Aan de slag met Microsoft Office voor iPad

Door: andre-kies | 07 april 2014 16:00

Apple

Microsoft Office 365 is uit voor iPad. Word, PowerPoint en Excel zijn als afzonderlijke applicaties gratis te downloaden. Wil je ook kunnen bewerken, dan moet je betalen. De vraag is of Office op je iPad net zo goed werkt als Office op de computer.

De Office 365-applicaties zijn gratis te downloaden, maar het gebruikmaken van alle opties kan alleen tegen de afsluiting van een abonnement. Voor 9,99 euro per maand of 99 euro per jaar heb je toegang tot elke functie op Word, PowerPoint en Excel. Als je niet wilt betalen dan kun je de apps alleen gebruiken om bestanden te lezen, bewerken is geen optie. De lay-out van de apps zijn zeer herkenbaar en ze maken gebruik van dezelfde taakbalken en kleuren als hun pc-broertjes.

Word

Microsoft Word lijkt een klein broertje van de Windows-versie te zijn. De opties van de keuzebalk bovenin zijn wat beperkter. In plaats van zeven heb je vijf tabbladen, waarbij onder de noemer Weergeven onder andere woorden tellen, spelling en liniaal zijn opgenomen. Dit zijn functies die je in de Windows-versie direct kunt aflezen of bijstellen. De Word-app kent helaas maar 15 templates en het is niet mogelijk om grafieken te plaatsen.

Het plaatsen van foto's is mogelijk in Word.

Je met Word voor iPad de meest gebruikte opmaakfuncties wel gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, tekst schuin- en vetgedrukt maken en je tekst een andere kleur geven. Afbeeldingen en tabellen kunnen probleemloos ingevoegd worden en je teksten controleren op fouten werkt vrij eenvoudig. Als je tekst gaat schrijven kun je dat met het standaard keyboard van de iPad doen. Word werkt graag samen met OneDrive. Nieuwe bestanden automatisch in de cloud opgeslagen. En bestaande documenten kun je direct openen.

PowerPoint

Aan de PowerPoint-app heeft Microsoft veel aandacht besteed. Je hebt toegang tot twintig verschillende templates en kunt vrijwel hetzelfde als met de Windows-versie. Zo kun je met gemak grote tabellen plaatsen, titels maken en tekst toevoegen. Je kunt ook kiezen uit verschillende dia-overgangen om je presentatie volledig naar je hand te zetten.

Je kunt kiezen uit twintig templates.

Je bent wel beperkt als het gaat om het plaatsen van afbeeldingen. Je kunt namelijk alleen beelden die op je iPad staan gebruiken. Het is dus onmogelijk op dit moment om foto's van OneDrive of het internet in je presentatie te verwerken. Als je deze toevoegt via de Windows-versie dan zijn ze wel zichtbaar als je de PowerPoint-presentatie opent op je iPad. Daarnaast hoef je ook je presentatie niet af te sluiten op je tablet om aanpassingen te kunnen maken op je pc. Deze worden gewoon doorgevoerd, dus ook als iemand anders nog snel even iets voor je moet aanpassen als je in een presentatie zit.

Excel

Excel is de derde en laatste applicatie van Microsoft Office voor iPad. Je kunt snel tabellen maken en de opmaak verzorgen, zonder dat dit problemen oplevert. In tegenstelling tot de andere twee Office-programma's kun je bij Excel wel grafieken plaatsen. Je hebt ook de mogelijkheid meerdere tabbladen te maken.

Zonder problemen geef je tabellen invulling.

Het fijnste aan Excel voor iPad is dat je een alternatief toetsenbord kunt gebruiken. Hierop staan functies als AutoSom als ook getallen en geldtekens. Je hebt de meest voorkomende symbolen op dat toetsenbordje staan.

Er zitten wel wat minpunten aan de Excel-app. Het is moeilijk een goed overzicht van grote bestanden te hebben, omdat je maar tot een bepaalde hoogte kunt uitzoomen. Als je meerdere bestanden wilt selecteren, dan werkt Exel niet prettig. Je moet schuiven met je vinger en bij de rand van je scherm wachten tot het beeld traag verder gaat. Sliden is niet mogelijk op hetzelfde moment.

Tekortkomingen

Microsoft Office voor iPad werkt prima, mits je met een paar forse tekortkomingen genoegen neemt. Office voor iPad kan alleen synchroniseren met OneDrive. Met Dropbox, Google Drive of andere clouddiensten kan het niets. Ook kun je niet afdrukken, zelfs niet als je een Office 365-licensie hebt. Daarvoor moet je toch achter je Windows pc of Mac zitten. En veel standaard bestandsformaten (zoals PDF) worden niet ondersteunt. Kortom, je kunt Office voor iPad niet zonder pc gebruiken.

3 Reactie(s) op: Aan de slag met Microsoft Office voor iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 april 2014 17:06 hanhub
  Dank voor dit artikel. Gebruik Office nu 2 weken op de ipad. Het werkt heel goed allemaal. Mijn grootste bezwaar is dat je met deze Office geen documenten op je iPad kunt opslaan. Als je dus ergens bent waar geen WiFi is, heb je niks. Erg jammer, want met bvb Smart Office 2 kan dit wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2014 20:20 Anoniem
  Eh… Je kunt wel grafieken toevoegen. Maar wel kopiëren van Excel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2014 21:57 Anoniem
  Bij het gebruik van Excel loop ik tegen het probleem aan dat het bestand te groot zou zijn om te openen. Het is echter maar 730 kb wat me nu ook niet zo groot lijkt… Iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.