7 wensen voor Windows 9

Door: andy-patrizio | 11 maart 2014 10:00

Nieuws

ACHTERGROND - Niet iedere gebruiker is even blij met Windows 8 en Windows 8.1. Daarom hebben wij hier zeven wensen op een rij gezet voor Microsofts aanstaande besturingssysteem Windows 9. Wat mis jij in Windows?

Reddit krijgt het altijd maar weer voor elkaar om mensen prachtige bekentenissen te laten doen. AMA's (Ask Me Anything) zijn altijd interessant, fascinerend en soms zelfs schokend. Een paar weken geleden deed een Windows-interfaceontwerper op Reddit uit de doeken wat er mis is met de interface van Windows 8. Die uitspraken moeten zijn goedgekeurd door de top van Microsoft, want anders kunnen ze hem zijn baan kosten.

Grootste gemene deler

De ontwikkelaar stelt dat hij de interface verafschuwt en dat hij is ontworpen met gebruikers in het achterhoofd die ook een beetje met data omgaan. Hij legt uit hoe Microsoft tot dit ontwerp is gekomen, maar dat doet er eigenlijk niet zoveel toe want dit geeft aan dat Microsoft vooral rekening heeft gehouden met de grootste gemene deler en gebruikers die wel weten hoe ze moeten navigeren in de kou heeft laten staan.

Er is een oud grapje dat ik vaak maakte met Apple-adepten (voor ze daadwerkelijk met dingen gingen gooien): Als je een machine maakt die zelfs een dommerik kan gebruiken, zal alleen een dommerik hem gaan gebruiken.

Kritiek genegeerd

Tijdens het testen van Windows 8 negeerde Microsoft de kritiek. Zelfs een voormalige medewerker die een hard kritisch blog had over de Windows 8 UI kan wel eens de mond gesnoerd zijn. We weten eerlijk gezegd niet wat daarmee is gebeurd, maar het plotselinge verdwijnen van de site van een criticus en ex-Microsoft-medewerker blijft verdacht.

Maar dat lijkt ook op de koppige stijl van ex-topman Steven Sinofsky die nu samen met Steve Ballmer in het Microsoft-rusthuis zit. Hij stond nou niet bepaald bekend vanwege zijn goede luistervaardigheden, maar had wel de gewoonte producten radicaal te veranderen - alleen niet altijd ten goede. Vergeet niet dat dit de man achter de Ribbon in Office was.

Nu wel feedback?

Dus ik hoop dat Terry Myerseon, hoofd van de Operating Systems Engineering Group, wat ontvankelijker is voor feedback. Dit ritueel van ergernis doorloop ik zelf bij elke release van Windows. Ik krijg nooit wat ik wil, maar het is fijn dat ik een plek heb om erover te klagen. Dit zijn de zeven dingen die ik graag zie in Windows 9:

1. Spraakbediening

Weg met touchbediening. Ik wil J.A.R.V.I.S. Ik wil geen vingerafdrukken op mijn monitor, ik wil kunnen zeggen: "Maak een nieuw Word-document aan en sla die op in de Computerworld-map van maart 2014." Of: "Zoek de e-mail van [redacteur] over dat artikel over [interessante zaak]." Of: "Is WTFComics bijgwerkt sinds het laatste bezoek?"

Je snapt wat ik bedoel. Dragon werkt prima om een tekst te dicteren, maar ik hou er niet van om mijn artikelen te dicteren. Maar ik zit wel te wachten op contextgevoelige commando's om een hoop geklik en gedoe te besparen. Deze J.A.R.V.I.S hoeft niet de stem van Paul Bettany te hebben, hoor. Die van Scarlett Johannson is goed genoeg.

2. Bluetoothintegratie

Als ik in mijn auto stap, zet het slimme dashboard direct een verbinding op met m'n iPhone. Vanaf het stuur kan ik daardoor telefoongesprekken voeren en door de contactenlijst bladeren. Als iemand belt, gaat de radio automatisch uit en zie ik de naam van de beller op het display. Waarom kan een pc dat niet? Een Bluetooth-adapter en wat software zou voldoende zijn. Ik zou in staat moeten zijn te bellen via de pc zonder mijn telefoon erbij te pakken. Gewoon met de muis en het toetsenbord (of via de spraakbediening) en via mijn microfoon of webcam.

3. C-schijf niet meer standaard

Veel gebruikers hebben een configuratie zoals ik met een SSD als de C-schijf. De grotere schijf van 1 terabyte zit dan op D. SSD's zijn geweldig, maar de capiciteit schaalt niet zo fijn omhoog als bij harde schijven. Als je de capaciteit verdubbelt, verdubbel je ook meteen de prijs. Dus veel mensen hebben een C-schijf van zo'n 150 GB of zetten de SSD in als D-station.

Windows zou moeten zien dat de C-schijf een relatief kleine SSD is en dat er een fikse HDD beschikbaar is. Het systeem zou gebruikers dan ook standaard moeten vragen of ze hun data en programma's misschien daarop kwijt willen. Zo zou de SSD simpelweg Windows kunnen draaien en zou de rest standaard op de harde schijf gegooid kunnen worden.

4. Desktopvirtualisatie

De XP-compatibiliteitsmodus in Windows 7 was een aardige poging, maar het werkte niet echt soepel. Hyper-V zou onderdeel moeten zijn van het besturingssysteem waardoor oudere applicaties in containers kunnen draaien - net zoals op een server. De uitrol van Windows 7 ging trager dan had gekund vanwege compatibiliteitsissues. Maar als je Windows 7- (of XP-, 8- of 9-)applicaties netjes in een sandbox kunt draaien, wordt het migratietraject een stuk minder problematisch.

5. Driverbeheer in Windows Update

Dit zal niet lang nodig zijn. Hardware verandert zo snel dat drivers en BIOS-updates vooral in het eerste half jaar tot een jaar verschijnen. Microsoft ondersteunt dit nu al - tot op zekere hoogte - maar ik moet nog steeds naar Gigabyte voor het meerendeel van mijn driverupdates. Het zou handiger zijn als dit op één centrale plek in Windows zou kunnen.

6. Terugzetten moet werken

De rollback van eerdere herstelpunten werkt niet goed. Ik heb al diverse installaties om zeep gebracht, maar het terugzetten van een reservekopie is nooit fatsoenlijk gelukt. Zorg ervoor dat deze feature werkt, of sloop hem eruit en laat dit over aan andere applicatieontwikkelaars.

7. Volledige integratie met Windows Phone

Wil je ervoor zorgen dat je smartphones een succes worden, Microsoft? Zorg dan voor een naadloze overgang tussen pc en toestel voor e-mails, contacten en de agenda.

En nu wachten op Windows 9...

14 Reactie(s) op: 7 wensen voor Windows 9

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 maart 2014 12:46 Anoniem
  Ten aanzien van de integratie van Windows 8.1 met Windows Phone 8, ervaar ik geen enkel probleem. Ik herken dan ook absoluut niet de kritiek van de auteur m.b.t. tot hetgeen hij hierover schrijft. Integendeel, mijn email. contacten en de agenda van Outlook 2013 integreren naadloos met mijn PC's, Surface RT en mijn telefoon (Huawei W2)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2014 14:49 Anoniem
  Wens 4 zit al in WIndows 8. Wens 5 is ook al het geval, meeste driverupdates komen via Windows Update. Wens 6 werkt best redelijk, problemen zoals hier gemeld misschien deels door onkunde auteur? Maar geef toe, de feature kan beter. - Spraakherkenning, ja graag maar niet zozeer voor bedienen pc maar voor tekstinput. Meeste omgevingen ongeschikt voor continue aansturen pc via spraak.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 08:26 Anoniem
  Dat ik AL (en dus al) mijn windows XP programma's er op kan draaien. Al de latere versies hebben mij niet kunnen bekoren.
  Janus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 09:24 Anoniem
  Mijn ervaring met Microsoft is, dat zij net zoals Rusland nog steeds niet betrouwbaar werken na de laatste update in Windows 8.1 !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 09:55 Anoniem
  Ik vind het een verademing om met Windows 8.1 te werken. Voorheen werkte ik met XP. Eigenlijk is er "onder de motorkap" voor mijn gevoel niet veel veranderd. Het zit soms op een andere plaats of je hebt een andere weg te gaan er naar toe, maar het blijft een prachtige versie. Vooral door de vele instelmogelijkheden die je zelf hebt; mogelijk zit hierin dan de last van meerdere gebruikers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 10:28 paulvos
  Daar gaatie nog maar een keer: werkelijke Windows innovatie:

  1) Geen herstarten meer na updates. Windows weet welke DLL's open staan en kan ze dus tijdelijk sluiten voor de update en de programma's pauzeren die de betreffende DLL's nodig hebben

  2) Grote opruiming onder oude DLL's. Een modern DLL per functie is voldoende. Nu zit ik op een hoog resolutiescherm te prullen met een piepklein window om bestanden te zoeken

  3) Bescherming van DLL's tegen overschrijving door andere (nieuwe) programma's. Voorbeeld: Libea32.dll. Een programma die een nieuwere versie van een Windows DLL nodig heeft, zet het maar in zijn eigen directory.

  4) Geen dwingelandij tussen bestaande en nieuwe gebruikers interfaces. Heb je iets nieuws, laat mij de keuze om het te proberen en eventueel te gebruiken.

  5) Een einde aan foutmeldingen die zeggen: "een programma heeft een fout gegenereerd…" Zeg meteen welk programma en welke fout en laat me daar niet eindeloos naar speuren.

  6) Een eenvoudige tool om het register (een Access database tenslotte) werkelijk te verkleinen na deinstallatie van een programma. Dus een tool om niet alleen een record als gewist te markeren, maar om deze werkelijk aansluitend te verwijderen.

  7) Een deinstallatie tool die al bij elke installatie precies bijhoudt waar bestanden of register entries worden neergezet en die bij deinstallatie dus ook ALLES verwijderd.

  Dit lijkt me voorlopig een aardige lijst om mee te beginnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 10:45 hbrandt
  graag ook bij nieuwe windows versie gewoon je oude office programmas kunnen blijven gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 11:27 Anoniem
  Ten eerste moet Windows 8, geweldig op een tablet, niet op desktops geperst worden. Het hele probleem is dat Windows 8 op twee gedachten hinkt: OS voor zowel touchscreen en dan voor de andere PC's ook nog maar een gehandicapte desktop erbij proppen.
  Windows 9 moet de doorontwikkeling van Windows7 zijn, Windows 10 de opvolger van Windows 8. Niet voor niets heeft Apple geen iOS op zijn Mac's draaien, zo moet MS ook met W8 omgaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 11:39 Anoniem
  Stop met het register: maak alle programma's altijd 'portable'.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 11:44 Anoniem
  - dat genoemde fouten in de logs eens degelijk worden beschreven (online of offline) en kunnen worden OPGELOST.
  - verbeterde probleemoplossing
  - Een goede opschoon- opruimfunktie…. er worden talloze mb's verspild met troep, dubbele- en onnodige bestanden
  - verbeterde software deinstallatie (er blijft in het register of op de schijf ALTIJD wat achter … geen wonder dat er problemen ontstaan…
  - Kortom: eens wat meer nadruk op de inhoud dan op de vormgeving en dat Microsoft eens goed luistert naar de gebruikers. Het is een arrogant bedrijf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 12:05 Anoniem
  Graag 2 aparte versies! Dus Win9desktop en Win9tablet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2014 12:14 Anoniem
  Graag ondersteuning voor pop3 e-mail en mogelijkheid om XP programma's te draaien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 16:04 Anoniem
  Windows
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 13:22 John1313
  1. Oude gebruikersinterfaces naar keuze behouden.
  2. Geen bijna gedwongen koppeling aan MS accounts en cloudwerken. Ik gebruik graag alle capaciteit van mijn eigen hardware en wil niet afhankelijk zijn van de cloud. Dit laatste i.c.m. de privacy die ik graag wil behouden.
  3. Backwards compatibility met oudere Win7/XP software w.o. Office2010 (Outlook).
  3. Prijs van Professional/Ultimate versie (ruim) onder 100 euro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.