12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 oktober 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 09: Accu kalibreren

Het is verstandig om de accu van je mobiele toestel af en toe te kalibreren. Op die manier geeft het apparaat het huidige laadniveau nauwkeuriger weer, zodat je precies weet hoeveel energie de accu nog bevat. Belangrijk is dat er een complete cyclus van laden en ontladen plaatsvindt. Schakel het mobiele toestel uit en sluit de voedingsadapter aan. Zodra het apparaat volledig is opgeladen, maak je de voedingsadapter weer los. Schakel de smartphone, tablet of laptop in en laat de accu volledig leeglopen. Hierbij wacht je net zo lang totdat het apparaat zichzelf uitschakelt. Door zware taken op het apparaat uit te voeren, loopt de batterij sneller leeg. Herhaal het kalibreren voor een nog nauwkeuriger resultaat.

Tip 09 Het batterijniveau in Windows is nauwkeuriger als je de accu regelmatig kalibreert.

Tip 10 Energiebeheer

Veel laptops zetten zichzelf bij een lage acculading automatisch in de slaapstand, waardoor het systeem nauwelijks energie verbruikt. Ook wanneer het systeem enige tijd inactiviteit waarneemt, bestaat de kans dat de slaapstand wordt geactiveerd. Bij het kalibreren van de accu is dat ongewenst, omdat je de batterij volledig wilt laten leeglopen. Om die reden is het verstandig om het energiebeheerschema aan te passen. Open in Windows 10 het Configuratiescherm en typ in het zoekvak Energiebeheer. In de resultaten kies je daarna voor Energiebeheerschema bewerken. Achter de opties Het beeldscherm uitschakelen na en De computer in slaapstand zetten kies je in de kolom onder Op batterij voor Nooit. Klik vervolgens op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen, waarna je de opties onder Batterij openvouwt. Bij Actie bij laag batterijniveau schakel je achter Op Batterij de optie Geen actie ondernemen in. Zorg er bij Actie bij kritiek batterijniveau voor dat het systeem wordt afgesloten. Belangrijk is verder om bij Kritiek batterijniveau één procent te selecteren. Bevestig met OK en Wijzigingen opslaan.

Tip 10 Met de juiste energie-instellingen laat je de accu van je laptop volledig leeglopen.

Tip 11: Acculading

Windows geeft met een pictogram in het systeemvak aan hoeveel acculading er nog over is en hoe lang je nog op de laptop kunt werken. De informatie hiervan is niet altijd even betrouwbaar en kan erg fluctueren. Bovendien zie je niet in één oogopslag de resterende acculading, omdat je het pictogram eerst moet aanwijzen. Je kiest desgewenst voor een alternatieve accumeter in Windows. Een goede oplossing is BatteryBar. De standaardversie installeer je gratis op je laptop. Na de installatie is het noodzakelijk om het systeem te herstarten. Rechtsonder in het systeemvak zie je nu in een duidelijk pictogram met de resterende accuduur. Ga met de cursor op dit pictogram staan om meer details over de batterijstatus weer te geven. Zo bekijk je onder meer de accuslijtage en de resterende capaciteit in procenten.

Tip 11 BatteryBar laat duidelijk weten hoelang je nog kunt doorwerken op de laptop.

Tip 12: Kloonaccu’s

Als de accu op den duur defect raakt of niet meer goed werkt, schaf je een nieuwe accu aan. Je hebt hierbij de keuze uit grofweg drie mogelijkheden. Wie geen enkel risico wil nemen, schaft een originele accu aan van de fabrikant. Deze producten zijn relatief duur, maar je bent ervan verzekerd dat alles goed werkt. Je kunt ook kiezen voor een batterij die door een kloonmerk is gefabriceerd. Dat scheelt soms wel de helft van het bedrag voor een originele accu, terwijl de kwaliteit doorgaans goed is. Sommige kloonmerken geven zelfs garantie op het apparaat voor het geval de vervangende accu de notebook, smartphone of tablet beschadigt. Jupio, Yanec en Lenmar zijn bekende voorbeelden van goede kloonmerken. In sommige gevallen krijg je zelfs een vervangende voedingsadapter bij het product.

Durf je meer risico te nemen en wil je een accu voor een spotprijs? Er zijn ook merkloze accu’s en imitaties in omloop. In het laatste geval is er een nepsticker op de accu aangebracht. Snuffel maar eens rond op de veilingwebsite eBay of neem een kijkje bij de Chinese webwinkel AliExpress. Hoewel er zeker een kans is dat het goed werkt, is de kwaliteit van dergelijke klonen vaak wel twijfelachtig. De risico’s bestaan vooral uit een hogere kans op oververhitting en lekkage. In uitzonderlijke gevallen zijn er zelfs kleine ontploffingen bekend van imitatiebatterijen. Ga daarom alleen in zee met betrouwbare verkopers.

Tip 12 Kies een accu van een kloonmerk wanneer je niet te veel wilt betalen voor dit onderdeel.

Lithium-metaal

Hoewel lithium-ion-batterijen momenteel dé standaard zijn voor mobiele apparaten, zijn er interessante ontwikkelingen op komst. Het bedrijf SolidEnergy Systems heeft namelijk een batterij van lithium-metaal gefabriceerd die in staat is om de accuduur van je smartphone of tablet aanzienlijk te verlengen. Het is SolidEnergy Systems namelijk gelukt om een lithium-metaal-batterij te ontwikkelen die zo’n twee keer langer meegaat dan de huidige accu’s. De Amerikaanse onderneming brengt de vernieuwde accu’s dit najaar eerst uit voor drones, waarna het de bedoeling is de producten in de loop van volgend jaar ook voor smartphones te produceren. In 2018 zijn vervolgens de elektrische auto’s aan de beurt.

Volgens SolidEnergy Systems gaan toekomstige batterijen van lithium-metaal tweemaal langer mee dat de huidige lithium-ion-accu’s.

0 Reactie(s) op: 12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.