8 gratis apps om overal mobiel te werken

Door: Kees Krick | 03 mei 2016 10:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

We werken steeds vaker mobiel. Dat is extra handig als je thuis of op kantoor naadloos kunt overschakelen naar een desktop of laptop. Via handige en slimme apps die gewoon gratis zijn, werk je zo efficiënter en verhoog je de productiviteit.

Tip 01: Tekst en getallen

Als het op werk en productiviteit aankomt, hebben we allereerst behoefte aan een goede tekstverwerker en een app waarmee we spreadsheets kunnen maken. De eerste naam die dan te binnenschiet, is Microsoft Office. Laten de apps Word en Excel nou volledig gratis zijn voor je tablet en smartphone. Dus kun je altijd en overal over je documenten en spreadsheets beschikken en er lekker aan doorwerken. Lees ook: Aan de slag met Office op je iPhone.

Om ze op al je apparaten beschikbaar te hebben, kun je ze het beste online in je OneDrive-opslagruimte opslaan. Zo werk je altijd met de meest recente en volledig bijgewerkte documentversies en zwerven er niet allerlei oudere versies op apparaten rond. Het Microsoft-account dat je ervoor nodig hebt, maak je gratis aan (als je niet al een Microsoft-account hebt). Met een gewone computer thuis of op het werk kun je er uiteraard ook eenvoudig bij. Online bewerken doe je dan vanuit je browser. Of je installeert de Office-programmatuur, maar dat is dan weer niet gratis. Wil je een presentatie maken of aanpassen? Zelfs dat kan nu altijd en overal, want ook van PowerPoint bestaat een gratis app.

Tip 01 Met Word werk je onderweg snel een document bij of maak je een nieuwe aan.

Tip 02: Notities en lijstjes

In het dagelijkse leven komen we duizend en één stukjes losse informatie tegen die we graag willen vastleggen voor later. Alles onthouden lukt niet, daar is het veel te veel voor. Vroeger schreven we alles in een notitieboekje of krabbelden we allerlei aantekeningen op een wirwar van losse velletjes. Met de app OneNote op je tablet en smartphone gaat dat een stuk eenvoudiger en breng je meteen structuur aan. Het is namelijk een gratis digitaal notitieboek waarin je alles kunt opbergen wat je maar wilt. Noem maar op: ideeën, boodschappen, takenlijstjes, tekstfragmenten van een website, plaatjes. Het mooie is dat OneNote ook als gratis app en als gratis programma voor je pc bestaat en je jouw notities ook via een browser kunt benaderen. Zo kun je het dus op een computer, tablet of smartphone gebruiken, maar ook via de browser van een willekeurige computer waarop je maar eventjes werkt.

Tip 02 Alle informatie verzamelen zodat je het altijd en overal bij de hand hebt.

Tip 03: Zakscanner

Er zijn heel wat documenten, formulieren en bonnetjes waar we snel even een kopietje van willen trekken, of die we digitaal willen opslaan en archiveren. Een flatbedscanner neem je wat minder makkelijk mee onder je arm, maar gelukkig krijg je met de gratis app Office Lens (voor Android en iOS) dezelfde functionaliteit. Deze app stelt je in staat om werkelijk overal iets in te scannen met een smartphone. Ook kun je anders informatie vastleggen: maak bijvoorbeeld tijdens een vergadering snel even een foto van een volgeschreven en volgetekend whiteboard. Of fotografeer een sticker met het typenummer van een bepaald apparaat voordat je naar de winkel gaat voor onderdelen. Of neem foto's van een aankondiging, prijslijst of leuke billboard als je die je onderweg tegenkomt. Eenmaal vastgelegd kun je het resultaat omzetten naar een pdf-bestand, versturen via e-mail, opslaan in OneDrive zodat het via elk apparaat beschikbaar is, of direct doorsturen naar OneDrive, PowerPoint of Word.

Tip 03 Scan formulieren, bonnetjes, een whiteboard of andere informatiebronnen.

Tip 04: Later lezen

Gedurende de dag komen we heel wat artikelen, films en foto's op internet tegen die we liefst meteen zouden willen bekijken, maar waar gewoon geen tijd voor is. Want als we alles meteen zouden doornemen, leidt dat veel te veel af en komen we niet meer aan werken toe. Beter is het om alles te verzamelen, zodat we er op een geschikt tijdstip in kunnen duiken. Tijdens de lunchpauze, in de trein of thuis op de bank bijvoorbeeld. Je hoeft al dat interessante materiaal natuurlijk niet zelf te kopiëren en te plakken. Daar gebruik je de gratis app Pocket voor. Vanuit de browser en vele honderden apps op je tablet of smartphone kun je iets rechtstreeks in Pocket opslaan. Op een pc installeer je daar een zogenoemde bookmarklet of extensie voor in de browser. Eenmaal in Pocket kun je veel materiaal offline lezen, maar voor bijvoorbeeld films blijft een internetverbinding nodig. Je opgeslagen materiaal via een computer bekijken kan natuurlijk ook en wel via deze website.

Tip 04 Alles wat je nog wilt lezen en bekijken op één overzichtelijke plek.

0 Reactie(s) op: 8 gratis apps om overal mobiel te werken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.