Altijd een veilige verbinding met Google Docs

Door: onno-karman | 08 februari 2010 15:02

How To

Met Google Documenten (Docs) kunt u online uw documenten delen met collega’s, vrienden en familie. Waar u vroeger alleen Office-documenten kon kon uploaden, kan tegenwoordig elk bestand online worden geplaatst en gedeeld. Heel handig natuurlijk. Minder fraai is dat de verbinding met Google Documenten standaard niet beveiligd is.

Al sinds 2006 wordt er door de gebruikers van Google Documenten online gediscussieerd over het feit dat Google de verbinding niet versleutelt. In elk geval niet standaard. En dat is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Ook bij Gmail ging het verkeer niet de facto via SSL, maar moest u dit zelf regelen via de Gmail-instellingen. Sinds kort is dit veranderd en gaat het e-mailverkeer van Gmail altijd via https en dat is natuurlijk wel zo veilig. Jammer genoeg heeft Google dit niet meteen voor alle online producten ingesteld en is de verbinding met Google Documenten nog steeds niet standaard versleuteld.

Het is helemaal jammer dat er ook geen mogelijkheid is in Google Documenten waarmee u dit kunt aanzetten. Als u naar docs.google.com gaat, komt u eerst op de inlogpagina die wél versleuteld is en dient u in te loggen met uw Gmail-account en wachtwoord. Zodra u echter ingelogd bent, wordt u doorgestuurd naar http://docs.google.com. Inderdaad: http, onbeveiligd en dus is het verkeer tussen uw computer en de servers van Google te onderscheppen.

Helaas kunt u de verbinding met Google Documenten niet standaard op https instellen.

Workarounds

Om tóch veilig uw documenten online te delen, kunt u een van de volgende trucs toepassen: verander gewoon handmatig in de adresbalk http in https. Een andere methode is om altijd standaard eerst in te loggen op Gmail en daarna pas via de link linksbovenin naar Google Documenten te gaan. Zo blijft de veilige verbinding namelijk wél in stand gehouden. En misschien de beste optie: maak een snelkoppeling naar https://docs.google.com op uw bureaublad en in de bladwijzerbalk van uw browser.

Log eerst in op Gmail en ga via de links linksboven naar Google Documenten.

Het is natuurlijk ook zaak om de mensen met wie u documenten online deelt eveneens te op het hart te drukken dat ze dezelfde stappen ondernemen. Want anders zijn de bestanden aan hun kant alsnog te onderscheppen!

0 Reactie(s) op: Altijd een veilige verbinding met Google Docs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.