5 tips om je Android-smartphone te beschermen

© PXimport

5 tips om je Android-smartphone te beschermen

Geplaatst: 6 maart 2013 - 08:32

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Martin Gijzemijter

Een smartphone heeft ongekend veel mogelijkheden, maar brengt ook veel risico’s met zich mee. Niet alleen omdat het toestel gestolen kan worden, maar ook omdat de informatie op je smartphone diefstalgevoelig is. Dan kun je natuurlijk angstig wegblijven van de smartphone, maar het is allemaal niet zo dramatisch, als je maar oplet bij wat je doet. Werken met je smartphone hoeft niet onveilig te zijn.

Android is de laatste tijd een paar keer negatief in het nieuws gekomen m.b.t. de veiligheid van het platform. Daarom een aantal tips om veilig te werken met je Android-smartphone .

Het is een smartphone, geen horloge

Dit is een tip die redelijk algemeen is voor smartphones en niet specifiek voor Android, maar wel een belangrijke, dus we willen hem even noemen. De smartphone heeft langzaam maar zeker de functie ingenomen van een polshorloge. Dat weten ook criminelen, en wanneer iemand je op, bijvoorbeeld, het station om de tijd vraagt, dan is die smartphone zo uit je handen gerukt (iets dat helaas ook echt regelmatig voorkomt). Op zulke momenten je telefoon lekker in je zak laten zitten dus.

 

© PXimport

Je smartphone fungeert ook als horloge, pas hiermee op.

Gebruik een pincode

Er zijn steeds meer apps die een originele manier van beveiliging aanbieden, zoals het beveiligen van je Android-telefoon met behulp van een Face Unlock, oftewel, dan kun je je telefoon ontgrendelen aan de hand van gezichtsherkenning. Dat is leuk en lekker high-tech, maar allerminst echt veilig. Je mag ervan uitgaan dat pas als functies echt standaard bij je smartphone komen, dat ze echt veilig zijn (anders verbindt een fabrikant z’n naam er niet aan). Dus blijf tot die tijd maar gewoon pincodes gebruiken.

 

© PXimport

Face Unlock is misschien wel leuk, maar niet heel veilig, dus hou het maar bij de pincode.

Antivirus app

Het is geen fijne gedachte, maar er bestaan wel degelijk virussen voor Android. Gelukkig bestaan er ook krachtige antivirusprogramma’s, die je smartphone kunnen beschermen. Een goed voorbeeld van zo’n app is AVG Free (http://www.techhive.com/product/432047/anti-virus-free.html) dat we natuurlijk ook gewoon kennen van de Windows- variant. De Android-variant is minstens zo effectief en heeft een superhandige optie om je telefoon te vergrendelen wanneer je deze verliest of wanneer deze gestolen wordt, waarna je de smartphone ook nog eens kunt traceren.

 

© PXimport

Bescherm je Android-telefoon met de antivirus-app van AVG.

Apparaatbeheerders

Een interessante optie binnen Android is de mogelijkheid om bepaalde apps extra rechten te geven, of, zoals dat in Android heet, te benoemen tot Apparaatbeheerders. Wat dit inhoudt is dat de apps extra rechten krijgen op je telefoon, zodat ze bijvoorbeeld bepaalde zaken kunnen beheren, of zelf kunnen voorkomen dat ze van de telefoon verwijderd worden (handig bij virusprogramma’s en tracking-apps). Heel handig, maar natuurlijk ook ontzettend gevaarlijk, want ook malafide apps zullen proberen om die rechten te bemachtigen en dat is natuurlijk een ramp. Kortom, de optie Apparaatbeheerders (Instellingen / Beveiliging / Apparaatbeheerders) is handig, maar machtig alleen apps waarvan je echt weet dat het veilig is.

 

© PXimport

Benoem niet zomaar elke app tot apparaatbeheerder.

Geen onbekende bronnen

Zoals het de bedoeling is dat je op je iPhone apps installeert vanuit de App Store, is het de bedoeling dat je op je Android-telefoon apps installeert vanuit de Google Play Store. Verschil is echter dat je op je iPhone geen keus hebt (er is geen alternatief), terwijl je op je Android-telefoon wel bescherming kunt uitschakelen, waardoor je zelf bestanden kunt installeren, buiten de Play Store om. In sommige gevallen kan dat noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld voor bedrijffsoftware die niet in de Google Play Store aanwezig is), maar in de regel is het niet te adviseren om de beveiliging uit te schakelen. Je vindt het vinkje Onbekende Bronnen in Instellingen / Beveiliging.

 

© PXimport

Er is een reden dat je van oorsprong alleen maar apps uit de Google Play Store mag installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten