10 tips om je tablet vakantieklaar te maken

Door: richard-veenstra | 08 juli 2014 11:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De vakantie staat voor de deur en uiteraard gaat je geliefde tablet ook mee. Je wilt natuurlijk wel dezelfde tablet-ervaring op je vakantieadres hebben als je thuis gewend bent en daarom moet je aan een paar dingen denken. In dit artikel lees je er alles over.

Tip 01: Vakantie-apps

Voordat je op vakantie gaat, is het handig om thuis een middagje te besteden aan de vraag welke apps je op vakantie wilt gebruiken. Zo is het wellicht een goed idee om een talen-app te installeren zodat je op de camping je Frans of Spaans kunt bijspijkeren. Met de gratis app Duolingo kun je op een intelligente manier een nieuwe taal leren of een al bekende taal bijspijkeren. Vanuit het Nederlands kun je echter alleen Engels leren. Ben je het Engels al machtig, dan kun je vanuit het Engels bijvoorbeeld Duits, Spaans, Italiaans, Frans of Portugees leren. De app is voor iOS en Android beschikbaar.

Een app met de belangrijkste bezienswaardigheden is ook een goed idee. Met TripAdvisor (ook voor Android) kun je op je vakantielocatie zien welke restaurants of bezienswaardigheden er in de buurt te vinden zijn. Ben je nog in de boekingsfase, installeer dan bijvoorbeeld Kayak (Android) om vluchten en hotels te boeken, SkyScanner is erg goed om de beste vliegtickets te vinden en Hotels.com (Android) biedt een goed vormgegeven app voor hotelboekingen. Ben je op vakantie tijdens het WK, installeer dan de informatieve app (Android) van de FIFA om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van het Nederlands elftal.

Tip 01 Duolingo is een geweldige app om een vreemde taal bij te spijkeren.

Tip 02: Films kopen

De makkelijkste manier om films op je tablet te krijgen, is door ze te kopen via de officiële kanalen van Google of Apple. iPad-gebruikers konden dit al een paar jaar via de iTunes Store, maar sinds korte tijd is het met Google Play Movies & TV nu ook mogelijk om in Nederland films aan te schaffen. In tegenstelling tot de iTunes Store is Google Play bovendien voor beide systemen (Android en iOS) beschikbaar, al is Google Play Movies & TV voor de iPad wel een stuk kariger dan voor Android.

Zo kun je niet direct in de app films kopen en moet je voor het kijken van een aangeschafte film een actieve internetverbinding hebben. Het grote voordeel is dat het downloaden en bekijken van films met beide winkels makkelijk en in een hoge kwaliteit is. Het nadeel is dat de kosten best hoog zijn. Voor een film betaal je in beide winkels al snel twaalf tot vijftien euro. Films huren kan in beide winkels, de kosten variëren tussen de twee en vijf euro per film. In beide winkels heb je dertig dagen de tijd om een film te kijken na aanschaf. Ben je eenmaal begonnen met kijken, dan moet je de film binnen 48 uur uitgekeken hebben.

Tip 02 Op de iPad gebruik je de iTunes Store om films en series te kopen of huren.

Tip 03: Films kopiëren

Films die je via de officiële winkels koopt, zijn natuurlijk van goede kwaliteit, maar dit betekent wel dat ze veel ruimte op de harde schijf van je tablet innemen. Een film van anderhalf uur is al gauw 1,5 gigabyte groot in SD-kwaliteit. Kies je voor de iets duurdere HD-versie, dan is dezelfde film al tussen de 3 en 4 gigabyte groot. Gelukkig kun je je eigen films ook naar je tablet kopiëren. Deze kun je dan met een programma als Handbrake converteren naar een iets lagere kwaliteit.

Dit programma is voor zowel Windows als Mac beschikbaar en kent voorinstellingen voor Android-tablets en de iPad. Met het programma kun je bovendien snel een dvd uit je privécollectie rippen. Heb je het bestand op je harde schijf, dan moet je het nog op je tablet zien te krijgen. Je Android-tablet sluit je gewoon via een usb-kabel aan op je pc. Navigeer naar de map Films en sleep de film naar deze map toe. Voor de iPad gaat alles via iTunes. Sluit je iPad aan op de pc en open iTunes. Sleep het filmbestand naar iTunes en klik op iPad bovenin. Selecteer bij Films de optie Synchroniseer films en klik onderin op Synchroniseer.

Tip 03 Met Handbrake converteer je gemakkelijk films naar een formaat voor je tablet.

Tip 04: Boeken lezen

Een goed boek mag natuurlijk niet ontbreken op het strand of op de camping. Het voordeel van een tablet is dat je duizenden e-books mee kunt nemen op reis zonder dat dit extra bagageruimte in beslag neemt. De simpelste variant van een e-book is in de vorm van een pdf-bestand, deze kun je net als een film naar je tablet kopiëren op de manier zoals in tip 3 is besproken.

Nadeel hiervan is dat het een statisch bestand is, je kunt hooguit inzoomen op de tekst en door pagina's navigeren met veegbewegingen. Het is beter om echte e-books te downloaden, deze zijn meestal in het formaat epub. In een epub-bestand kun je vaak lettertypes wijzigen, de achtergrondkleur veranderen en naar passages zoeken. Je hebt wel een app nodig waarmee je ePub-bestanden kunt lezen. Apple heeft zijn eigen app iBooks, Google heeft de app Google Play Books en voor beide systemen zijn er talloze andere apps verkrijgbaar.

Bekend is bijvoorbeeld de app Kindle (Android) van Amazon, dit is overigens de enige populaire app die niet met het epub-formaat werkt, maar met het eigen AZW- of KF8-formaat.

Tip 04 Amazon werkt als één van de weinige niet met het epub-formaat.

3 Reactie(s) op: 10 tips om je tablet vakantieklaar te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juli 2014 13:41 Anoniem
  Het is beter voor een tablet deze niet te warm te laten worden. Zorg ervoor dat deze op je vakantie locatie niet te lang in zonlicht komt te liggen. binnen in de tablet zitten chips en elektronische verbindingen met dunne koperen draadjes. Deze kunnen door hitte beschadigen. Dat geeft opstart problemen en soms ook echte schade waardoor het niet lang mee zal gaan.
  Dus je ook nog na de vakantie van jouw tablet genieten? Houd hem dan op kamer temperatuur en niet op vochtige of warme plaatsen. Dus niet laten liggen op een terras/balkon in de volle zon. Maar zoveel mogelijk in de schaduw.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2014 16:28 Anoniem
  Overal is tegenwoordig wifi dus downloaden kan ook op je bestemming.
  Films kopieer ik gewoon van mijn comp naar de tablet, niks huren of betalen.
  Gewoon de gedownloade torrents naar de tablet kopieeren wel even converteren naar avi voor die tijd en mijn tablet speelt die bestanden probeemloos af, films concerten noem het maar op geen enkel probleem.
  Ik heb gewoon een goedkoop tabletje niks geen iPad of andere dure zooi van apple of samsung. (point of view 189 euro)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2014 17:51 Anoniem
  Slecht dat het gratis offline navigatiepakket NavFree niet eens wordt genoemd.
  Even zoeken op een vergelijk tussen MapFactor en NavFree laat zien dat NavFree toch als beste uit de bus komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.