Alles back-uppen: Zo doe je dat

Door: Robbin Ooijevaar | 22 december 2013 08:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een reservekopie is weinig waard als je de reservekopie niet kunt controleren of herstellen. In dit artikel gaan we in op alle praktische aspecten van het back-uppen en herstellen van Windows, programma's, persoonlijke bestanden en een smartphone.

Deel 1: Verschillende methodes

01 Volledige kopie of alleen bestanden?

Voordat we dieper ingaan op back-upmethodes, is het belangrijk om te weten wat je zoal aan gegevens hebt op je computer. Allereerst is er het Windows-besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's. De programma's hebben instellingen en eigen gegevens, bijvoorbeeld e-mail en adresboek. Dan zijn er ook nog je persoonlijke bestanden, zoals films, muziek, foto's en documenten. Dit alles is in één keer te back-uppen of gefaseerd veilig te stellen.

We behandelen meerdere methodes zodat je jouw persoonlijke back-upplan kunt samenstellen. Eén procedure slaan we over: harde schijf klonen. Deze methode hebben we uitgebreid behandeld in Computer!Totaal 9. Het complete artikel vind je terug op onze website (http://ct.link.ctw.nl/kloon).

02 Opslagmedia

Het opslagmedium is de drager van je back-upgegevens. Het belangrijkste om rekening mee te houden, is dat het medium beschikbaar moet zijn als je computer crasht of gestolen wordt. Sommige computers hebben een D-schijf, dat is géén geschikt back-upmedium. De D-schijf is meestal geen tweede schijf, maar een partitie (deel) van één vaste schijf. Als de schijf defect raakt, ben je alles kwijt. Gebruikt de D-schijf wel een fysieke tweede schijf? Dan ben je nog steeds niet gewapend tegen diefstal, stroomstoringen of erger.

Een externe harde schijf die je aansluit via usb is op dit moment de beste manier om grote hoeveelheden gegevens snel veilig te stellen. Voor vrijwel alle back-upscenario's is een externe schijf onmisbaar. Kies voor een externe harde schijf met usb 2.0 of 3.0 zonder extra voeding. Voor een externe schijf van 500 GB betaal je ongeveer € 70, 1 TB kost ca. € 90 en 2 TB € 115.

Een externe harde schijf biedt zeeën van opslagruimte en is een voordelig, snel en betaalbaar medium voor je back-ups.

Buiten de deur

De populariteit van cloudopslag neemt toe. Bijna iedereen kent Dropbox en heeft weleens gehoord van Google Drive en Microsoft SkyDrive. Er zijn meerdere manieren om gegevens veilig te stellen in de cloud, maar er zijn twee nadelen. Cloudopslag benader je via internet en dus ben je voor de snelheid afhankelijk van je uploadsnelheid. Dit maakt clouddiensten minder geschikt voor (veel) grote bestanden. Het volledige besturingssysteem veiligstellen inclusief alle programma's en instellingen, is in de praktijk nauwelijks haalbaar.

Het grootste voordeel van een clouddienst als back-uplocatie is dat de gegevens buitenshuis staan. Je kunt er overal bij zonder back-upmedia aan te sluiten en jouw bestanden zijn beschermd tegen computerdiefstal of brand.

Bestanden in de cloud blijven 'altijd' intact, ook als je computer gestolen wordt, crasht of afbrandt.

Deel 2: Slim in de cloud

01 Cloudopslag versus cloudback-up

Door te werken met bestanden in de cloud hoef je niets te back-uppen en dus is het gebruiksgemak groot. De bekendste diensten die dit faciliteren zijn Dropbox (www.dropbox.com), Google Drive (http://drive.google.com) en SkyDrive (www.skydrive.com). Als je bijvoorbeeld aan een Word-document werkt dat in je Dropbox staat terwijl de internetverbinding actief is, dan staat het bestand direct veilig op een server van de gelijknamige dienst.

Ook zijn er cloudopslagdiensten die zich specifiek richten op back-uppen. Bekende voorbeelden op dit gebied zijn Mozy (www.mozy.com) en CrashPlan (www.crashplan.com). Voor alle clouddiensten geldt: als je veel gegevens wilt bewaren, moet je betalen.

Clouddiensten zijn een goede aanvulling op lokale back-ups.

02 Programma's in de cloud

Programma's en gegevens van programma's back-uppen is altijd lastiger dan gedacht en kan eigenlijk alleen met een volledige systeemback-up. Omdat veel mensen een vaste set 'gereedschap' gebruiken, zoals handige freewareprogramma's, bestaat er een goed scenario dat programma's back-uppen grotendeels overbodig maakt. Het toverwoord is 'portable'.

Op www.portableapps.com en www.portablefreeware.com vind je zogenaamde draagbare versies van alle bekende gratis hulpprogramma's. Deze versies hoef je niet te installeren en zijn direct te starten vanuit cloudopstagdiensten (of usb-opslagmedia). Zo hebt je op al je computers (en toekomstige computers) je favoriete software direct paraat. Wel moet je nog even handmatig een snelkoppeling aanmaken naar je startmenu of bureaublad. Kan je geen draagbare versie vinden van je lievelingsprogramma's? Met Cameyo (www.cameyo.com) virtualiseer je programma's tot een portabele versie.

Gebruik portabele versies van je favoriete programma's in een clouddienst, dan hoef je de programma's en programmagegevens niet meer te back-uppen.