8.1 functies die Microsoft uit Windows 8.1 verwijderd heeft

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 07 november 2013 11:11

Apps & Software

ACHTERGROND - Vergeet de desktopverbeteringen en Bing Smart Search: de grootste trekpleister van Windows 8.1 is het grote aantal nieuwe en verborgen functies. Maar Microsoft heeft voor al deze frisse ideeën ruimte moeten maken. Hier 8.1 functies die Microsoft heeft verwijderd.

1. Messaging app

Chatten verliep in Windows 8 via Messaging, één van de belangrijkste apps op het moderne startscherm. Maar nu niet meer. Minder dan een jaar later heeft Microsoft Messaging alweer gedumpt en vervangen door Skype.

Hoewel het een opvallende inwisseling is, is het geen groot verlies. Messaging was nogal glansloos en overlapte grotendeels de belangrijkste functies van Skype. Ondertussen zijn de communicatiediensten van Skype ook ingebakken in de Xbox One en Outlook.com. Eén nadeel: Messaging ondersteunde Facebook Chat, terwijl Skype dat niet doet.

2. Windows Experience Index

Vanaf het tijdperk van Vista heeft Windows bij de eigenschappen van Mijn Computer een "Windows Experience Index" score aangeboden. De WEI-score was bedoeld als numerieke indicator van de kracht van je pc. Krachtige pc's kregen een hogere score, et cetera.

Helaas waren de scorecriteria van de WEI niet goed bekend, en er waren vreemde, schijnbaar kunstmatige limieten voor de hoogst mogelijke scores. (In Windows 7 was de limiet 7.9, in Vista 5.9.) Of het nou hieraan lag of aan iets anders, de WEI leek nooit aan te slaan, en in Windows 8.1 is hij nergens te bekennen.

3. Facebook en Flickr in de Photos app

Helaas ondersteunt de Photos app in Windows 8.1 niet langer een integratie van Facebook en Flickr afbeeldingen. "In Windows 8 wilden we mensen een manier bieden om hun foto's op andere diensten te bekijken, omdat we wisten dat er ten tijde van de lancering slechts weinig (of misschien wel geen) apps verkrijgbaar zouden zijn waarmee dat mogelijk is," zei een vertegenwoordiger van Microsoft. "Maar nu bevat de Windows Store verschillende apps waarmee je foto's op andere diensten kunt bekijken."

Op dezelfde dag als de lancering van Windows 8.1 verscheen er een Facebook-app in de Windows Store, maar de mogelijkheden wat betreft het beheren en delen van afbeeldingen zijn niet zo flexibel als die van de Photos-app van Windows 8. En ondanks het plotselinge verdwijnen van Flickr uit de Photos-app, is er in de Windows Store voor deze dienst nog geen officiële app verkrijgbaar.

4. Bibliotheken?

Je Documenten, Muziek, Afbeeldingen, en Video-bibliotheken zijn in Windows 8.1 niet standaard zichtbaar - maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Ze zijn eenvoudig te activeren.

Sommige websites rapporteren echter dat de bibliotheken van Windows 8.1 geen publieke mappen meer bevatten. Onze eigen ervaringen zijn nogal wisselend: Er verschenen publieke mappen in mijn Windows 8.1 bibliotheken nadat ik van Windows 8 geüpgraded had, maar in de bibliotheken van een collega waren ze nergens te bekennen.

Maar maak je geen zorgen! Nadat je de bibliotheken geactiveerd hebt, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop op een bibliotheek te klikken en Properties > Add... te selecteren om extra mappen toe te voegen.

5. Windows 7 File Recovery, zo ongeveer

Er waren veel onheilspellende voortekenen toen de Windows 8.1 Preview werd uitgebracht zonder de 'Windows 7 File Recovery' image back-up optie van Windows 8. Vooral omdat Microsoft duidelijk gezegd had dat de tool wordt vervangen door Windows 8's File History. En inderdaad, hij ontbreekt in Windows 8.1.

Maar wees niet bang! Hoewel Windows 7 File Recovery in principe verdwenen is, leeft de tool voort in 'System Image Backup'. Ga gewoon naar Control Panel > System & Security > File History, en kijk in de linkeronderhoek.

6. Apps over het startscherm verspreid

In Windows 8 kregen alle nieuw geïnstalleerde apps en desktopprogramma's automatisch een Tile op het moderne startscherm. Dat is in Windows 8.1 niet het geval: Nu moet je het All Apps screen doorzoeken en nieuwe software handmatig aan het startscherm vastpinnen.

Dat is naar mijn mening een groot voordeel, omdat bij het installeren van desktopprogramma's vaak naast de link naar het basisprogramma tientallen extra uitvoerbare bestanden, talen, en andere opties aan het startscherm werden toegevoegd, waardoor je met een heleboel rommel kwam te zitten. Maar minder ervaren gebruikers raken misschien in de war als een nieuw geïnstalleerd programma niet standaard op het startscherm verschijnt - vooral nu de startknop er na zijn terugkeer voor zorgt dat je het startscherm als een moderne vervanger van het startmenu beschouwt. Bereid je alvast voor op paniekerige telefoontjes van familie en vrienden.

7. Mijn Computer

Ja, de bijna 20 jaar oude naam 'Mijn Computer' heeft plaatsgemaakt voor de meer cloud- en cross-platformvriendelijke naam 'Deze pc'. Er blijven gevolgen van de focus op "One Microsoft" opduiken - hoewel dit weliswaar een triviale verandering is.

8. SkyDrive desktopprogramma

Enthousiaste SkyDrive-gebruikers zullen hebben gemerkt dat je met Windows 8.1 de afzonderlijke (en optionele) SkyDrive-desktopsoftware om lokale bestanden met de cloud te synchroniseren niet langer kunt gebruiken. En dat is logisch: De clouddienst van Microsoft is sterk verweven met Windows 8.1, en de functionaliteit van het desktopprogramma is grotendeels vervangen door de native SkyDrive-ondersteuning van de update.

8.1. SkyDrive desktopprogramma functionaliteit

Nu we het er toch over hebben, een aantal van de obscuurdere maar nuttige functies van het SkyDrive-desktopprogramma worden niet teruggebracht door de native functies van Windows 8.1. Zo heb je zodra je naar Windows 8.1 upgradet niet langer SkyDrive's remote Fetch functie ter beschikking.

Bedenk ook dat, in tegenstelling tot het desktopprogramma, SkyDrive in Windows 8.1 gebruikmaakt van symbolische links om in File Explorer te verwijzen naar bestanden die opgeslagen zijn in de cloud, terwijl het in eerste instantie lijkt alsof alles lokaal is opgeslagen. Deze "smart files"-functionaliteit kan een heleboel ruimte besparen op tablets en andere apparaten met beperkte opslagruimte, maar als je lokale kopieën van je bestanden wilt bewaren, klik dan met de rechtermuisknop op het SkyDrive-icoon in File Explorer en selecteer Make available offline.

Je kunt ook op individuele bestanden en mappen rechtsklikken om ze alleen online of ook offline beschikbaar te maken.

Nog steeds het upgraden waard

Laat deze kleine veranderingen je niet weerhouden: Windows 8.1 is op vrijwel elk gebied beter dan Windows 8. Het is een veel minder verwarrende versie van Microsoft's grootse visie op een cross-platform toekomst - maar het zal mensen die bij het woord "Metro" hun neus al ophalen nog niet weten te overtuigen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.