4 tips om alles uit de apps in Windows 8.1 te halen

Door: robbin-ooijevaar | 09 december 2014 08:02

How To

Het is goed mogelijk dat je nog niet elke functie van Windows 8.1 optimaal benut. Waarschijnlijk heb je van sommige functies zelfs nog nooit gehoord. Hier focussen we ons eens op een belangrijk onderdeel van Windows 8.1: de apps.

Tip 01: Apps naar taakbalk

Als je graag werkt in de bureaubladomgeving en ook Windows 8.1-apps wilt gebruiken, kun je veelgebruikte apps eenvoudig van je startscherm naar je bureaubladomgeving krijgen. Ga naar je startscherm en klik met de rechtermuisknop op de app, bijvoorbeeld Muziek. Kies Aan taakbalk vastmaken. Het icoontje verschijnt nu op je taakbalk in de bureaubladomgeving. Lees ook: 19 tips voor Windows 8.1.

Tip 01 Plaats een app als een icoontje op de taakbalk van je bureaubladomgeving.

Tip 02: App-verzamelingen

Nieuwe apps zijn eenvoudig te installeren via de tegel Store. Deze 'winkel' van Microsoft herbergt een schat aan gratis apps. Er zijn ook betaalde apps, het werkt eigenlijk net als op een smartphone. Vaak kun je betaalde apps wel gratis uitproberen voor een beperkte periode. Om je weg te vinden in de overvloed aan apps heeft de vernieuwde Store een aantal slimme handvaten.

Boven in beeld zie je populaire apps bij Populaire hitlijsten en kun je binnen categorieën zoeken. Bij Verzamelingen tref je setjes apps aan die handig zijn voor op het werk, reizen of radio luisteren. De meest essentiële apps vind je in de verzameling De basisbenodigdheden en Aan de slag. Handig om te weten: sinds Windows 8.1 krijgen apps die je recentelijk hebt geïnstalleerd een label Nieuw zodat je ze snel terugvindt in je startscherm.

Tip 02 Kijk bij app-verzamelingen om direct de belangrijkste apps binnen te halen.

Tip 03: Apps in je account

Veel informatie van je Windows 8.1-computer belandt in je Microsoft-account. Ook de apps die je gebruikt zijn hieraan gekoppeld. Dit is handig omdat je op je volgende computer (of ander Windows 8.1-systeem) weer snel over al je apps kunt beschikken. Benieuwd welke apps er in je Microsoft-account staan? Open Store en klik op Account / Mijn apps. Klik op het dropdownmenu als je wilt zien welke apps er geïnstalleerd zijn op je computer (of juist niet) en op je andere apparaten.

Tip 03 Een overzicht van alle apps die je (ooit hebt) gebruikt, staan in je Microsoft-account.

Apps of programma?

Soms is er onduidelijkheid over de namen 'app' en 'bureaublad-programma'. Een Windows 8.1-app is een klein programmaatje dat je installeert via de tegel Store, meestal met slechts één muisklik. De nieuwe app verschijnt vervolgens in je startscherm. Bekende voorbeelden van apps zijn Buienradar, Mail, Agenda, Nieuws, Kaarten en Shazam. Een ander kenmerk van apps is dat ze meestal één 'trucje' kennen, bijvoorbeeld het weer voorspellen of het nieuws van nu.nl tonen.

De bediening van apps is meestal toegespitst op aanraakschermen. Uiteraard is bediening met muis/toetsenbord mogelijk, maar je redt het ook met je vingers als je computer een touchscreen heeft. Bij klassiek 'bureaublad-programma' is het veel lastiger om zonder muis te bedienen. Ook hebben klassieke bureaublad-programma's vaak veel mogelijkheden in één programma. Bekende voorbeelden van bureaublad-programma's zijn Microsoft Word/Excel, Photoshop en iTunes. In Windows 8.1 kun je apps en bureaublad-programma's door elkaar gebruiken. Apps en bureaubladprogramma's zijn bereikbaar vanaf de klassieke bureaubladomgeving en kun je ook starten vanaf het Windows 8.1-startscherm.

Apps installeer je meestal met één muisklik via Store.

Tip 04: Nieuwe 8.1-apps

Windows 8 heeft enkele basis-apps, zoals Foto's, Kaarten, Nieuws en Weer. Aan dit rijtje zijn in Windows 8.1 een aantal nieuwe apps toegevoegd. Zoals de titel al doet vermoeden kun je met Alarmen allerlei wekkers en kattenbelletjes instellen. Ook is er een goede stopwatchfunctie en timer beschikbaar. Ook Rekenmachine is er nu in het uiterlijk van Windows 8. Met Geluidsrecorder kun je eenvoudig opnamen maken, bijvoorbeeld een gesproken herinnering. De app Scanner maakt het eenvoudig documenten digitaliseren naar je computer.

Tip 04 Windows 8.1 heeft een aantal nieuwe standaard-apps waaronder Rekenmachine, Geluidsrecorder, Alarmen en Scanner.

0 Reactie(s) op: 4 tips om alles uit de apps in Windows 8.1 te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.