Android-bloatware verwijderen

© PXimport

Android-bloatware verwijderen

Geplaatst: 2 augustus 2012 - 12:06

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Koen Vervloesem

Stoort u zich ook aan die overbodige voorgeïnstalleerde apps op uw Android-smartphone of -tablet die onverwijderbaar lijken? Denk bijvoorbeeld aan Boekenbol, SoundHound of Google+. Er zijn gelukkig manieren om deze apps te 'bevriezen', zodat ze uw telefoon niet meer onnodig belasten, of ze zelfs volledig te verwijderen. We tonen u hoe dit werkt met behulp van de app Root Uninstaller, zodat u deze ongewenste apps niet langer hoeft te tolereren.

1. Download Root Uninstaller

Zoek Root Uninstaller in Google Play op uw Android-telefoon. Er is een Pro-versie die op dit moment 1,49 euro kost, maar met de gratis versie kunt u in totaal drie keer een app bevriezen en herstellen. Let op dat u de juiste app downloadt, die met de gele ster en blauwe letters 'RU' als icoontje, en die als maker 'Root Uninstaller' heeft. Google Play bevat namelijk ook een andere app met dezelfde naam. Klik op Downloaden en open de app. Hebt u een geroote telefoon (zie kader), dan vraagt de app om root-toegang.

© PXimport

Risico's

Voor u enthousiast uw Android-smartphone begint te rooten, moet u zich er wel bewust van zijn dat applicaties met root-toegang niet meer ingeperkt worden, zodat ze ook meer schade aan uw telefoon kunnen berokkenen. Geef dus enkel root-rechten aan applicaties die u vertrouwt! Bovendien moet u bij het rooten goed de instructies voor uw telefoon volgen. Op de website XDA-Developers.com vindt u allerlei informatie over het rooten van verschillende Android-smartphones.

© PXimport

Rooten

In Android worden uit veiligheidsoverwegingen heel wat zaken standaard van de gebruiker afgeschermd. Zo wordt voorkomen dat u bijvoorbeeld per ongeluk essentiële systeem-apps verwijdert. Om toch toegang te krijgen tot geavanceerde functies moet u zogenaamde 'root-rechten' verkrijgen. Hiervoor moet u uw telefoon rooten, te vergelijken met het jailbreaken op de iPhone. Lees hier meer over in het artikel Ontwijk beperkingen met root-toegang in Android.

2. Al uw apps

U krijgt nu de lijst van al uw apps te zien. Systeem-apps worden in het rood getoond, andere apps in het wit. Klik bovenaan op ALL om enkel specifieke types apps te zien, zoals systeem-apps, apps van derde partijen, apps op de SD-kaart, geback-upte apps of apps die bevroren zijn. U kunt hier ook de apps sorteren op naam of op grootte. Klikt u bovenaan op het vergrootglas, dan kunt u filteren op de naam van de app. Hierdoor krijgt u snel een app te zien op basis van de naam.

© PXimport

3. Bevries

Klik in de lijst van apps die u te zien krijgt op de app die u wilt bevriezen of verwijderen. U krijgt nu verschillende mogelijkheden. Kiest u Freeze, dan 'bevriest' u de app: de app blijft op uw systeem staan en u krijgt nog altijd updates, maar de app wordt niet meer uitgevoerd, ook niet op de achtergrond. Later kunt u deze hier 'ontvriezen' (Defrost). Met Launch/Freeze start u een bevroren app en wordt die onmiddellijk terug bevroren nadat u deze afgesloten hebt. Deze functionaliteit vereist wel een geroote telefoon.

© PXimport

4. Back-up en verwijder

Bevriezen kunt u altijd rechtzetten, maar een app verwijderen is definitief. Om onvoorziene problemen te vermijden, is het daarom aan te raden om altijd eerst een back-up van de app te maken voor u deze verwijdert, zelfs als u er zeker van bent dat u de app nooit meer nodig hebt. Klik dus altijd eerst op Backup, waarna een kopie van het .apk-bestand op uw SD-kaart wordt opgeslagen. Kiest u daarna Uninstall en is uw telefoon geroot, dan wordt de app volledig van het systeem verwijderd, zelfs als het om een systeem-app gaat.

© PXimport

5. Herstel

Als u van gedachte veranderd bent over een verwijderde app en u hiervan een back-up gemaakt hebt, dan gaat u gewoon naar de lijst van apps waar de verwijderde app nog altijd tussen de geïnstalleerde apps staat. Klik op de app en daarna op Restore. Lukt dit om een of andere reden niet, dan kunt u ook altijd op het groene Android-icoontje bovenaan klikken. U krijgt dan een lijst te zien van alle .apk-bestanden op uw SD-kaart. Bij elke app wordt getoond of deze al geïnstalleerd is of niet. Klikt u op het .apk-bestand van de back-up van uw verwijderde app, dan wordt de app geïnstalleerd.

© PXimport

6. Meer mogelijkheden met Android 4.0

Google is in Android 4.0 wat behulpzamer geworden. In deze nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem kunt u nu ook ongewenste apps uitschakelen, ongeacht of u roottoegang hebt en of het systeem-apps zijn of niet. Dit doet u door naar Instellingen te gaan, Apps te kiezen, in het overzicht de app te zoeken die u wilt uitschakelen en op de knop Uitschakelen te drukken. Pas hierbij ook op dat u geen belangrijke systeemprocessen uitschakelt, want ook op deze manier kunt u uw Android-systeem instabiel maken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten