Acer Aspire Switch 10 - Windows-tablet met toetsenbord

© PXimport

Acer Aspire Switch 10 - Windows-tablet met toetsenbord

Geplaatst: 28 juli 2014 - 04:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Jeroen Boer

De Acer Aspire Switch 10 is een 10,1 inch Windows-tablet die verkocht wordt inclusief een toetsenborddock. Biedt dit toetsenbord meerwaarde voor een tablet?

De Acer Aspire Switch 10 is te beschouwen als Acers antwoord op ASUS' Transformer Pad T100 en draait op een volwaardige versie van Windows 8.1. Lees ook: ASUS Transformer T100 - Veelzijdige Windows-tablet

De tablet bevat een Intel Atom Z3745. Dit is een Intel Bay Trail quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,33 GHz en een turbosnelheid van 1,86 GHz. De energiezuinige chip is ontworpen voor tablets en heeft geen actieve koeling nodig. De processor wordt gecombineerd met 2 GB RAM en 32 of 64 GB opslaggeheugen. Op de 64 GB-uitvoering die we getest hebben, heb je nog 41,4 GB over na installatie van Office. We vermoeden dat dit zo'n 10 GB is op het 32GB-model.

De meegeleverde editie van Office 2013 bestaat uit Word, Excel, PowerPoint en OneNote. De licentiesleutel om de software te activeren wordt meegeleverd in de verpakking. Lees ook: ASUS Transformer T100 - Veelzijdige Windows-tablet

 

© PXimport

In de zilverkleurige rand zijn twee luidsprekers verwerkt.

Aluminiumlook

De behuizing is gemaakt van zilverkleurig kunststof waarbij in de achterkant een aluminiumlook heeft. Met een gewicht van 585 gram en een dikte van 8,9 mm is de tablet, vergeleken met de allerdunste tablets van Apple en Samsung, vrij log. Het scherm heeft een zwarte rand die zelf weer omrand wordt door een zilverkleurige rand. In de zilverkleurige rand zijn aan de voorkant twee luidsprekers verwerkt. De tablet is voorzien van een micro-usb-aansluiting die je kunt gebruiken met een usb-on-the-go-adapter, micro-HDMI, een microSD-kaartlezer en 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting.

Een nadeel van de Aspire Switch 10 is dat de accuduur een beetje tegenvalt. Acer spreekt zelf over acht uur, maar zes uur is realistischer. De gebruikte processor zorgt voor een soepele werkervaring en de tablet voelt snel aan. Wel blijft het uiteraard meer een tablet dan een volwaardige vervanger voor een normale laptop.

Helder scherm en goede inkijkhoek

Het 10,1inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Voor een moderne tablet is dat laag. Voor Windows 8.1 is dat, ondanks dat Microsoft belangrijke stappen heeft gemaakt op het gebied van schaling, helemaal niet zo'n verkeerde resolutie in combinatie met dit schermformaat.

 

© PXimport

Het dockingsmechanisme werkt door middel van magnetisme.

Het gebruikte paneel maakt gebruik van IPS-technologie. Dit zorgt vooral voor goede inkijkhoeken waarbij ook de helderheid erg goed is. Het scherm is een stuk helderder dan dat van de vergelijkbare ASUS Transformer Book T100. De kleurweergave wijkt wel een beetje af en neigt naar wat te rood. Gezien de prijs van de Aspire Switch 10 vinden we dat geen heel groot probleem.

Stevig dockingmechanisme

Acer heeft een dockingsmechanisme gemaakt dat werkt op basis van magneten. De tablet heeft twee gaten terwijl het toetsenbord is voorzien van twee pinnen. De magneten zijn krachtig en zorgen voor een goed contact tussen tablet en toetsenbord. Je kunt de combinatie probleemloos aan de tablet vasthouden zonder dat het toetsenbord los klikt. Wel komt het soms voor dat de magnetische aantrekkingskracht al 'plakt' voordat je de gaten en de pinnen hebt uitgelijnd. Met enige oefening is het echter een handige koppelmethode.

De bouwkwaliteit van het toetsenbord is in orde, maar niet supergoed en is naar onze smaak net iets te flexibel. Vervelend is dat het touchpad of het toetsenbord soms niet werken na het docken. We vermoeden dat dit komt doordat de usb-verbinding dan niet goed wordt opgezet. Zowel het toetsenbordgedeelte als het touchpadgedeelte worden ondanks de eigen dockaansluiting via usb verbonden met de tablet. Je kunt het probleem oplossen door het toetsenbord opnieuw te docken. Op het toetsenborddock krijg je een normale usb2.0-poort, wij hadden toch eigenlijk wel usb 3.0 verwacht.

 

© PXimport

De Acer Switch 10 is op vier manieren te gebruiken.

Vier modi

Volgens Acer kun je de Aspire Switch 10 op vier manieren gebruiken, maar dat klinkt indrukwekkender dan het is. Je kunt hem uiteraard als tablet en laptop gebruiken. De laptopmodus werkt prima, maar je moet wel opletten dat het geheel niet kantelt. De tablet is namelijk een stuk zwaarder dan het toetsenbord en het 'scherm' scharniert vrij ver naar achteren. Hierdoor valt de laptop om als je het scherm te ver naar achteren duwt. Draai je het scherm op de dock om, dan heb je een presentatiemodus. Zet je het apparaat vervolgens op z'n kop, dan heb je volgens Acer de tentmodus waarin je bijvoorbeeld een film kunt kijken. Jammer is dat het toetsenbord niet werkt in de presentatiemodus, dat zou eventueel nog handig zijn om zonder het scherm aan te raken naar een volgende PowerPoint-dia te gaan.

Conclusie

De Acer Aspire Switch 10 is een interessant apparaat en de combinatie van het heldere scherm, toetsenbord, Windows en Office 2013 kan zeker goede diensten bewijzen. Helaas valt de accuduur een beetje tegen. Acer spreekt zelf over acht uur, maar zes uur is realistischer. Hierdoor prefereren we, ondanks het heldere scherm van deze Acer, toch de ASUS Transformer Book T100 die moeiteloos een werkdag overleeft op zijn acculading.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Helder scherm

Prijs

Toetsenborddock

Minpunten

Toetsenbord werkt niet altijd

Geen usb 3.0

Accuduur

Conclusie

Acer Aspire Switch 10 --------------------- **Prijs** € 349,- (32 GB), € 449,- (64 GB) **OS** Windows 8.1 **Scherm** 10,1 inch (1366 x 768 pixels) **Processor** 1,33 GHz quadcore (Intel Atom Z3745) **Geheugen** 2 GB RAM, 32 of 64 GB opslag **Camera** 2 megapixel (voor) **Communicatie** 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0 **Aansluitingen** Micro-HDMI, micro-usb, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, microSD-kaartslot **Afmetingen** 26,2 x 17,7 x 0,9 cm **Gewicht** 585 gram (dock 585 gram) **Batterij** 22 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten