8.1 functies die Microsoft uit Windows 8.1 verwijderd heeft

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 07 november 2013 11:51

Apps & Software

ACHTERGROND - Vergeet de desktopverbeteringen en Bing Smart Search: de grootste trekpleister van Windows 8.1 is het grote aantal nieuwe en verborgen functies. Maar Microsoft heeft voor al deze frisse ideeën ruimte moeten maken. Hier 8.1 functies die Microsoft heeft verwijderd.

1. Messaging app

Chatten verliep in Windows 8 via Messaging, één van de belangrijkste apps op het moderne startscherm. Maar nu niet meer. Minder dan een jaar later heeft Microsoft Messaging alweer gedumpt en vervangen door Skype.

Hoewel het een opvallende inwisseling is, is het geen groot verlies. Messaging was nogal glansloos en overlapte grotendeels de belangrijkste functies van Skype. Ondertussen zijn de communicatiediensten van Skype ook ingebakken in de Xbox One en Outlook.com. Eén nadeel: Messaging ondersteunde Facebook Chat, terwijl Skype dat niet doet.

2. Windows Experience Index

Vanaf het tijdperk van Vista heeft Windows bij de eigenschappen van Mijn Computer een "Windows Experience Index" score aangeboden. De WEI-score was bedoeld als numerieke indicator van de kracht van je pc. Krachtige pc's kregen een hogere score, et cetera.

Helaas waren de scorecriteria van de WEI niet goed bekend, en er waren vreemde, schijnbaar kunstmatige limieten voor de hoogst mogelijke scores. (In Windows 7 was de limiet 7.9, in Vista 5.9.) Of het nou hieraan lag of aan iets anders, de WEI leek nooit aan te slaan, en in Windows 8.1 is hij nergens te bekennen.

3. Facebook en Flickr in de Photos app

Helaas ondersteunt de Photos app in Windows 8.1 niet langer een integratie van Facebook en Flickr afbeeldingen. "In Windows 8 wilden we mensen een manier bieden om hun foto's op andere diensten te bekijken, omdat we wisten dat er ten tijde van de lancering slechts weinig (of misschien wel geen) apps verkrijgbaar zouden zijn waarmee dat mogelijk is," zei een vertegenwoordiger van Microsoft. "Maar nu bevat de Windows Store verschillende apps waarmee je foto's op andere diensten kunt bekijken."

Op dezelfde dag als de lancering van Windows 8.1 verscheen er een Facebook-app in de Windows Store, maar de mogelijkheden wat betreft het beheren en delen van afbeeldingen zijn niet zo flexibel als die van de Photos-app van Windows 8. En ondanks het plotselinge verdwijnen van Flickr uit de Photos-app, is er in de Windows Store voor deze dienst nog geen officiële app verkrijgbaar.

4. Bibliotheken?

Je Documenten, Muziek, Afbeeldingen, en Video-bibliotheken zijn in Windows 8.1 niet standaard zichtbaar - maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Ze zijn eenvoudig te activeren.

Sommige websites rapporteren echter dat de bibliotheken van Windows 8.1 geen publieke mappen meer bevatten. Onze eigen ervaringen zijn nogal wisselend: Er verschenen publieke mappen in mijn Windows 8.1 bibliotheken nadat ik van Windows 8 geüpgraded had, maar in de bibliotheken van een collega waren ze nergens te bekennen.

Maar maak je geen zorgen! Nadat je de bibliotheken geactiveerd hebt, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop op een bibliotheek te klikken en Properties > Add... te selecteren om extra mappen toe te voegen.

5. Windows 7 File Recovery, zo ongeveer

Er waren veel onheilspellende voortekenen toen de Windows 8.1 Preview werd uitgebracht zonder de 'Windows 7 File Recovery' image back-up optie van Windows 8. Vooral omdat Microsoft duidelijk gezegd had dat de tool wordt vervangen door Windows 8's File History. En inderdaad, hij ontbreekt in Windows 8.1.

Maar wees niet bang! Hoewel Windows 7 File Recovery in principe verdwenen is, leeft de tool voort in 'System Image Backup'. Ga gewoon naar Control Panel > System & Security > File History, en kijk in de linkeronderhoek.

6. Apps over het startscherm verspreid

In Windows 8 kregen alle nieuw geïnstalleerde apps en desktopprogramma's automatisch een Tile op het moderne startscherm. Dat is in Windows 8.1 niet het geval: Nu moet je het All Apps screen doorzoeken en nieuwe software handmatig aan het startscherm vastpinnen.

Dat is naar mijn mening een groot voordeel, omdat bij het installeren van desktopprogramma's vaak naast de link naar het basisprogramma tientallen extra uitvoerbare bestanden, talen, en andere opties aan het startscherm werden toegevoegd, waardoor je met een heleboel rommel kwam te zitten. Maar minder ervaren gebruikers raken misschien in de war als een nieuw geïnstalleerd programma niet standaard op het startscherm verschijnt - vooral nu de startknop er na zijn terugkeer voor zorgt dat je het startscherm als een moderne vervanger van het startmenu beschouwt. Bereid je alvast voor op paniekerige telefoontjes van familie en vrienden.

7. Mijn Computer

Ja, de bijna 20 jaar oude naam 'Mijn Computer' heeft plaatsgemaakt voor de meer cloud- en cross-platformvriendelijke naam 'Deze pc'. Er blijven gevolgen van de focus op "One Microsoft" opduiken - hoewel dit weliswaar een triviale verandering is.

8. SkyDrive desktopprogramma

Enthousiaste SkyDrive-gebruikers zullen hebben gemerkt dat je met Windows 8.1 de afzonderlijke (en optionele) SkyDrive-desktopsoftware om lokale bestanden met de cloud te synchroniseren niet langer kunt gebruiken. En dat is logisch: De clouddienst van Microsoft is sterk verweven met Windows 8.1, en de functionaliteit van het desktopprogramma is grotendeels vervangen door de native SkyDrive-ondersteuning van de update.

8.1. SkyDrive desktopprogramma functionaliteit

Nu we het er toch over hebben, een aantal van de obscuurdere maar nuttige functies van het SkyDrive-desktopprogramma worden niet teruggebracht door de native functies van Windows 8.1. Zo heb je zodra je naar Windows 8.1 upgradet niet langer SkyDrive's remote Fetch functie ter beschikking.

Bedenk ook dat, in tegenstelling tot het desktopprogramma, SkyDrive in Windows 8.1 gebruikmaakt van symbolische links om in File Explorer te verwijzen naar bestanden die opgeslagen zijn in de cloud, terwijl het in eerste instantie lijkt alsof alles lokaal is opgeslagen. Deze "smart files"-functionaliteit kan een heleboel ruimte besparen op tablets en andere apparaten met beperkte opslagruimte, maar als je lokale kopieën van je bestanden wilt bewaren, klik dan met de rechtermuisknop op het SkyDrive-icoon in File Explorer en selecteer Make available offline.

Je kunt ook op individuele bestanden en mappen rechtsklikken om ze alleen online of ook offline beschikbaar te maken.

Nog steeds het upgraden waard

Laat deze kleine veranderingen je niet weerhouden: Windows 8.1 is op vrijwel elk gebied beter dan Windows 8. Het is een veel minder verwarrende versie van Microsoft's grootse visie op een cross-platform toekomst - maar het zal mensen die bij het woord "Metro" hun neus al ophalen nog niet weten te overtuigen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

14 Reactie(s) op: 8.1 functies die Microsoft uit Windows 8.1 verwijderd heeft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 november 2013 01:07 Anoniem
  Niet alleen metro is iets om je neus voor op te halen, ook die skydrive, oftewel 'onze computer' is een vrij vervelend trekje dat Microsoft zich toe-eigend.
  Veel franje en flitsende plaatjes maken nog geen beter besturingssysteem, tenzij je je OS als een soort wildplakzuil wil zien natuurlijk..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 17:11 Anoniem
  mijn laptop kreeg bij het instaleren van 8.1 zwart scherm en bleef hangen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 19:05 Anoniem
  ook ik kreeg een zwart scherm, maar niet nadat ik de update had geïnstalleerd, maar nadat ik het programma ex7forw8 had geïnstalleerd. Kennelijk is ex7forw8 niet compatible met v8.1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2013 12:42 Anoniem
  facebook video chat werkt niet meer in windows 8.1 en beide doen alsof er niets mis is Windows suck vroeger nu en waarschijnlijk altijd !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2013 12:54 Anoniem
  Bij mij werken de afbeeldingen in mails niet meer. Enkel nog door in de browser te openen. Daarnaast loopt iTunes hopeloos vast na geupdate te zijn (Op W7 PC probleemloos!)
  En geen oplossing voorhanden!

  Naadje dus…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2013 11:50 Anoniem
  bij mij werken de spelletjes van microsoft niet meer en vreemd genoeg heb ik geen ondertiteling meer bij het afspelen van de films. Weet iemand hiervoor een oplossing want ik heb alles wat voor mij denkbaar is geprobeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2013 04:09 Anoniem
  Maar wees niet bang! Hoewel Windows 7 File Recovery in principe verdwenen is, leeft de tool voort in 'System Image Backup'. Ga gewoon naar Control Panel System & Security File History, en kijk in de linkeronderhoek.
  Is dit artikel voor de Engelse versie bedoelt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2013 17:59 Anoniem
  Net een nieuwe laptop gekocht, altijd met XP gewerkt, kon daar goed mee uit de voeten, maar het nieuwe Windows 8.1 is een ramp , daar valt niet mee te werken, de computer doet allerlei dingen waar je niet om vraagt.
  Het oude XP is niet meer te krijgen. De aankoop is weggegooid geld, geef wat meer uit en ga naar Apple dat werkt direct.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2013 14:40 Anoniem
  windows 8.1 is erg stabiel ik heb met een tool voor windows 7 erg veel uit kunnen zetten . dat maakt mijn c schijf tot maar 6 .1 gb erg rap met opstarten en afsluiten taakbeheer is beter dan daarvoor . nope het kan mee door als je na install zelf de schop er in zet en order op zaken brengt
  dat is veel werk maar het loont wel gr Amgine
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2013 16:23 Anoniem
  hoe kan deze w.8.1 makelijk verwijderen
  Wat een ongein is dit programma je drivers zijn binnen 2min verouderd
  geen game kan er meer mee gespeeld worden.
  Ooooo wat heb ik een spijt .
  F.Rio.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2013 22:26 Anoniem
  Wat een gebruikers onvriendelijk Operating system!
  Je zoekt je wezenloos, en niets werkt zoals je verwacht.. . .
  Geef mij maar XP
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 14:29 Anoniem
  Ik mis de mogelijkheid om de achtergrondkleurstelling van bestaande en zelf aangemaakte mappen te wijzigen naar eigen voorkeur.
  Dat spierwit doet pijn aan de ogen.Velen met mij hebben dit probleem heb ik al gelezen op div.(inter)nationale fora.
  Je kunt alleen wijzigingen doorvoeren via Hoog Contrast.
  Maar dat werkt niet voor mij en vele anderen.
  Microsoft geef ons onze eigen instellingen terug.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2014 13:16 Anoniem
  Heb Windows 8.1 geinstaleerd.
  Alles naar wens, op een ding na, ik ben nu het geluid kwijt!!!
  Het word nu wel erg stil in huis.
  Wil het geluid zeker weer terug en/of windows 8.1 verwijderen.

  Hoe kan ik deat realiseren???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 december 2014 13:45 Anoniem
  Geheugenvreter….Bah
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.