15 apps voor Android-tablets

© PXimport

15 apps voor Android-tablets

Geplaatst: 2 januari 2012 - 15:37

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Theske Slijkerman

Er verschijnen steeds meer tablets met Android 3.0, ook wel Honeycomb genoemd. Toch zijn er nog maar weinig apps die echt geoptimaliseerd zijn voor dit besturingssysteem en voor het grote scherm van een tablet. We geven 15 uiteenlopende apps die uw Honeycomb-tablet meer functionaliteit geven.

Market voor tablet?

Er is geen aparte Google Market voor Android-tablets. Ook heeft de Market geen apart deel ingericht, zoals Apple in de App Store dat wel heeft. Zoekt u met uw tablet in de Market dan krijgt u wel enkel de apps voorgeschoteld die kunnen draaien op uw apparaat. Wilt u geoptimaliseerde Honeycomb-apps, dan kunt u het beste zoeken in combinatie met 'Honeycomb', 'tablet' of 'HD'. Deze aanduidingen worden vaak gebruikt voor Android 3.0-apps. Lees ook in de beschrijving van de app of er iets over optimalisatie voor Honeycomb wordt geschreven.

Telefoon-apps

Veel Android-apps die niet geoptimaliseerd zijn voor een tablet, kunt u er wel op gebruiken. De app wordt dan geschaald naar het grote schermformaat. Pictogrammen komen verder uit elkaar te staan, en soms zijn delen van het scherm niet gevuld met informatie. Voor sommige apps werkt dit goed (bijvoorbeeld spellen waarbij u het scherm met precisie aan moet raken), bij sommige pakt het minder goed uit en ziet het er vreemd uit.

1. Quickoffice Pro HD

Een van de voordelen van een groot tabletscherm is dat u documenten kunt maken zonder gepriegel op een klein scherm. Veel Office-apps voor smartphones werken wel op een tablet, maar zijn niet geoptimaliseerd voor het grote scherm. Quickoffice Pro HD is dit wel, en maakt gelijk goed gebruik van de mogelijkheden. U kunt er Word-, Excel- en PowerPoint-documenten mee openen en creëren en u kunt pdf's openen. Quickoffice Pro HD biedt genoeg functies om goede basisdocumenten te maken. U kunt u diverse andere diensten - zoals Google Docs, Dropbox en Box - koppelen om bestanden van daaruit direct te openen en bewerken.

Prijs: € 13,93

Taal: Engels

© PXimport

Met Quickoffice kunt u redelijk complexe documenten maken.

2. Pulse News

Pulse verzamelt het laatste nieuws voor u, in een heel mooie weergave. U kunt kiezen uit diverse voorgestelde Engelstalige bronnen, zoals CNN, BBC of Lonely Planet. Gelukkig kunt u ook zelf zoeken naar Nederlandse rrs-feeds, of Pulse koppelen aan uw Google Reader-account. Van nieuwtjes ziet u direct een intro en eventueel een afbeelding. Tikt u op een item dan krijgt u meer informatie: soms alleen het intro, soms het hele artikel. Altijd is er een link naar het artikel op de betreffende website. Pulse slaat de artikelen die u bekijkt op. ­Wanneer u offline bent, kunt u die items dus ook nog bekijken.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Bekijk rrs-feeds op een inventieve manier met Pulse.

3. SketchBook Express

Het grote tabletscherm is ideaal voor het maken van een snelle schets, of zelfs het gedetailleerd uitwerken van een idee. SketchBook Express is de eenvoudige versie van SketchBook Pro (3,46 euro), en biedt redelijk wat mogelijkheden voor de beginner. U kunt met drie lagen werken (in de Pro-versie met meer), en hebt verschillende tekengereedschappen. Wat direct opvalt is dat het resultaat er gelijk mooi uitziet, bibberige lijnen worden omgezet in vloeiende curven. SketchBook Express is een mooie opstap voor de Pro-versie, die op allerlei vlakken meer mogelijkheden heeft. Het enige dat ontbreekt is de creativiteit, die zult u zelf moeten toevoegen!

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Iedereen kan een redelijke tekening maken met Sketchbook Express.

4. PocketCloud Remote RDP / VNC

PocketCloud maakt het mogelijk om met uw tablet uw pc over te nemen. Installatie is gemakkelijk. Wanneer u de app op uw tablet opent, wordt gevraagd of u hulp wilt bij de installatie. U krijgt dan stap voor stap te zien wat er moet gebeuren, met onder meer de installatie van de software op uw Mac of pc. U kunt handmatig verbinden via RDP of VNC, of automatisch via een Google-account. De verbinding is af en toe wat traag. Helaas werkt PocketCloud (nog) niet met een proxy. Naast de gratis versie is er een pro-versie (circa 10,45 euro), waarmee u onder andere met meerdere computers mag verbinden en u een beveiligde verbinding kunt gebruiken.

Prijs: gratis

Taal: Engels

© PXimport

Uw computer besturen met uw tablet: het kan!

5. Evernote

Evernote is er om even snel een notitie te maken, iets op het boodschappenlijstje te zetten, of om een boodschap in te spreken voor later. Er zijn apps voor smartphones, tablets en computers. Synchroniseren tussen alle verschillende apps verloopt in onze tests vlekkeloos. U kunt checklists maken, afbeeldingen en filmpjes opslaan, of een berichtje maken met bijlage. De desktopsoftware heeft nog altijd meer functionaliteit, die naar onze mening ook best in de tablet-app toegevoegd mag worden. Zo kunt u met de tablet-app geen schetsen of handgeschreven notitie maken, wat met het aanraakscherm van een tablet toch prima zou moeten kunnen.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

© PXimport

Al uw notities op computer, smartphone én tablet gesynchroniseerd.

6. Buienradar HD

De Buienradar-app is nu ook geoptimaliseerd voor tablets. Het beeld is verdeeld in twee delen. Afhankelijk van de stand van de tablet een groot linker- en klein rechterdeel (horizontaal), of een groot onder- en een klein bovendeel (vertikaal). In het grote deel kunt u kiezen voor verschillende weerskaarten, het verkeer, de weersvoorspellingen en buienalerts. In het kleinere rechter- of bovendeel kunt u een plaats invullen, waarvan u gedetailleerdere informatie te zien krijgt, zoals wind, zonkans, regenkans enzovoort. Minpuntje: de kwaliteit van het buienradar- en satellietbeeld is wat korrelig op onze Samsung Galaxy Tab 10.1.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

© PXimport

De populaire Nederlandse weersite heeft een mooie tablet-app.

7. Zinio Magazine Reader

Met Zinio kunt u Nederlandse, maar ook internationale tijdschriften kopen en lezen. U kunt zelfs een abonnement nemen, waarbij de nieuwste editie automatisch voor u wordt gedownload zodra deze beschikbaar is. Een aantal magazines kunt u gratis bekijken, bijvoorbeeld handig om de app eens goed te testen. Voor de meeste tijdschriften moet u ongeveer de winkelprijs betalen. Wanneer u het makkelijker vindt om uw computer te gebruiken voor het uitzoeken en downloaden van tijdschriften, dan kan dat ook. U logt op uw tablet en computer in met één account, en de aangekochte bladen worden automatisch gesynchroniseerd.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

© PXimport

Nederlandse en buitenlandse tijdschriften kunt u met Zinio lezen.

8. Plume for Twitter

De beste Twitter-app voor Android-tablets die we tot nu toe zijn tegengekomen is Plume for Twitter. Plume toont drie kolommen, zodat u bijvoorbeeld Tijdlijn, Favorieten en Persoonlijke berichten naast elkaar kunt zetten, u kiest per kolom wat getoond moet worden. Slaat u een zoekopdracht op, dan kunt u ook deze voortaan in een kolom vastzetten. Een mooie feature is dat links direct in Plume geopend worden, u verlaat de app dus niet gelijk. Toch werkte de app bij ons nog niet optimaal. Een zoekopdracht ging niet verder terug dan twee dagen, en de manier waarop u kolommen kunt indelen werkt niet bepaald intuïtief.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Twitter voor uw tablet, met weergave in meerdere kolommen.

9. IMDb Movies & TV

Van IMDb, de grootste online filmdatabase, hebt u vast al eens gehoord. Het is dé app voor filmliefhebbers. U krijgt er veel informatie over zowel nieuwe als oude films, jammer genoeg is alles Engelstalig. U kunt biografieën en foto's van acteurs bekijken, en bij een groot deel van de films is ook de trailer toegevoegd. Bent u na het zien van de trailer overtuigd? Dan kunt u de film toevoegen aan uw Watchlist, zodat u een mooi overzicht van nog te kijken films krijgt. De app is niet gericht op de Nederlandse markt, dus u kunt niet zien wanneer welke nieuwe films draaien. Let op, deze app gebruikt veel data, ook als u hem niet hebt openstaan.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Veel informatie over films vindt u in de IMDb-app.

10. Google Earth

Google geeft met Earth een driedimensionale weergave van de wereld. Door middel van lagen projecteert u informatie over de wereld. U kunt kiezen uit onder andere 3D-gebouwen, Wikipedia, Panoramio-foto's, grenzen en labels, en wegen. De 3D-gebouwen zijn spectaculair om te zien, al is de navigatie wat wennen. U kunt het beeld draaien en schuiven, maar ook kantelen. Vooral dat laatste vergt wat oefening, u veegt met twee vingers naar beneden om lager bij de grond te komen, en weer naar boven om een hoger standpunt te krijgen. Zo bekijkt u modelweergaven van onder andere het Colosseum in Rome of de Dam in Amsterdam.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

© PXimport

Bekijk de Dam in 3D met Google Earth.

11. Wizz widget

Met Wizz kunt u widgets toevoegen aan uw bureaubladen. Ze zijn er voor onder meer Facebook, Twitter, Agenda en Google Reader. Verder kunt u nog kiezen voor een normale tijdlijn of een Stack: een visuele stapel berichten. Een nieuw bericht verschijnt als kaart bovenop de stapel, door het weg te vegen bekijkt u oudere berichten. Wizz widget is een mooie app, maar de widgets zijn dusdanig groot dat ze veel ruimte op uw scherm innemen. Er is ook een pro-versie beschikbaar voor circa 3,20 euro via http://ct.link.ctw.nl/hon11p. Hiermee kunt u de widgets helemaal naar uw wens aanpassen.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Met Wizz plaatst u widgets van sociale media op uw bureaublad.

12. Achtergronden Afbeelding

Om uw tablet te personaliseren kunt u een eigen achtergrond instellen. Via de Galerij kunt u een foto kiezen, maar er zijn ook apps met diverse afbeeldingen. Een daarvan is Achtergronden Afbeelding (PicSpeed HD Wallpapers). Eigenlijk smokkelen we hier een beetje, het is officieel namelijk geen tablet-app. Maar omdat de achtergronden vaak HD zijn, tonen ze ook goed op een tablet. U kiest in de app een afbeelding uit meer dan 50.000 foto's. Deze kunt u opslaan in uw Galerij of direct instellen als achtergrond. Er zijn in de Market ook diverse Honeycomb-apps met live-achtergronden, maar meestal is dit slechts één achtergrond per app.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Kies uit duizenden afbeeldingen een mooie achtergrond.

13. Box

Box is een wat zakelijker georiënteerde concurrent van Dropbox. Krijgt u bij Dropbox 2 GB gratis online opslagruimte, bij Box wordt u voorzien van maar liefst 5 GB, met een maximum van 25 MB per bestand. Nadeel ten opzichte van Dropbox is dat de desktopsoftware enkel voor 'Business'- of 'Enterprise'-gebruikers is. Het is dus lastiger om bestanden met uw computer te synchroniseren, dat moet via de browser. Wel is Box al aangepast aan Honeycomb, hierdoor is de gebruiksvriendelijkheid groter dan bij de Dropbox-app, die (nog) niet is aangepast. Steeds meer externe diensten ondersteunen Box, waaronder ook het besproken Quickoffice Pro HD.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Profiteer van 5 GB online opslagruimte met Box.

14. YouTube

Deze video-app is op de meeste tablets voorgeïnstalleerd. De interface is naar onze mening beter dan van Youtube op een smartphone of een computer. En dan hebben we het vooral over de startpagina, het is alsof u omgeven wordt door een ronde videomuur. Jammer dat zoekresultaten in een gewone lijst worden geplaatst, en niet op een zelfde videomuur. U kunt zelf zoeken naar video's, bladeren naar populaire video's in verschillende categorieën, of gebruikmaken van de gerelateerde video's bij een video die u afspeelt. Wanneer u inlogt verzamelt YouTube uw interesses waardoor meer relevante video's worden voorgeschoteld.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

© PXimport

Vooral de startpagina van de YouTube-app ziet er fraai uit.

15. Angry Birds Rio

Bijna iedereen kent inmiddels het spelletje Angry Birds wel. Het werd ontzettend populair op smartphones, maar ook op een tablet werkt het goed. Het spel is grafisch mooi uitgewerkt, waardoor het er ook op een 10inch-scherm goed uitziet. Het voordeel is natuurlijk dat u wat nauwkeuriger kunt besturen. Het spel speelt zich af in Rio de Janeiro, en is gemaakt ter promotie van de Amerikaanse animatiefilm Rio. Het doel is de vrienden van Angry Birds te bevrijden. In elk van de 120 levels kunt u proberen om drie sterren te behalen.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

© PXimport

Het bekende Angry Birds is prima speelbaar op een tablet-scherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten