft misbruikt in haar mobiele platform Android. Dat stelt hij op het weblog The Huffington Post. Google heeft code uit de kernel headers van het open-source besturingssysteem letterlijk gekopieerd naar Android en deze vervolgens uitgegeven onder een Apache open-source licentie. Het gaat met name om API’s.

Kleine wijzigingen als oplossing

Dat is illegaal omdat de oorspronkelijke code is uitgegeven onder versie 2 van de GNU General Public License (GPL). Het is dan verplicht om code die is afgeleid van een project met die licentie ook onder de GPLv2 uit te brengen. Het is daarom illegaal om deze code onder een andere licentie uit te brengen.

Dat principe is al meerdere malen door zowel Amerikaanse als Europese rechters bevestigd.

Google heeft dat volgens Naughton op willen lossen door kleine wijzigingen in de code door te voeren. Het bedrijf zou met behulp van een script bijvoorbeeld alle comments uit de code gehaald hebben. Google claimt dat daarmee alle auteursrechtelijk beschermde delen uit de code verwijderd zijn.

Code zit ook in losse apps

De Amerikaan meent dat dit niet zo is. In een verslag geeft hij een voorbeeld van vergelijkbare zaken die in de VS voor de rechter kwamen. Uit die zaken blijkt volgens de jurist dat ook API’s auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Dat zou met name komen door de manier waarop de software geschreven is. Omdat Google deze functionaliteit wel direct kopieert zou dit de redenatie van de zoekgigant logenstraffen.

De gekopieerde code bevindt zich in de Bionic Library van Android. Die bibliotheek wordt gebruikt door alle app ontwikkelaars die de basisfuncties van de Linux kernel willen gebruiken. Google kopieerde in essentie bijna 750 bestanden naar die bibliotheek. Dit zijn overigens bestanden die niet bedoeld zijn voor individuele ontwikkelaars.

Desastreuze gevolgen

Mocht de rechter echter oordelen dat Google de code illegaal hergebruikt heeft, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor Android en externe ontwikkelaars. Android zou dan mogelijk over moeten op GPL.

Daarnaast betekent dit dat in sommige gevallen ontwikkelaars alle code van hun applicatie openbaar moeten maken onder de GPLv2 omdat er delen code inzitten die oorspronkelijk onder die licentie zijn uitgegeven.

Dat zou een ramp betekenen voor ontwikkelaars die betaalde applicaties maken. Met een open broncode kan iedereen namelijk een fork van zo’n app maken en die verder gratis verspreiden.

Dat zou dan overigens het tegenovergestelde zijn van wat Google naar verluidt zou willen bewerkstelligen met de verandering van licentie. Googe zou gekozen hebben voor de Apache licentie omdat die minder open is dan GPLv2. De huidige licentie is daardoor commercieel interessanter.

Winst Google verlies voor GPL

Mocht Google een eventuele rechtszaak winnen dan kan dat overigens weer zeer nadelige gevolgen hebben voor de open-source licentie. Dit zou uit juridisch oogpunt namelijk betekenen dat commerciële ontwikkelaars alle code die onder versie 2 van de GPL verspreid is kunnen kopiëren en gesloten kunnen maken.

Dat heeft rampzalige gevolgen voor de manier waarop veel open-source projecten nu werken. Veel verbeteringen aan open-source code komt nu namelijk van bedrijven. Als zij de verbeteringen niet langer vrij hoeven te geven is de kans groot dat dit ook niet meer gebeurt. Dat is commercieel interessanter.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Google schendt GPL met Linuxcode in Android'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.