12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 oktober 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 05: Laadcycli Windows

Ben je benieuwd hoeveel laadcycli je Windows 10-apparaat inmiddels heeft afgewerkt? Typ in het zoekvak van Windows Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op het juiste zoekresultaat. Kies daarna voor Als administrator uitvoeren. Vervolgens typ je het commando powercfg –batteryreport, waarna je drukt op Enter. Windows 10 heeft nu een rapport opgeslagen op je computer of tablet. Open een willekeurige browser en navigeer in de adresbalk naar de juiste locatie om het rapport weer te geven. Vaak is dat C:\WINDOWS\system32\battery-report.html. Achter Cycle Count vind je de gewenste informatie. Houd er rekening mee dat Windows 10 niet voor alle merken accu’s de laadcycli bijhoudt. In dat geval staat er geen waarde ingevuld.

Tip 05 Op onze Asus-tablet vermeldt Windows 10 helaas niet de laadcycli
Batterijen hebben een beperkt aantal laadcycli, bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer

BatteryCare

Helaas geeft Windows 10 niet op iedere notebook en tablet het aantal laadcycli weer. In dat geval is het gratis tooltje BatteryCare een goed alternatief. Hoewel dit programma niet ziet hoeveel laadcycli er in het verleden zijn geweest, lukt het hiermee wel om alle laadcycli vast te leggen vanaf het moment dat je de tool gaat gebruiken. Nuttig voor het geval je een nieuwe laptop gebruikt! Let in de installatiewizard wel even op dat je geen gesponsorde software installeert door het juiste vinkje weg te halen. Dubbelklik na de installatie rechtsonder op het pictogram in het systeemvak. Via Gedetailleerde informatie zie je achter Totaal aantal ontladingen de laadcycli staan. Als je BatteryCare voor het eerst gebruikt, is deze waarde dus nul.

Tip 06: Android en iOS

Naast Windows 10-machines vraag je ook van veel andere apparaten het aantal laadcycli op. Bezitters van een iPad of iPhone kunnen de app Battery Life eens uitproberen. Handig is dat deze toepassing direct na het opstarten het slijtageniveau uitdrukt in een percentage. Door tweemaal naar rechts te vegen, zie je achter Cyclus hoeveel laadcycli het iOS-apparaat inmiddels al achter de rug heeft. Houd er overigens rekening mee dat Battery Life behoorlijk wat reclame bevat. Voor een bedrag van 99 cent blijven de advertenties achterwege. Helaas zijn er voor Android vooralsnog geen goede apps beschikbaar om de laadcycli op te vragen. Wel kun je met Charge Cycle Battery Stats laadcycli bijhouden vanaf het moment dat je de app installeert.

Tip 07: Helemaal volladen?

Als je bijvoorbeeld een smartphone of laptop hebt gekocht, kun je de accu hiervan probleemloos volladen. Voorwaarde is wel dat je het product direct gaat gebruiken. Berg je een mobiel apparaat voor langere tijd op, dan is het slim om de accu niet helemaal op te laden. Bij een volledige lading in combinatie met passiviteit slijten de cellen namelijk sneller.

Het beste is om het mobiele apparaat met ongeveer veertig à vijftig procent acculading op te bergen, waarbij je het toestel volledig uitschakelt. Minder kan natuurlijk ook, maar de kans bestaat dan dat de batterij wegens zelfontlading helemaal leeg raakt en het na verloop van tijd niet meer doet. Dit verklaart ook waarom fabrikanten bij hun producten nooit een volledig opgeladen accu meeleveren.

Tip 07 Als je een mobiel apparaat voor langere tijd gaat opbergen, zorg dan voor een halfvolle accu.

Tip 08: Slijtage

Lithium-ion-accu’s zijn onderhevig aan slijtage. Ook als de batterij enige tijd niet in gebruik is, zullen de cellen langzaam maar zeker slijten. Belangrijk is om de temperatuur op orde te houden door ervoor te zorgen dat het apparaat niet te heet wordt. Leg een smartphone, tablet of laptop daarom ook nooit in de zon. Probeer de accu zoveel mogelijk op een kamertemperatuur van zo’n twintig graden te houden en vermijd beslist temperaturen boven de 35 graden. In extreem warme landen voorkom je mogelijk slijtage door de accu in de koelkast te leggen, al loop je hiermee ook weer het risico op condensvorming. Kortom, een lastige afweging. Verder is het verstandig om het apparaat niet voortdurend aan de lader te hangen, bijvoorbeeld wanneer een laptop is uitgeschakeld. Vooral laptops zijn vaak uren achtereen op het stroomnet aangesloten, waardoor het apparaat nogal veel hitte produceert. Voorkom overmatige hitteproductie in combinatie met een volle accu en zet de batterij geregeld aan het werk.

Tip 08 Laad de laptop niet continu op en gebruik de accu regelmatig.
Voorkom oververhitting van de accu en hang laptops niet voortdurend aan de lader

Levensduur accu

De levensduur van een lithium-ion-accu is van verschillende factoren afhankelijk, maar de temperatuur is daarbij misschien wel het belangrijkst. Nadat een accu uit de fabriek komt, slijten de cellen direct. Bij normaal gebruik zal de accu jaarlijks vijftien à twintig procent per jaar slijten. Een batterij gaat dus gemiddeld zo’n vier tot vijf jaar mee. Houd je de temperatuur van de batterij graag in de gaten? Het programma BatteryInfoView geeft de gewenste informatie weer, mits jouw laptop in staat is om de accutemperatuur te meten.

0 Reactie(s) op: 12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.