4 manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt

Door: ben-patterson | 02 juni 2015 15:51

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Laatst zat ik wat met een aantal mysterieuze instellingen op mijn Moto G te prutsen en ik kwam iets tegen wat mij verraste: een archief met alle gesproken commando's die ik ooit aan mijn telefoon gegeven had.

Wat blijkt nu? Telkens wanneer je iets tegen het zoekveld van Google Now zegt, slaat Android een kopie van wat je gezegd hebt op in je Voice & Audio-geschiedenis. Deze geschiedenis kan maanden of zelfs jaren teruggaan en bevat een transcriptie van wat je gezegd hebt, plus een afspeelknop zodat je het moment opnieuw kunt beleven. Lees ook: Android-apps communiceren met duizenden ad-websites.

Maar dat is niet alles. Je Android-apparaat - en al je Google-accounts, mobiel of niet - kan ook een geschiedenis van je klikgedrag en zoekopdrachten op het web opslaan, evenals waar je op YouTube naar gezocht hebt en wat je bekeken hebt. Android kan ook een plattegrond opslaan van waar jij met je telefoon of tablet geweest bent, zelfs wanneer de handset niet in gebruik is.

Griezelig? Nou, dat hangt ervan af hoe paranoïde je bent. Volgens Google is het opslaan van je activiteit op Android de beste manier om zoekresultaten te genereren waarbij het erop lijkt dat je gedachten gelezen worden. Het bedrijf zegt dat op deze manier de kwaliteit van haar spraakherkenning verbeterd wordt, dat er restaurants aanbevolen kunnen worden in de regio waar je misschien wilt gaan eten, enzovoorts. Google zweert dat jij de enige bent die toegang tot je Android-geschiedenis heeft.

Je kunt je geschiedenis ook uitschakelen - of je kunt in ieder geval kijken naar wat er wordt opgeslagen. Hier bespreken we vier manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt.

Je internetgeschiedenis

Je kunt je web-geschiedenis eenvoudig uitschakelen om te voorkomen dat je Android-apparaat al je Google-zoekopdrachten bijhoudt.

Telkens wanneer je het web doorzoekt met Chrome op je Android-apparaat - of met Google in een desktopbrowser - houdt Google bij waarnaar je gezocht hebt en welke zoekresultaten je hebt aangeklikt.

Naast het relevanter maken van je zoekresultaten, kan je webgeschiedenis een handige, fascinerende en/of griezelige manier zijn om bij te houden wat je de afgelopen dagen, weken, maanden en zelfs jaren hebt opgezocht.

Open Applications (doorgaans door op een knop in de dock onderaan het thuisscherm van je Android-apparaat te drukken), druk op het Google Settings-icoontje en kies Account History > Web & App Activity > Manage History. Voilà, hier is je volledige Google-geschiedenis in zijn volle glorie.

Je kunt je web geschiedenis doorzoeken door middel van het Search-veld bovenaan de pagina of je kunt individuele items verwijderen door de bijbehorende vakjes aan te vinken en op de knop Remove Items te klikken.

Om een groot stuk van je webgeschiedenis - of alles - te verwijderen, druk je op Settings onder het Search veld, druk vervolgens op Remove Items en kies hoeveel je wilt verwijderen: alles van het afgelopen uur, een dag, een week, een maand of echt alles.

Je kunt ook je hele Google-geschiedenis pauzeren door het vinkje bij de grote instelling On weg te halen, bovenaan het Web & App Activity-scherm. Dan zal Google je zoekopdrachten en browsegedrag niet meer opslaan totdat je de functie weer inschakelt. Maar vergeet niet dat je eerder opgeslagen activiteiten op het web zullen blijven staan totdat je ze zelf handmatig verwijdert.

Je kunt ook je web geschiedenis pauzeren op een bepaald apparaat, zoals je Android-telefoon. Om dit te doen, ga je naar het Web & App Activity-scherm. Druk op Data from this device en haal het vinkje weg bij On voor deze instelling.

Let op: een andere eenvoudige, maar tijdelijke manier om te voorkomen dat Android je zoekopdrachten opslaat is het inschakelen van de privémodus van Chrome.

Je gesproken commando's

Je Android-apparaat houdt al je gesproken commando's bij. Je kunt zelfs horen wat je gezegd hebt door op de Play-knop te drukken.

Je Android-apparaat houdt al je gesproken commando's bij - alles van "What's the weather today?" tot "Remind me to buy milk at the store".

Om een geschiedenis van je gesproken commando's te zien - en te horen - moet je in de Google Settings-app naar het Account History-scherm gaan. Druk vervolgens op Voice & Audio Activity en Manage History.

Scrol omlaag voor een gigantische lijst met alle gesproken commando's die je ooit geuit hebt. Om naar een commando te luisteren kun je op de Play-knop drukken. Interessant - en een beetje vreemd.

Net als je webgeschiedenis kun je je gesproken commando-geschiedenis op pauze zetten (permanent of niet) en je kunt een deel van je opgeslagen gesproken activiteit verwijderen (of alles).

Druk op de Settings-knop (het tandwielicoontje) en vervolgens op Remove Items. Je krijgt dezelfde keuzes als bij je web geschiedenis: je kunt het afgelopen uur verwijderen, een dag, een week, een maand of alles.

Om je gesproken commando-geschiedenis te pauzeren, moet je teruggaan naar het Voice & Audio Activity-scherm en het vinkje weghalen bij On bovenaan het scherm.

Vergeet echter niet dat het kan dat Android hierdoor minder bedreven is in het ontcijferen van je gesproken commando's.

3 Reactie(s) op: 4 manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 juni 2015 17:19 darknessblade
  gewoon rooten, dan heb je meer rechten + specifieke apps kan je deze rechten uitschakelen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2015 09:09 Anoniem
  Ik heb nog een uitstekend werkend Vista systeem, hoe kom ik aan windows 10?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2015 19:48 Anoniem
  type? kunt!

  Je kut op Delete Location History drukken om je eerdere locatie geschiedenis te verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.