14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

Door: kees-krick | 18 september 2015 12:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Lensflare

Fotografeer je in de richting van een felle lichtbron zoals de zon, dan is het onvermijdelijk dat er lensflare optreedt. Je ziet dan vlekken in allerlei kleuren en vormen op je foto's verschijnen. Ooit werd dat lelijk gevonden en als een fout gezien, maar tegenwoordig vinden we het juist sfeerbepalend en zoeken we deze effecten vaak expres op. Je kunt lensflare ook achteraf toevoegen met een app. Ideaal, want alleen dan heb je volledige grip op hoe het effect eruitziet.

Het kan met PicsArt Photo Studio, de app die we ook hebben gebruikt om een fotocollage te maken. Tik op het beginscherm van de app op het oranje pictogram met het pennetje en kies Edit. Open of maak een foto en tik daarna onder in het scherm het gereedschap Lens Flare aan. Je krijgt een indrukwekkende lijst met de meest fantastische lensflares te zien. Zodra je een keuze hebt gemaakt, breng je de lensflare naar de gewenste plek en geef je hem de gewenste grootte. Je mag gerust meerdere lensflares aan je foto toevoegen.

Tip 05 PicsArt kent veel verschillende soorten Lensflare.

Tip 06: Fraaie teksten

Met de app Phonto van Youthhr (Android en iOS, gratis) sier je foto's op met fraaie teksten. Zo kun je een speciale boodschap doorgeven, een grappige opmerking toevoegen, of een uitnodiging voor bijvoorbeeld een feestje ontwerpen. De app start met een blanco canvas. Tik erop om een foto in te laden of er eentje te maken met de ingebouwde camera. Na het inladen tik je op een Apple-apparaat rechts bovenin op Done, nadat je eventueel een filter op je foto hebt losgelaten.

Tik daarna op de foto en dan op Add Tekst. Op Android tik je na het inladen boven in het scherm op het pennetje. In beide gevallen geef je hierna een korte tekst in en bepaal je hoe deze moet worden uitgelijnd (links, rechts of in het midden). Tik op Font om een mooi lettertype uit een lange lijst te kiezen. Is je tekst klaar? Dan tik je op Done. De tekst kan nu vrij over de foto versleept worden. Geef je er alleen een korte tik op, dan kun je de tekst bewerken, een ander lettertype kiezen, maar ook kleur, transparantie, grootte en richting aanpassen. Je mag meerdere teksten toevoegen, die onafhankelijk van elkaar zijn te bewerken.

Tip 07: Tekstballonnen

Phonto op iPhone en iPad is net even uitgebreider dan de Android-versie. Tik je op je Apple-apparaat links onderin op het menu-pictogram (drie liggende streepjes boven elkaar) en daarna op Add Item, dan kun je leuke stickers, vormen en tekstballonnen aan de foto toevoegen. Je bewerkt ze op dezelfde manier als de tekst die we in de vorige tip hebben toegevoegd. Plaats je een vorm of een tekstballon op de foto, dan is het een leuk idee om een door jou toegevoegde tekst daar bovenop te slepen. Zo steken je teksten nog beter af. Door te spelen met transparantie en volgorde, kun je mooie combinaties maken van tekst, stickers, vormen en tekstballonnen. Als dat geen fraaie resultaten oplevert, weten we het ook niet meer.

Tip 07 Op iPhone en iPad kun je in Phonto stickers, tekstballonnen en vormen toevoegen.

Tip 08: Paper Camera

Een foto is meestal een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot tekeningen en schilderijen, waar de kunstenaar een geheel eigen interpretatie geeft van wat hij of zij voor zich ziet. Voor wie minder behendig is met penseel en potlood, is er een mooie tussenweg. Je kunt je foto's namelijk eenvoudig in de meest prachtige kunstwerken veranderen. Zoals met de app Paper Camera van JFDP Labs (Android en iOS, gratis). Maak of open een foto en zelfs de meest simpele onderwerpen veranderen al meteen in boeiende plaatjes. De app kent diverse stijlen, waarvan wij zelf vooral gecharmeerd zijn van Comic Boom, Sketchup en Perfect Pastel. De interface ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit. Uiterlijk en mogelijkheden verschillen wel enigszins tussen de versie voor Android en Apple. Daarnaast komen een paar opties in de Apple-versie pas beschikbaar na een in-app-betaling en is een abonnement op nieuwe stijlen mogelijk. Je hoeft daar overigens geen gebruik van te maken.

Tip 08 Tover je foto's om in prachtige kunstwerken met Paper Camera.

3 Reactie(s) op: 14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2015 18:33 Anoniem
  Volgens mij dekt de kop van het artikel de lading niet helemaal. Of liever gezegd: helemaal niet. "Betere en mooiere foto's" en dan hebben we het ineens over "kaders" en "teksten"?! Wat heeft dat nou weer met "betere" of "mooiere" foto's te maken?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 22:52 Anoniem
  Betere foto's krijg je door een betere camera in je apparaat!
  Ik heb een peperdure Sony Z tablet, met een camera die zulke slechte kwaliteit foto's maakt, dat het enige dat ik kan doen is de foto's zeer sterk te verscherpen met de software.
  Sony stopt deze matige camera's in hun apparaten, om hun eigen compact camera verkopen te beschermen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 17:12 Jorispeterse
  Vrijwel alle tablets die ik tegen ben gekomen hebben een beroerde camera. Maar zeg nou eerlijk, wat moet je met een dikke camera in je tablet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.