16 Handige tips voor Google-diensten

Door: onno-karman | 13 januari 2012 11:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

13. Takenlijstjes

Houdt u van lijstjes maken? Lijstjes met dingen die u niet mag vergeten, dingen die u nog moet doen vandaag; sinds enige tijd is het ook in Gmail mogelijk om takenlijstjes bij te houden. Klik linksboven (onder Contactpersonen) op Taken. Rechtsonder in het browserscherm wordt nu een schermpje zichtbaar. Hier kunt u eenvoudig nieuwe taken aanmaken door gewoon tekst in te voeren. Sluit af met Enter en u kunt een nieuwe taak maken. Alles werkt zoals u zou verwachten: u kunt de taken als afgehandeld markeren door het hokje ervoor af te vinken en u kunt taken verschuiven (plaats de muiscursor op de gestippelde rand aan de voorkant en verplaats de taak door de linkermuisknop in te drukken en de taak te verslepen). Klikt u aan de rechterkant op het blauwe pijltje, dan kunt u nog details invoeren als vervaldatum, opmerkingen en kunt u de taak toevoegen aan een andere takenlijst.

In Gmail kunt u ook handige takenlijstjes bijhouden.

14. Goo.gl

U hebt vast wel eens gehoord van url-shorteners (url-inkorters) als bit.ly en tinyurl.com. Deze diensten bestaan al jaren, en zijn met name populair geworden door Twitter, omdat het aantal karakters dat u kunt gebruiken nu eenmaal beperkt is. Maar wist u dat ook Google zijn eigen url-verkorters heeft? Naast G.com, wat Google alleen voor eigen bedrijfsdoeleinden gebruikt, is er Goo.gl dat wél door iedereen gebruikt kan worden. Ga naar Goo.gl en vul een lange url in. Klik op Shorten. De verkorte url is direct beschikbaar en als u de sneltoetscombinatie Ctrl+C gebruikt, kunt u de url direct in bijvoorbeeld een mailtje plakken.

Gebruik goo.gl om snel url's in te korten.

15. Goo.gl statistieken

Als u ingelogd bent op Gmail, dan kunt u de statistieken zien van alle verkorte url's die u hebt aangemaakt. Maar op zich hoeft u niet eens in te loggen. Een korte url van goo.gl ziet er als volgt uit: http://goo.gl/aXczE. Door nu tussen de http://goo.gl/ en de code (in dit geval aXczE) het woordje info te plakken, krijgt u direct de statistieken te zien. Deze statistieken zijn openbaar en door iedereen op te vragen als men de korte url weet. Met goo.gl kunt u bovendien slimme trucjes uithalen. Bijvoorbeeld om te zien of iemand de door u aangeraden website daadwerkelijk bezocht heeft: stuur de korte url dan alleen naar deze persoon. Het is hoe dan ook een handige en snelle methode om bij te houden hoeveel mensen op uw links klikken, met welke browser, welk besturingssysteem en vanuit welk land.

Goo.gl biedt handige statistieken, maar weet wel dat iedereen deze kan inzien.

16. Goo.gl QR-code

U hebt vast weleens die vreemde vierkante blokken met lijnen, vierkanten en blokjes gezien. Deze zogeheten QR-codes kunt u met speciale apps voor smartphones 'scannen', waarna deze razendsnel gedecodeerd worden in een stuk tekst. Die QR-codes zijn dus eigenlijk een soort geheimtaal die ontcijferd kan worden of gewoon streepjescodes die meer informatie kunnen bevatten. Een QR-code wordt vaak gebruikt om een link te maken naar een website of een filmpje. Zo hoeft u het adres niet te onthouden of in te voeren in uw (mobiele) browser. Maar hoe maakt u deze nu zelf? Ook met goo.gl! Elke ingekorte url wordt namelijk ook omgezet in een QR-code en u hoeft alleen maar .qr achter de korte url te plaatsen om de afbeelding te zien (in dit voorbeeld dus http://goo.gl/aXczE.qr). Standaard wordt de QR-code in het formaat 150x150 pixels getoond. Wilt u echter een grotere versie? Wijzig dan in de url de 150x150 (achter chs=) in bijvoorbeeld 500x500 en druk op Enter. Deze afbeelding kunt u bijvoorbeeld afdrukken op uw visitekaartje, op posters enzovoort. De maximale grootte die u zo kunt kiezen is 547x547, omdat het maximale pixels dat gerenderd kan worden is ingesteld op 300.000.

Plaats .qr achter een verkorte goo.gl-url en u krijgt de bijbehorende QR-code te zien.

Pas de url aan om de QR-code in een groter formaat te zien.

0 Reactie(s) op: 16 Handige tips voor Google-diensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.