© PXimport

50 beste Android-apps

Geplaatst: 11 juli 2012 - 12:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Joris Peterse

Hebt u uw keuze kunnen maken voor uw Android-smartphone? Dan is het nu tijd om deze in te richten met applicaties uit Google Play Store (de applicatiewinkel, voorheen Google Market). In tegenstelling tot Windows Phone- en iOS-apps kunt u met Android-applicaties ook uw toestel tweaken en personaliseren. Leuk dus om dieper in te duiken! Wij zetten vijftig apps die de moeite waard zijn op een rijtje.

Camera

1. QR Droid

Sinds smartphones populair zijn geworden, duiken QR-codes overal op. Dit zijn een soort streepjescodes die u met uw telefoon kunt scannen. Vervolgens leiden ze u naar (bijvoorbeeld) een website. Om deze QR-codes uit te kunnen lezen hebt u een app nodig. QR Droid is hier een voorbeeld van. Met deze applicatie kunt u QR-codes met uw camera uitlezen, maar ook zelf aanmaken. In dit artikel gebruiken we QR-codes, dus download deze app alvast via de Play Store. Met het scannen van een code komt u direct op de goede plek in de Play Store terecht.

© PXimport

Met QR Droid kunt u ook zelf QR-codes maken.

Gratis apps

In dit overzicht van de vijftig beste apps voor Android vindt u enkel gratis apps. Dit betekent niet dat er geen betaalde in de Play Store staan, maar het aanbod is wel veel kleiner dan in Apples App Store. U kunt uw telefoon prima gebruiken met enkel gratis apps. Wilt u toch een app installeren die geld kost, dan dient u gebruik te maken van Google Wallet, waarvoor u een creditcard nodig hebt.

2. Instagram

De app Instagram is al een tijdlang mateloos populair op de iPhone. Sinds begin april is deze app ook beschikbaar voor Android. Met Instagram maakt u foto's die u vervolgens een effect meegeeft, de beschikbare effecten zorgen er vooral voor dat de foto er ouderwets uit komt te zien. Het is ook mogelijk bestaande foto's te bewerken. Vervolgens uploadt u deze foto naar uw profiel, vanwaar u hem kunt delen op Facebook, Twitter of met een link. Ook is het mogelijk om op Twitter-achtige manier anderen te volgen op Instagram.

© PXimport

Instagram is al mateloos populair op de iPhone. Gelukkig is de app nu ook beschikbaar voor Android.

3. FatBooth

Bent u benieuwd hoe u of iemand anders eruitziet met een dik gezicht? Met FatBooth kunt u een (portret)foto maken of invoegen, waarna de app u een dik gezicht geeft, inclusief onderkin. De resultaten zijn vaak bijzonder grappig. Helaas werkt het effect niet met gewone foto's of foto's met meerdere personen. Overigens biedt dezelfde maker (PiVi & Co) ook de apps AgingBooth en BaldBooth gratis in de Play Store aan, waarmee u respectievelijk iemand op de foto een bejaard uiterlijk of een kaal hoofd geeft.

© PXimport

Uw gezicht, maar dan mollig.

4. Adobe Photoshop Express

Even een foto of plaatje fotoshoppen? Het hoeft niet meer achter de pc met een ingewikkeld fotobewerkingsprogramma. Op een Android kan het nu ook met Adobe Photeshop Express, hoewel de mogelijkheden niet heel uitgebreid zijn. Niet verwonderlijk ook, aangezien nauwkeurige bewerkingen met vingeraansturingen onhandig zijn. Toch hebt u redelijk wat filters en bewerkingsmogelijkheden voorhanden. De app is niet alleen bedoeld voor bewerkingen, u hebt ook de mogelijkheid foto's te organiseren of een diashow te maken.

© PXimport

Simpele bewerkingen en effecten van uw foto's.

5. Transparent Screen

Over straat lopen en berichten typen op een smartphone, geen gouden combinatie van bezigheden. Met Transparent Screen gebruikt u de camera aan de achterkant om alsnog zicht te houden op wat er voor u gebeurt. De interface van uw smartphone wordt transparant gemaakt en op de achtergrond verschijnt het beeld van de camera. Een heel simpel concept, maar voor de fanatieke smartphonegebruiker scheelt het wat botsingen. De betaalde versie maakt het mogelijk om de flitser te gebruiken als zaklamp, zodat u ook in het donker lopend kunt typen.

© PXimport

Typen terwijl u loopt, is met deze app een stuk veiliger.

Redactietips

6. TweetDeck

Wellicht hebt u weleens gehoord van TweetDeck op de pc. Met dit programma krijgt u overzichtelijk in kolommen weergegeven wat er zoal op Facebook, Twitter en Foursquare gedeeld wordt. Al uw sociale netwerken dus overzichtelijk in één app. TweetDeck is ook beschikbaar voor Android en verzamelt alle gegevens overzichtelijk in één app. U kunt ook makkelijk kolommen aanmaken met bijvoorbeeld zoekresultaten. Een widget op uw startscherm vertelt u of er nieuwe dingen geplaatst zijn en of u nieuwe berichten hebt ontvangen.

© PXimport

Voeg al uw sociale netwerkaccounts samen in één app.

7. Dropbox

De cloudopslagdienst Dropbox is veruit onze favoriet. De Android-app draagt hieraan bij. Niet alleen kunt u (natuurlijk) al uw bestanden online benaderen en uploaden via de app, het meest gecharmeerd zijn we van de functie om gemaakte foto's automatisch te uploaden. Zo hebt u een automatische back-up van uw foto's, die u altijd en overal kunt benaderen. Het is wel aan te raden om bij deze functie in te stellen dat foto's alleen via wifi geüpload worden. Via 3G kan dit een langzaam en kostbaar proces worden.

© PXimport

Al uw bestanden online opgeslagen.

8. NU

De app van nu.nl is vooral prettig dankzij zijn veelzijdigheid. Natuurlijk geeft de applicatie meteen na het opstarten het nieuws in de categorieën Algemeen, Economie, Sport, Tech en Overig weer, in de herkenbare stijl van de nieuwssite. Maar de app toont ook het weer, file-informatie, beurskoersen, voetbalstanden en -uitslagen in de bovenbalk. Via de menuknop kunt u nieuws uit andere categorieën opzoeken en zelfs een tv-gids raadplegen. Met deze app kunt u dus een hoop andere apps in één klap vervangen, hoewel de app niet zo heel anders is dan de mobiele site van nu.nl.

© PXimport

Nu.nl heeft een bijzonder veelzijdige app.

9. Chrome (bèta)

Gebruikt u op de pc Googles browser Chrome? Probeer dan ook eens de app van Chrome. Deze mobiele browser werkt samen met de desktopversie via uw Google-account waardoor u bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden en openstaande tabbladen synchroniseert. De app is prettig in gebruik, vooral als het aankomt op openstaande tabbladen en het startscherm met meestbezochte sites. Minpunten zijn er ook: de app is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android 4-toestellen en ook de geclaimde snelheidswinst is in de praktijk nauwelijks merkbaar. Wellicht dat dit na de bèta-fase verholpen is.

© PXimport

Overzichtelijk browsen met tabbladen met de mobiele

10. Google Drive

Google Drive vervangt de Google Docs-app en is eigenlijk een kruising tussen Google Docs en de nieuwe eigen opslagdienst (vergelijkbaar met Dropbox). Niet alleen kan deze app nog steeds gebruikt worden voor het (samen)werken in online documenten, maar u hebt dus ook toegang tot de bestanden in uw Google Drive of u voegt zelf bestanden van uw smartphone toe. Tevens hebt u vanaf uw startscherm direct toegang tot uw bestanden via een widget. Handiger en overzichtelijker dan vanuit uw browser. Vooral op een tablet.

© PXimport

De app Google Drive maakt mobiel werken een stuk overzichtelijker.

Personalisatie

11. Achtergronden Afbeelding

U kunt ervoor kiezen om de standaardachtergrond op uw startschermen te laten staan of hier een eigen foto voor te gebruiken. Maar met Achtergronden Afbeelding (slecht vertaalde naam van Picspeed Wallpaper) kunt u uit een verzameling mooie afbeeldingen een achtergrond kiezen. Ze zijn opgedeeld in verschillende categorieën: natuur, tekenfilms, sport, bekendheden etc. Hebt u een mooie achtergrond gevonden? Dan kunt u deze natuurlijk als achtergrond instellen (scrolbaar, of juist niet) of als los bestand lokaal opslaan.

© PXimport

U kunt achtergronden kiezen uit verschillende categorieën.

12. SyncMyPix

Als u uw contactpersonen niet op de simkaart maar op de telefoon zelf of online opslaat, hebt u veel extra invoervelden, waaronder de mogelijkheid om een foto aan de contactgegevens te koppelen. Dit ziet er een stuk overzichtelijker uit als u even door het telefoonboek bladert. Helaas is dit proces ontzettend tijdrovend. Met SyncMyPix koppelt u makkelijker foto's aan contactgegevens. De app haalt de foto's van uw Facebook-vrienden binnen die u vervolgens zelf koppelt aan de juiste persoon in uw telefoonboek. Zo hoeft u alleen nog foto's toe te voegen bij contactpersonen zonder Facebook-profiel.

© PXimport

Synchroniseer uw contacten met die uit Facebook.

13. Go Launcher Ex

Wilt u meer aan het uiterlijk van uw smartphone knutselen, dan is Go Launcher Ex een goede. De app verandert uw startscherm, applicatiemenu en vergendelscherm behoorlijk (zie afbeelding). Leuk is dat u via de instellingen veel kunt aanpassen en personaliseren, nog meer dan standaard mogelijk is in Android. Bovendien zijn er behoorlijk wat apps beschikbaar om de functionaliteit mee uit te breiden. Bijvoorbeeld een alternatief notificatiesysteem (bij inkomende berichten, mails etc.), thema's, een taakbeheerder en meer. Go Launcher Ex opent niet als app, maar start als u op de hometoets drukt. Wilt u terug? Dan verwijdert u de app via Instellingen / Apps.

© PXimport

Kies verschillende widgets die speciaal voor Go Launcher beschikbaar zijn.

14. ADW.Launcher

Net als Go Launcher Ex geeft ADW.Launcher uw Android-toestel een heel nieuwe interface, die tot in de kleinste details aan te passen valt. De interface wordt ook gebruikt in de populaire alternatieve ROM CyanogenMod. Het installeren van zo'n ROM vergt een hoop (moeilijk) werk. Deze app is daarom een makkelijk en leuk alternatief voor de minder gevorderde knutselaar. Bovendien is ADW.Launcher opensource, waardoor ontwikkelaars ermee aan de haal gaan en veel thema's, applicaties en widgets maken die ADW.Launcher uitbreiden en nog persoonlijker maken.

© PXimport

ADW.Launcher wordt ook gebruikt in de populaire ROM CyanogenMod.

15. PhotoWall Live Wallpaper

Met PhotoWall Live Wallpaper maakt u een dynamische achtergrond, die opgebouwd wordt uit afbeeldingen van uw telefoon, van Facebook-vrienden of uit uw Picasa-album. U kunt zelf de bron instellen, de wisselsnelheid, overgangseffecten en foto-effecten zoals sepia of kleurloos. Als u een foto twee keer achter elkaar aanraakt opent deze. De app is niet zichtbaar in het applicatieoverzicht, maar verschijnt in de lijst bij Live Achtergronden als u kiest om de achtergrond te wijzigen. Bedenk wel dat deze live achtergrond een negatieve invloed heeft op de accuduur van uw smartphone.

© PXimport

PhotoWall Live Wallpaper is te vinden in het overzicht van Live Wallpapers.

Widgets

16. 1Weather

1Weather is een handige app om op de hoogte te blijven van het weer op uw locatie of een zelf-opgegeven locatie. U krijgt met de widget op uw startscherm een handig overzicht van de huidige buitentemperatuur, de minimum- en maximumtemperatuur van vandaag en de neerslagkans. In de app kunt u onder andere terecht voor de voorspelling van de komende dagen, zon/maansopkomst en -ondergang en een eventueel weeralarm. Het handigst is nog de temperatuuraanduiding die u boven in het systeemvak altijd op de hoogte houdt van de huidige buitentemperatuur.

© PXimport

Op de hoogte blijven van het lokale weer met de widget op uw startscherm.

17. Digital Clock Widget

Veel Android-telefoons hebben al een widget waarmee u een klok op uw startscherm tovert. Helaas gaan deze widgets vaak gepaard met overbodige animaties of extra onderdelen als weerinfo. Als u hier niet op zit te wachten, is de Digital Clock Widget een praktisch alternatief. De widget geeft enkel de datum en tijd weer. In de instellingen kunt u nog het één en ander tweaken, zoals 24-uurs tijdsaanduiding, tekstkleur en de actie die de widget moet uitvoeren wanneer u erop tikt (niks, naar de wekker of naar de kalender).

© PXimport

Een klok op uw startscherm zonder animaties en franje.

18. ColorNote Notepad Notes

Werkt u op Windows met digitale geeltjes op uw bureaublad? Met ColorNote Notepad Notes kunt u uw startschermen ook volhangen met virtuele post-its. In de app maakt u herinneringen aan en koppelt er eventueel een kleur, reminder, vinkje of een slotje aan. Met dit slot kunt u een notitie alleen bewerken of zien nadat u een wachtwoord invoert. Tevens krijgt u in de app een overzicht van alle gemaakte notities. Via de widgets plaatst u vervolgens de aangemaakte post-its op uw startscherm. Deze krijgen ook meteen de kleur mee die u hebt ingesteld bij het aanmaken van de herinnering.

© PXimport

Een post-it, maar dan op uw startscherm.

19. Evernote Widget

Evernote is een populaire app waarmee u notities maakt. Ouderwets in de vorm van tekst, maar ook bijvoorbeeld met foto- of geluidsopnames. Deze notities worden online opgeslagen zodat u er via uw browser of andere apparaten bij kunt. Met de Evernote Widget hebt u snel toegang tot onderdelen van Evernote, zoals het schrijven van een notitie, het maken van een foto of het opnemen van een geluidsopname. Ten slotte vindt u er ook een knop naar de zoekfunctie van Evernote. Voor deze widget hebt u overigens ook de app van Evernote nodig.

© PXimport

Evernote aansturen kan ook met een handige widget.

20. Buienalarm

Kunt u veilig de deur uit, of hebben de weergoden regenbuien in petto? Met Buienalarm kunt u altijd even nagaan of er een regenbui op komst is en wat de huidige buitentemperatuur is. Bovendien kan de app een waarschuwing geven wanneer er een heftige bui aan zit te komen. Het handigst van deze app is de widget, waarmee u direct op uw startscherm kunt zien wat de neerslagkans is voor de komende vier uur, op de locatie waar u zich bevindt of op een handmatig ingevoerde locatie.

© PXimport

Op dit moment is het veilig om zonder regenjas de deur uit te gaan.

Muziek

21. Winamp

Winamp is een oude bekende van de pc, maar ook voor Android is de alternatieve mediaspeler het uitproberen waard. Vooral de mogelijkheid om muziek te synchroniseren en af te spelen is goed. Dit kan met pc's die aan staan en zich op hetzelfde (draadloze) netwerk bevinden. Het scheelt behoorlijk in opslagruimte, maar is helaas onbruikbaar als u op pad gaat. Andere handige functies zijn het importeren van uw iTunes-bibliotheek en -afspeellijsten, de radiofunctie en aansturingsknoppen in het vergrendelingsscherm. De interface vergt wat gewenning, maar zodra u erin thuis bent, is het toch wel logisch.

© PXimport

Winamp is een alternatieve muziekspeler voor uw Android.

22. Last.fm

Last.fm is een profielsite die bijhoudt wat u luistert en dat weergeeft in handige overzichten. Tegen betaling kunt u ook gebruikmaken van de gepersonaliseerde radiostations, die de afspeellijst afstemt op uw luistergedrag. De radiofunctie is helaas in Nederland niet beschikbaar in de app. Wel kunt zorgen dat aan Last.fm wordt doorgegeven welke muziek u luistert (scrobbelen). U hoeft hiervoor overigens niet via de Last.fm-app muziek te luisteren. U kunt in de app ook meer informatie krijgen over albums en artiesten, en via gps kijken of een artiest een optreden in de buurt heeft gepland.

© PXimport

Zijn er leuke optredens in de buurt?

23. Spotify

Voor tien euro per maand hebt u een Spotify Unlimited-abonnement. Het grote voordeel van zo'n abonnement is dat u gebruik kunt maken van de mobiele app, waarmee u de enorme muziekbibliotheek ongelimiteerd op uw smartphone kunt afspelen. U streamt de liedjes op redelijk hoge kwaliteit: 320 kbit/s. De app geeft u tevens toegang tot uw afspeellijsten. Aan te raden is zo'n afspeellijst offline op te slaan op uw toestel, ondanks dat het redelijk wat opslagruimte kost. Als u via 3G naar Spotify gaat luisteren, kost dat behoorlijk wat data.

© PXimport

Afspeellijsten kunt u het beste offline opslaan als u op pad gaat.

24. NLRadio

Zo simpel als NLRadio zouden meer apps moeten zijn. Wanneer u de applicatie start, krijgt u een lijst van beschikbare radiostations te zien, na selectie van een radiostation begint het direct af te spelen. Het aanbod van radiostations is best aardig, maar niet ieder radiostation is aanwezig. De afwezige radiostations zijn degene die geen online stream bieden die compatibel is met de app. NLRadio haalt dus niet het radiosignaal uit de ether, maar gewoon van internet. Dat heeft als nadeel dat een internetverbinding nodig is, maar als voordeel dat u ook in het buitenland kunt luisteren.

© PXimport

Voor deze interface is weinig uitleg nodig.

25. Relax and Sleep

Met Relax and Sleep krijgt u een eigen set achtergrondgeluiden die u kunt mixen om zo een ideale combinatie van geluiden te maken om in slaap te doezelen (of er ontzettend zenuwachtig van te worden, mocht uw mix niet werken). In totaal hebt u een 35-tal geluiden zoals krekels, golven op zee en kwakende kikkers. Mocht u zelf geen idee hebben hoe u uw slaapmix wilt hebben, dan kunt u door het toestel te schudden ook een willekeurige mix afspelen. U kunt een timer instellen, waarbij na de verstreken tijd het afspelen stopt of een alarm afgaat.

© PXimport

Componeer een eigen slaapmix.

Op pad

26. Schiphol Amsterdam Airport

Mocht u op reis gaan of juist iemand van het vliegtuig gaan halen, dan kunt u met de app van Schiphol alle informatie over de vlucht zien. Als u in de reisplanner uw vluchtnummer toevoegt, krijgt u praktische informatie te zien zoals het terminal- en gatenummer voor vertrekkende vluchten of de aankomsthal voor binnenkomende vluchten. Bovendien kunt u op een kaartje precies zien waar u heen moet en kunt u een notificatie ter herinnering instellen. Er is ook een lijst met alle binnenkomende en vertrekkende vluchten. Veel praktische zaken dus, die helaas aangevuld worden met een nutteloze See Buy Fly-sectie.

© PXimport

Het ingebouwde kaartje is erg handig om op tijd bij de juiste gate te staan.

27. NS Reisplanner Xtra

Deze app van de NS is handig om uw treinreis te plannen, vertrektijden van treinen te zien van een gekozen station of om te raadplegen als er storingen op uw reistraject zijn. Bij het onderdeel vertrektijden wordt er via gps gekeken naar het dichtstbijzijnde station. Via de menuknop kunt u overigens ook handmatig een station invoeren, al zit die functie redelijk verstopt. Naast treininformatie zitten er wat nevenfuncties in de app, zoals TomTom Places, waarmee gezocht kan worden naar bijvoorbeeld een pinautomaat of supermarkt in de buurt en ErOpUit, waarbij u per station kunt kijken wat er in de omgeving te beleven is.

© PXimport

Gelukkig geeft de reisplanner-app ook storingen weer.

28. Google Maps

Wilt u uw reis plannen met meer vervoersmogelijkheden dan alleen de trein, dan zat u tot voor kort vast aan 9292OV. Helaas is deze app houterig en zijn de resultaten vaak omslachtig en niet altijd actueel. Gelukkig kunt u ook gebruikmaken van de Google Maps-app, die op iedere Android standaard geïnstalleerd staat. Als u linksonder op het icoontje met het pijltje naar rechts drukt (in versie 2.3 of ouder drukt u op de menuknop / Route), kunt u een begin- en eindpunt en een vervoermiddel kiezen: auto, OV of lopend. Wanneer u voor de auto kiest wordt de app gekoppeld met de Navigatie-app van Google.

© PXimport

Sinds kort kunt u ook navigeren met Google Maps.

29. Waze

Als u met de auto op pad gaat, is Waze een handige assistent. U kunt ermee navigeren en wordt gelijk op de hoogte gehouden van files en flitsers op het traject. Deze worden gemeld door andere Waze-gebruikers die op pad zijn. In de app kunt u ook zelf melding maken van ongelukken, flitsers of andere gevaren. Als er veel gebruikers op een traject langzaam rijden, herkent Waze dit zelf als een file. Hoe meer mensen gebruikmaken van de app, hoe beter de informatie dus wordt.

© PXimport

Navigeren, maar dan op een sociale manier.

30. Flitsmeister

De naam Flitsmeister is een bekende uit de App Store van Apple. Sterker nog, hoofdredacteur Jeroen de Jager stapt zijn auto niet meer in zonder deze app. Flitsmeister toont ook op Android alle mobiele flitsers, files, traject- en KLPD-controles van dit moment en waarschuwt u wanneer u deze nadert. U kunt de controles op een kaart of in een lijstoverzicht zien. Een onmisbare app als u boetes wilt vermijden. Het is wel aan te raden het waarschuwingsgeluid aan te passen, dit is namelijk het standaard-meldingsgeluid.

© PXimport

Bespaar uzelf een hoop vervelende snelheidsboetes.

Systeem

31. ES File Explorer

Een bestandsverkenner is standaard niet aanwezig op Android-smartphones, terwijl het best handig kan zijn om door uw bestanden te bladeren. Een prettige en uitgebreide bestandsverkenner is ES File Explorer. Natuurlijk kunt u standaardhandelingen uitvoeren als mappen maken, bestanden openen, kopiëren, plakken, verwijderen en hernoemen. Maar u kunt ook bestanden zoeken of verbinding maken met bijvoorbeeld ftp-servers of opslagmedia op uw netwerk. Bij het tabblad Geïnstalleerde toepassingen kunt u tevens uw geïnstalleerde apps beheren en onder Menu / Instellingen vindt u zelfs een simpele back-upfunctie voor uw gegevens.

© PXimport

Een bestandsverkenner kan voor Android ook erg handig zijn.

32. Batterij

Het is prettig om constant een vinger aan de pols te houden wat betreft uw beschikbare batterijcapaciteit. Helaas schiet het standaardicoontje in de rechterbovenhoek vaak tekort. Met de Batterij-app verschijnt in de statusbalk linksboven een percentage in blauw van de beschikbare capaciteit. Wanneer u de statusbalk naar beneden schuift ziet u tevens hoe lang de batterij nog ongeveer mee kan (mits u uw Android op dezelfde manier blijft gebruiken). Als u de app zelf start, kunt u tevens een lijst opvragen welke bronnen de meeste capaciteit van uw batterij opvragen.

© PXimport

Altijd op de hoogte van uw batterij­capaciteit.

33. Firefox

Deze mobiele versie van browser Firefox is vooral leuk omdat er veel aan te personaliseren valt, zoals zoekmachines, startpagina en het uiterlijk. Eigenlijk alles wat u gewend bent van Firefox op de pc. Maar de browser komt u pas echt van pas als u op uw pc ook gebruikmaakt van Firefox, de synchronisatiemogelijkheden zijn namelijk uitgebreid: voorkeuren, tabbladen, browsegeschiedenis, opgeslagen wachtwoorden, bladwijzers en zelfs add-ons kunnen worden gesynchroniseerd. Hiervoor moet u overigens wel een eenmalig authenticatieproces doorlopen.

© PXimport

Het bekende Firefox in een mobiel jasje.

34. TeamViewer for Remote Control

TeamViewer is een veelgebruikt programma om de computer van een ander over te nemen, bijvoorbeeld om even hulp te bieden. Op een Android-smartphone kunt u met de app ook een pc overnemen. Hiervoor moet het programma op de pc geïnstalleerd zijn en vindt u onder de tab afstandsbediening een ID en wachtwoord. Deze gegevens vult u in de app in, waarna hij verbinding maakt met de pc. U neemt zo het bureaublad over. Bediening van de muis via een aanraakscherm is onhandig, maar de app kan toch goed van pas komen.

© PXimport

TeamViewer verbindt smartphone en pc.

35. JuiceDefender

Zit u regelmatig met een (bijna) lege batterij? Dan is het installeren van de app JuiceDefender het overwegen waard. De app bespaart energieverbruik door ongebruikte connecties te stoppen (totdat u uw smart­phone uit standby-modus haalt). U stelt tijden in waarbij de smartphone wel of geen verbinding maakt, regelt de schermhelderheid en maakt gebruik van geplande accountsynchronisatie. Er zijn wat noodmiddelen voorhanden voor als uw batterijcapaciteit erg laag wordt en is er een set widgets.

© PXimport

Kies uit verschillende profielen om uw batterij te ontzien.

Communicatie

36. Facebook voor Android

Fanatieke gebruikers zullen inmiddels bekend zijn met de Facebook-app. De app oogt en werkt hetzelfde als de interface van Facebooks website. Extra handigheid zit in de mogelijkheid Facebook-profielen te synchroniseren met uw telefoonboek, waardoor foto's en overige gegevens overzichtelijk gekoppeld worden. Helaas werkt dit niet op alle Android 4-toestellen. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u nog altijd terugvallen op SyncMyPix. De chatfunctie ontbreekt helaas in de Facebook-app, hiervoor moet u los Facebook Messenger installeren.

© PXimport

De app van Facebook lijkt op de mobiele website.

37. LinkedIn

Net als bij de andere apps in deze categorie, kunt u met de LinkedIn-app uw contacten synchroniseren zodat deze overzichtelijk meegenomen worden in het contactenoverzicht van Android. Na aanmelding merkt u dat de interface van deze app vreemd is. De LinkedIn-app is vooral bedoeld om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in uw omgeving en de groepen waar u zich voor hebt aangemeld. De drie nieuwsartikelen boven in de app benadrukken dat het vooral een bijlees-app is, met de mogelijkheid anderen toe te voegen en berichten te sturen.

© PXimport

Blijf op de hoogte van wat er in uw zakelijke netwerk gebeurt met de app van LinkedIn.

38. Hotmail

U kunt handmatig uw Hotmail binnenhalen via Instellingen / Accounts & Synchronisatie / Account toevoegen. Uw e-mail komt dan binnen in een gedeelde inbox met eventueel ook uw andere e-mailaccounts. Wij vinden het handiger om de aparte Hotmail-app te installeren, opvallend genoeg één van de weinige diensten die Microsoft aanbiedt in de Play Store. Deze app is overzichtelijk, u kunt uw e-mail in verschillende mappen beheren en veel dingen instellen. Tevens synchroniseert u desgewenst uw contacten en agenda met uw Android-telefoon.

© PXimport

U kunt meerdere Hotmail-accounts toevoegen in de app.

39. WhatsApp Messenger

Ongetwijfeld hebt u weleens van WhatsApp gehoord: . Met deze app hebt u een alternatief voor sms'en voorhanden. Via uw internetverbinding stuurt u gemakkelijk berichtjes naar andere contactpersonen uit uw telefoonboek die WhatsApp geïnstalleerd hebben. Behalve berichten kunt u ook afbeeldingen, video's en spraakopnames versturen, individueel of in een groepsgesprek. Een doorn in het oog voor providers, die hun oude melkkoe sms langzaam zien vergaan, maar zeer kostenbesparend voor u. Voor Android is de app het eerste jaar gratis, hierna kost het u een dollar per jaar.

© PXimport

Dankzij WhatsApp hoeft u niet meer te sms'en.

40. Skype

Via WhatsApp bespaart u sms-kosten, via Skype bezuinigt u op uw belkosten. Met de app kunt u - net als u op de pc gewend bent - gratis (video)gesprekken starten met contactpersonen. Via 3G is het qua snelheid en kosten niet aan te raden, via wifi werkt de dienst echter prima. Let er wel op dat de app zowel in gebruik als in stand-by aardig wat batterijcapaciteit opslurpt. Als u dus niet gebeld wilt worden, zet u de app op offline. Als u over Skype-tegoed beschikt kunt u ook goedkoop naar gewone telefoonnummers bellen.

© PXimport

Bellen? Veel te duur!

Root

41. Force2SD lite

Om opslag op uw toestel te besparen, kunt u apps naar de SD-kaart verplaatsen. Zoek de app via Instellingen / Applicaties en kies vervolgens Verplaatsen naar SD-kaart. Sommige apps missen deze mogelijkheid. U kunt deze alsnog geforceerd naar de SD-kaart verplaaten met Fore2SD lite. In de lite-versie bent u beperkt tot vijf apps. Let er echter wel op dat bijvoorbeeld widgets van verplaatste apps niet goed meer werken nadat ze geforceerd verplaatst zijn.

© PXimport

U kunt apps alsnog naar de SD-kaart verplaatsen.

42. Permissions Denied

Veel Android-applicaties vragen dubieuze machtigingen bij de installatie. Zo willen simpele apps vaak uw telefoonidentificatienummer en vragen ze uw locatie middels gps op. Zonder roottoegang kunt u hier alleen onderuit door de betreffende app niet te installeren. Met Permissions Denied (waarvoor wel roottoegang nodig is) kunt u geïnstalleerde apps toegang ontzeggen tot machtigingen. U kunt machtigingen per app afpakken of de toegang tot onderdelen algemeen ontsluiten. Onhandig is dat u na iedere wijziging uw smartphone opnieuw moet opstarten. Let er ook op dat een app niet helemaal correct meer kan werken nadat machtigingen afgesloten zijn. U kunt de toegang achteraf alsnog terugzetten.

© PXimport

Blokkeer verdachte machtigingen met Permissions Denied.

43. AdFree Android

De prettigste app voor Android-telefoons waarbij roottoegang is verkregen, is AdFree Android. Deze app zorgt voor een advertentieblokkade voor uw hele telefoon. Het blokkeert Google-advertenties die in vrijwel alle gratis apps voorkomen. Nadat u de app voor het eerst opstart, zoekt deze de meest recente lijst van bekende advertenties op. Vervolgens hebt u geen omkijken meer naar de app en zijn er vrijwel geen advertenties meer zichtbaar in apps. Het kan zo nu en dan echter voorkomen dat u een laadpictogram in de app te zien krijgt.

© PXimport

Even configureren en u hebt nauwelijks last meer van advertenties.

44. Screenshot UX Trial

Op sommige Android-toestellen is de mogelijkheid om een screenshot te maken standaard aanwezig. Op de meeste telefoons helaas niet en gek genoeg hebt u meestal roottoegang nodig om dit voor elkaar te krijgen. Met de app Screenshot UX Trail kunt u screenshots maken op alle toestellen met roottoegang en enkele modellen zonder. Dat kan op meerdere manieren: na het instellen van een timer, met een screenshotknop linksboven in beeld of op de statusbalk (deze is niet zichtbaar op de afbeelding) en door het toestel te schudden. De probeerversie van de app staat u toe om tot veertien screenshots te maken.

© PXimport

De app Screenshot UX kan op meerdere manieren een screen­shot maken.

45. Titanium Backup Root

Het is altijd belangrijk om uw gegevens veilig te stellen door middel van een back-up, uw smartphone is daarop geen uitzondering. De beste app om uw gegevens veilig te stellen is Titanium Backup. Dankzij de roottoegang kan de app ook uw geïnstalleerde (systeem)apps op een back-uplocatie opslaan. In de gratis versie wordt er opgeslagen op de SD-kaart of het opslaggeheugen van de telefoon. Kopieer de back-up daarna zelf naar een locatie buiten de telefoon! Het is mogelijk om op vaste tijden een back-up te laten uitvoeren. Om uw back-up terug te zetten hebt u de app ook nodig.

© PXimport

Plan zelf in wanneer de app een back-up van uw gegevens moet maken.

Overig

46. Pathé Mobiel

Als u een bioscoopbezoekje overweegt, dan kunt u met de app van Pathé makkelijk kijken welke films er hoe laat draaien, meer informatie krijgen over de films die spelen, trailers bekijken en zelfs een kaartje kopen voor de voorstelling. De betaling kan met PayPal of creditcard. Als u deze app gebruikt, is het natuurlijk wel handig om een bioscoop van Pathé in de buurt te hebben. Mocht u er niet zeker van zijn, dan kunt u dat via de app zelf opzoeken.

© PXimport

Bioscoopplannen? Even kijken wat er vanavond draait.

47. IMDb Movies & TV

Als u film- of serieliefhebber bent, dan kunt u niet zonder IMDb. In de app kunt u de uitgebreide film- en programma-informatie opzoeken zoals dat kan op de website. Ook kunt u een 'watchlist' aanmaken en bijhouden, waarin u alle films en series plaatst die u nog wilt zien en afvinkt als u ze hebt gekeken. Als u even niks te doen hebt, kunt u zich uren zoethouden met alle informatie die voorhanden is, zo puilt uw watchlist binnen de kortste keren uit. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kunt u ook van iedere film de trailer bekijken.

© PXimport

Films en series kunt u ook toevoegen aan een watchlist.

48. Uitzending Gemist

Hoewel Uitzending Gemist praktischer werkt op een Android-tablet, is hij voor Android-telefoons ook de moeite waard. U kunt er tv-programma's van de publieke omroep mee terugkijken. De app is vrij simpel qua indeling: bovenin vindt u vijf categorieën (Uitgelicht, Nieuw, Populair, Index en Zoeken). De laatste twee categorieën zijn bedoeld om een programma uit de database op te zoeken. Via de instellingen kunt u de afspeelkwaliteit met 3G of wifi aanpassen naar laag, normaal of hoog. Deze laatste optie is echter alleen van toegevoegde waarde op een groter tablet-scherm.

© PXimport

Even het laatste journaal terugkijken via de app van Uitzending Gemist.

49. Sky Map

Er is niet alleen een landkaart van Google beschikbaar op Android, maar ook een sterrenkaart: Google Sky Map. In de Play Store te vinden als Sky Map van de ontwikkelaar Sky Map Devs, de app is namelijk onlangs als open bron vrijgegeven aan ontwikkelaars. Als u uw smartphone met openstaande app naar de sterrenhemel richt, kunt u precies zien waar planeten en sterrenstelsels zich bevinden. De app is dus vooral van erg leuk als u 's avonds buiten bent onder een heldere sterrenhemel.

© PXimport

Google Maps, maar dan voor de sterrenhemel.

50. AppBrain App Market

Hebt u na de afgelopen 49 tips nog niet genoeg apps op uw Android staan, dan kunt u AppBrain App Market eens uitproberen. Hoewel de interface erg ouderwets en warrig overkomt, is het een prima bron voor app-suggesties. Er zijn lijsten met populaire apps van AppBrain-gebruikers en suggesties van AppBrain zelf. Alle apps worden overigens gewoon uit de Play Store gehaald. Ook is het mogelijk een account aan te maken, waarmee u deelt wat u hebt geïnstalleerd. Overbodige apps kunt u via de AppBrain App Market ook direct van uw smart­phone gooien.

© PXimport

Gebruik AppBrain App Market voor nog meer app-suggesties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten