12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 oktober 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Na aanschaf van een duurbetaalde laptop, smartphone of tablet ben je natuurlijk erg zuinig op het apparaat. Verantwoord accugebruik hoort daarbij, maar helaas bestaan er over dit onderwerp nogal wat fabels. Moet je de batterij na aanschaf helemaal volladen of juist niet? En hoe zit het met de veiligheid van goedkope klonen op eBay en bij Chinese webwinkels? In dit artikel laten we je zien hoe je alles uit je mobiele accu haalt.

Tip 01: Accutechniek

Accu’s voorzien mobiele apparaten van energie, zodat je een notebook, smartphone of tablet ook zonder voedingsadapter kunt gebruiken. Wel zo handig voor onderweg! Allereerst is de gebruikte accutechniek een zeer bepalende factor voor de kwaliteit en maximale accuduur. Gelukkig zijn er nog relatief weinig apparaten met de verouderde NiCd- of NiMH-accu’s in omloop. Lees ook: Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen.

Deze technieken hebben nog te maken met het zogeheten geheugeneffect. Iedere keer dat je de accu volledig of gedeeltelijk herlaadt, neemt de hoeveelheid opgeslagen energielading af. Verder zijn NiCd- en NiMh-accu’s ook erg gevoelig voor hoge temperaturen. Recente apparaten beschikken over moderne lithium-ion-batterijen. De eigenschappen hiervan zijn veel gunstiger. Zo is er minder sprake van zelfontlading wanneer je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Verder is het mogelijk om deze accutechniek in een relatief kleine behuizing te gieten. Om die reden zijn smartphones en tablets tegenwoordig een stuk platter. Tot slot laden deze batterijen sneller op. Controleer bij aanschaf van een mobiel apparaat altijd of er een lithium-ion-batterij (li-ion) is ingebouwd. Dat geldt niet alleen voor laptops, smartphones en tablets, maar zeker ook voor producten als digitale camera’s, bluetooth-speakers en draadloze hoofdtelefoons.

Tip 01 Lithium-ion-batterijen van smartphones zijn doorgaans plat en compact.

Tip 02: Batterijcapaciteit

Iedere accu is in staat om een hoeveelheid elektrische lading vast te houden, zodat je het apparaat ook onderweg kunt gebruiken. De meeteenheid voor deze elektrische lading drukken fabrikanten uit in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger hiervan de waarde, hoe langer het mobiele apparaat meegaat op een enkele acculading. Bij sommige producten kun je bijvoorbeeld kiezen uit meerdere accu’s met een verschillende accucapaciteit. Wanneer je budget het toelaat, kies dan altijd voor de batterij met de hoogste mAh-waarde.

Tip 02 Op de accu staat de hoeveelheid vermogen die geleverd kan worden meestal aangegeven in mAh.

Tip 03: Volledig ontladen?

Veel mensen denken nog altijd dat het voor de levensduur van de accu gunstig is om deze volledig te ontladen voordat je hem weer oplaadt. Deze gedachte is inmiddels sterk achterhaald, want het geldt alleen maar voor bepaalde NiCd- en NiMh-batterijen. Aangezien dergelijke accu’s nauwelijks meer in omloop zijn, mag je deze ‘regel’ vergeten. Moderne lithium-ion-batterijen kun je namelijk op ieder moment opladen, zonder dat er hierdoor sprake is van extra slijtage. Fabrikanten die dergelijke accu’s voor hun producten gebruiken, hebben zelfs een regelsysteem ingebouwd waarbij de lithium-ion-accu in werkelijkheid nooit helemaal leeg raakt. Wanneer je een lithium-ion-batterij helemaal zou ontladen (diepontlading), raakt ie namelijk beschadigd.

Tip 03 Ouderwetse NiCd-batterijen hebben last van een geheugeneffect, maar bij lithium-ion-batterijen is dat niet het geval.
Lithium-ion-accu’s hoef je niet eerst helemaal te ontladen voordat je ze weer oplaadt

Tip 04: Laadcycli

Wanneer je een energielading van een batterij helemaal verbruikt, geldt dat als één laadcyclus. In de praktijk laat je een smartphone bijvoorbeeld tot vijftig procent leeglopen, waarna je het toestel weer aan de lader hangt. Wanneer je de volgende dag precies hetzelfde doet, geldt dat bij elkaar eveneens als één laadcyclus. Meestal zijn er dus meerdere dagen nodig om één laadcyclus te bereiken. Houd er rekening mee dat lithium-ion-batterijen een beperkt aantal laadcycli hebben van bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer. Probeer daarom te voorkomen dat de batterij onnodig energie verstookt. Je regelt dat bijvoorbeeld door de helderheid van het scherm iets terug te schroeven en een zuinig energiebeheerschema te selecteren. Als het maximaal aantal laadcycli van een batterij is bereikt, zal de gebruikersduur van de accu in rap tempo afnemen. Bij de meeste systemen kun je het aantal verbruikte laadcycli opvragen, zoals bij een MacBook of Windows 10-toestel.

Tip 04 Apple is erg transparant in het aantal laadcycli van zijn MacBooks. De recentste MacBook met een Retina-scherm garandeert duizend laadcycli.

0 Reactie(s) op: 12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.