'iPad nog jaren dominant op tabletmarkt'

Door: Elmar Rekers | 11 april 2012 12:23

Apps & Software

Apple zal met de iPad tot minimaal 2016 de onbetwiste leider blijven op de tabletmarkt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Google en Microsoft zullen maar mondjesmaat aan populariteit weten te winnen.

Gartner meldt dat Apple in 2011 met zijn iPad 66,6 procent van de markt in handen had. De onderzoekers verwachten dat dit aandeel in 2012 licht zal terugzakken naar 61,4 procent en in 2013 uitkomt op 54,6 procent. Wel blijft Apple met deze cijfers op afstand de grootste speler op de tabletmarkt.

Windows 8

Hoewel Microsoft later dit jaar Windows 8 lanceert voor tablets, en Amazon naar verwachting de Kindle Fire wereldwijd gaat uitrollen, denkt Gartner dat dit vooralsnog weinig invloed zal hebben op de positie van de iPad. "De komst van de nieuwe iPad heeft de standaard van het te kloppen product weer gereset", vertelt Carolina Milanesi van Gartner.

"Hoewel pc- en telefoonfabrikanten graag een deel van de tabletmarkt willen opeisen, hebben we tot op heden gewoon nog weinig succes gezien naast Apple met zijn iPad. We zien dat veel ontwikkelaars nu wachten op de komst van Windows 8, waarmee ze denken meerdere doelgroepen te bereiken. Zo hopen ze dat het merk Microsoft op zowel de zakelijke- als de consumentenmarkt zal aanslaan."

Groeiende tabletmarkt

De tabletmarkt als geheel zit volgens Gartner onverminderd in de lift. Werden er in 2011 wereldwijd nog 60 miljoen tablets verkocht, in 2012 zullen dat er naar verwachting 118,9 miljoen zijn. Microsoft zal hierbij met Windows 8 ongeveer 4,1 procent van de markt gaan uitmaken met 4,9 miljoen verkochte tablets. Apple doet in 2012 waarschijnlijk 73 miljoen iPads van de hand en Android groeit naar 38 miljoen stuks.

0 Reactie(s) op: 'iPad nog jaren dominant op tabletmarkt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.