15 vakantietips voor je iPad of Android-tablet

Door: Richard Veenstra | 05 augustus 2014 08:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De vakantie is volop in gang en dat betekent zon, zee en strand. En tablet natuurlijk! Een campingverblijf is niet compleet zonder even een foto op Instagram te posten, een jaloersmakende melding op Facebook te zetten of het weerbericht te checken. Ook kan je tablet een echte vakantiehulp zijn.

Apps & Hardware

De tips op de volgende pagina hebben alles met apps, instellingen en oplossingen te maken. De apps die we bespreken zijn gewoon te vinden in de applicatiewinkels van je iPad of Android-tablet.

Vergeet vooral ook niet om naar wat hardware-accessoires te kijken. Een oplader voor in de auto is bijvoorbeeld een goed idee. Je tablet is een kostbaar bezit en daarom moet je het apparaat (zeker op vakantie) goed beschermen tegen zand en water. Een normale hoes is vaak niet genoeg, maar gelukkig kun je voor een paar tientjes waterdichte of krasbestendige hoezen kopen.

01 Films en boeken in de auto

Voor ouders is het de grootste uitdaging om de kinderen rustig te houden tijdens de tocht naar de vakantiebestemming. Aangezien je onderweg waarschijnlijk geen internetverbinding hebt, is het handig om thuis al apps, e-boeken en films te installeren.

De ruimte is beperkt op een tablet, maar met een programma als HandBrake of VidCoder maak je kleinere versies van je films die je vervolgens naar je tablet kunt kopiëren. In Android gaat dit eenvoudig door een bestand naar de map Films te slepen. Op je iPad doe je dit via iTunes.

Met HandBrake converteer je gemakkelijk films naar een kleiner formaat.

02 Navigatie

Je tablet kan prima dienstdoen als navigatie-apparaat, indien deze een gps-ontvanger heeft (een iPad zonder 3G heeft bijvoorbeeld geen gps-ontvanger). Denk eraan dat er twee soorten navigatie-apps zijn: online en offline. Online apps zijn goedkoop, maar hebben een actieve internetverbinding nodig om kaarten te laden.

Offline apps laden alle kaarten op je tablet, en je locatie wordt weergegeven op basis van de gps-ontvanger. Google Maps is een online-app en is beschikbaar voor alle tablets. Het biedt je naast turn-by-turn navigatie ook actuele verkeersinformatie als je in het menu de optie Verkeer aanzet. Bovendien kan Google Maps ook kaarten van geselecteerde omgevingen lokaal opslaan.

Google Maps geeft ook actuele verkeersinformatie weer.

03 Datanetwerk delen

Je kunt je mobiele datanetwerk van je smartphone delen met je tablet, ook wel tethering genoemd. Op de iPhone zet je bij Instellingen de optie Persoonlijke hotspot aan. Geef een wachtwoord op en log met je tablet in op dit netwerk. Op Android-smartphones ga je naar Instellingen / Draadloos / Netwerken en kies je voor Tethering en mobiele hotspot.

Denk eraan dat dit alleen zin heeft als je op vakantie in Nederland gaat, in het buitenland zit je met roaming-kosten en dit kan aardig duur worden. Je wifi-verbinding (bijvoorbeeld in een hotel) delen met andere apparaten gaat niet, omdat je tablet daar feitelijk twee wifi-chips voor zou moeten hebben.

Je kunt je datanetwerk delen met andere apparaten door middel van tethering.

04 Roaming uitschakelen

Check voor je de grens overgaat of roaming uitstaat. Uiteraard geldt dit alleen voor tablets met een simkaart. Op de iPad ga je naar Instellingen / Mobiel netwerk en zet je de schuif achter Roaming uit.

Op een Android-tablet ga je naar Instellingen / Mobiele netwerken / Gegevensroaming en zet je daar de functie uit. Roaming kun je af en toe aanzetten, maar wees je er van bewust dat het downloaden en uploaden van materiaal per megabyte wordt afgerekend.

Door roaming uit te schakelen, vermijd je onverwachte kosten.

05 Muziek in de auto

Als je een betaald abonnement op Spotify of Deezer hebt, kun je muziek offline op je tablet opslaan. In Spotify doe je dit door een afspeellijst aan te maken en in de afspeellijst de groene schuif achter Afspeellijst downloaden aan te zetten. Als je autoradio is uitgerust met bluetooth, dan kun je de muziek vanaf je tablet vaak draadloos naar je autoradio streamen. Koppel beide apparaten via bluetooth met elkaar, meestal via Instellingen / Bluetooth op je tablet.

Sla afspeellijsten offline op zodat je ze onderweg in de auto kunt luisteren.

06 Tablet tracken

Een tablet is juist op vakantie een gewild apparaat bij dieven, zorg er daarom voor dat je je tablet bij een tracking-dienst aanmeldt. In iOS doe je dit door bij Instellingen / iCloud in te loggen met je iCloud-accountgegevens en de schuif achter Zoek mijn iPad aan te zetten.

Android-tablets kun je aanmelden voor Android-apparaatbeheer. Ga op je tablet naar Google Instellingen, tik op Android-apparaatbeheer en zet de optie De locatie van dit apparaat op afstand bepalen aan. Bij beide diensten wordt de locatie van je tablet op een kaart weergegeven en kun je de tablet eventueel op afstand wissen of vergrendelen.

Schakel de functie Zoek mijn iPad in voordat je op vakantie gaat.

07 Apps voor bestemming laden

Als je al weet waar je in de vakantie naartoe gaat, dan is het handig om alvast een paar apps voor de regio of stad op je tablet te laden. Voor steden zijn bijvoorbeeld goede plattegronden of apps voor het openbaar vervoer te downloaden. HopStop Transit Directions voor de iPad heeft kaarten van zo'n 600 steden in de database en levert je actuele reisinformatie.

Maps With Me is voor zowel Android als iOS beschikbaar, met deze app kun je offline kaarten downloaden voor het gebied waar je heen gaat.

Met Maps With Me kun je kaarten van een bepaalde regio downloaden.

0 Reactie(s) op: 15 vakantietips voor je iPad of Android-tablet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.