Aan de slag met Google Hangouts

Door: Martin Gijzemijter | 31 mei 2013 14:03

How To

Google probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in de wereld van sociale netwerken. Een eerste slag werd daarmee geslagen met de komst van Google+. Het bedrijf zet nu een belangrijke tweede stap door al haar chatfunctionaliteiten samen te voegen onder de noemer Google Hangouts. Maar hoe werkt het precies?

Mobiele app

Omdat Google nu alle chatfunctionaliteiten heeft samengevoegd in Hangouts, is het bedrijf nu eindelijk in staat geweest om daarbij een app te lanceren voor de diverse mobiele platformen. Dat maakt Google in één klap een geduchte concurrent voor diensten als WhatsApp en iMessage. Ten eerste omdat de app volledig gratis is (in tegenstelling tot WhatsApp) en ten tweede omdat het voor vrijwel ieder platform beschikbaar is (in tegenstelling tot iMessage).

Met de mobiele app van Hangouts is Google direct een concurrent voor zowel WhatsApp als iMessage.

Het beste van twee werelden dus en daarmee heeft Google een belangrijke slag geslagen. Het werken met Hangouts op de smartphone is vrij voor de hand liggend, en houdt in dat zolang je een Google-account hebt, je alleen maar hoeft in te loggen en direct kunt chatten met al je contactpersonen.

Hangouts activeren

Langzaam maar zeker is Google Hangouts voor al haar gebruikers aan het uitrollen, maar omdat het aantal gebruikers zo gigantisch is, is dat een gefaseerd proces dat een behoorlijke tijd in beslag neemt. Dat wil niet zeggen dat je het niet nu al kunt activeren als je er interesse in hebt.

Als Hangouts nog niet voor je is ingeschakeld, dan kun je dat zelf forceren.

Om over te stappen op Hangouts, wanneer Google je die optie nog niet geboden heeft, log je in op Gmail en klik je op het uitklapmenu naast je profielfoto. Vervolgens zie je de optie Probeer de nieuwe Hangouts. Klik je hierop dan wordt het automatisch ingeschakeld. Je kunt overigens altijd nog terug via hetzelfde menu, maar op termijn zal Hangouts definitief worden.

Chatten met Hangouts

Wanneer je bent overgeschakeld naar Hangouts lijkt er op het eerste gezicht niet zoveel veranderd, los van het feit dat het chatmenu iets is uitgebreid. Je ziet niet langer meer de optie waarbij je mensen kunt uitnodigen voor een chat; in plaats daarvan staat er nu Nieuwe Hangout. In feite betekent het hetzelfde, met als verschil dat een Hangout meerdere mensen kan bevatten.

Het grote verschil merk je echter pas wanneer je met iemand gaat chatten. Ten eerste is er een ander geluidje en zijn de pictogrammen veranderd, maar dat is natuurlijk geen schokkende vernieuwing. Wel heel anders (én heel fijn) is dat je nu afbeeldingen kunt versturen via de chat door te klikken op het pictogram met het fototoestel rechtsonder. Goed om te weten als je een afbeelding stuurt naar iemand die nog geen Hangout gebruikt, dan krijgt deze persoon een link naar de afbeelding, dus in principe is het sturen van afbeeldingen naar iedereen mogelijk. Door te klikken op het pictogram met het poppetje en het plusteken, kun je iemand toevoegen aan het gesprek. Zo kun je op elk moment je Hangout uitbreiden.

Verder kent het chatvenster kleine layout-aanpassingen en meer mogelijkheden om de geschiedenis op te slaan. De grootste vernieuwing is uiteraard de mogelijkheid voor alle gebruikers met een Google-account om met elkaar te chatten, of dit nu via de smartphone is of via de browser.

Je kunt nu eindelijk ook foto’s versturen via het chatvenster.

4 Reactie(s) op: Aan de slag met Google Hangouts

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 november 2013 02:45 Anoniem
  ik krijg het niet voor elkaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2015 06:09 Anoniem
  Hoe kan je bij Hangouts contacten verwijderen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 10:05 Anoniem
  Nog een voordeel is dat Hangouts op al je apparaten werkt zonder dat je daar andere app's of software als pushbullet voor nodig heb.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2016 16:22 Anoniem
  Hoe krijg ik geluid tijdens het videogesprek
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.