Android 5.0 heet Lollipop en verschijnt in november

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 16 oktober 2014 12:15

Apps & Software

Google heeft de nieuwste versie van Android officieel uit de doeken gedaan. Versie 5.0 van Android gaat Lollipop heten. De nieuwste versie van het besturingssysteem valt vooral op door de visuele veranderingen, maar er is aan veel meer onderdelen gesleuteld.

Hoewel Android groot is geworden als besturingssysteem voor smartphones, zien we Android inmiddels ook terug op allerlei verschillende soorten apparaten. Denk aan tablets, horloges en met Android TV wil Google zijn OS ook naar de televisie brengen. Om al deze Android apparaten beter met elkaar samen te laten werken heeft Google synchronisatiemogelijkheden ingebouwd. Ben je bijvoorbeeld een spelletje aan het spelen of door je foto's aan het bladeren op de smartphone, dan kun je dit eenvoudig later voortzetten op je tablet of een ander Android 5.0-apparaat. Lees ook: Je Android-apparaat aansturen met je pc.

Material Design

Om ook al deze Android apparaten een modern en herkenbaar uiterlijk te geven is de visuele stijl van Android en de apps aangepast. Deze visuele stijl heet Material Design en is wellicht herkenbaar omdat veel apps van Google onlangs al een update hebben gekregen naar dit uiterlijk, dat herkenbaar is dankzij vele felle kleuren in grote rechthoekige vlakken.

Het filmpje hieronder geeft je een idee hoe Material Design op Android oogt.

Functies

In deze nieuwe visuele stijl worden ook notificaties op een andere manier getoond. Niet alleen in het notificatiescherm, maar ook met een kleine preview aan de bovenkant van het scherm. Notificaties zijn beter te synchroniseren met andere Android-apparaten en Android geeft notificaties die hoge prioriteit hebben opvallender weer. Bovendien kun je instellen wanneer je niet gestoord wilt worden met notificaties, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen.

Op het gebied van veiligheid heeft Google een killswitch ingebouwd, een functie die een gestolen Android-apparaat onbruikbaar maakt nadat hij gestolen is. Het maakt niet uit of het toestel door de onrechtmatige eigenaar gereset wordt of niet. Bovendien wordt de opslag van het toestel nu standaard versleuteld, zodat je zonder wachtwoord niets van het apparaat kunt halen. Dit was al handmatig mogelijk sinds Android 4.0, maar gebeurt nu standaard.

De ontwikkelaars hebben er tenslotte ook voor gezorgd dat het besturingssysteem een stuk energiezuiniger is. Naar eigen zeggen moet een smartphone zo'n anderhalf uur langer meegaan met een volle accu.

Android Lollipop wordt in november als eerste uitgerold op verschillende Nexus-toestellen, waaronder de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 (2012 en 2013-versies) en de Nexus 10. Ook staat Android 5.0 op nieuwe Nexus 6 en Nexus 9 toestellen die Google tegelijkertijd met de nieuwe Androidversie aankondigde.

3 Reactie(s) op: Android 5.0 heet Lollipop en verschijnt in november

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 oktober 2014 18:53 Anoniem
  Met iedere update van Android maakt Google meer inbreuk op de privacy van de gebruiker.
  Geen ondersteunig van sd-card ten gunste van Google cloud.
  Ik zal mijn geroote sony niet meer updaten.
  Google kan de pot op!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2014 22:37 Jorispeterse
  Android blijft gewoon geheugenkaartjes ondersteunen. Alleen Nexus-toestellen hebben geen kaartslot. Mocht je dat een probleem vinden, dan zijn er nog heel veel andere Androids verkrijgbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2014 02:37 Anoniem
  android ondersteunt geen sd-kaartjes meer bij Kitkat.
  een koppeling aan een programma waarbij de data verdwijnt indien je de app update, is geen ondersteuning.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.