Android zonder Google? Zo doe je dat

Door: Jochem de Goede | 21 maart 2017 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Android is ongekend populair op mobiele apparaten. Het is het gratis besturingssysteem dat gemaakt wordt door Google. Dat het gratis wordt weggegeven is niet zomaar; Google verdient geld aan z’n services. En met services bedoelen we voornamelijk advertenties. Niet zo'n gek idee dus, om Android zonder Google te gebruiken. Hoe doe je dat?

Waarom zonder Google?

Er is één belangrijke reden om van Google af te willen: privacy. Google verzamelt via zijn verschillende diensten ontzettend veel gegevens over jou als gebruiker. Google verzamelt onder andere met wie je belt, hoelang je belt, je ip-adres, welke websites je bezoekt en waar je naar zoekt. Ook weet Google met wie je communiceert, omdat standaard je contactpersonen gesynchroniseerd worden. Het slaat verder locaties op en elke interactie die je hebt met de Google-spraakassistent via ‘Oké, Google’.

Hoe meer diensten van Google jij gebruikt, des te completer het profiel is dat Google over jou kan opbouwen. En hoe completer jouw profiel is, des te meer geld Google met jouw profiel kan verdienen. Google is en blijft een advertentiebedrijf, dat bakken geld verdient met het zo specifiek mogelijk uitleveren van advertenties. Gebruik je dus zo min mogelijk Google-diensten, dan weet Google minder over je en behoud jij meer privacy. Je kunt zelf trouwens alles inzien wat Google verzamelt .

Een andere reden om alternatieven voor Googles software te zoeken, kan zijn dat je liever gebruikmaakt van opensourcesoftware: software waarbij iedereen de code in kan zien. Veel Google-apps zijn weliswaar gebaseerd op opensourcesoftware, maar krijgen op het laatste moment nog geheime Google-functies erbij.

Tip 01: Ingebouwde apps

Een aantal van de apps zijn al ‘dubbel’ uitgevoerd als je een apparaat hebt van een fabrikant als Samsung, LG of HTC. Je krijgt dan bijvoorbeeld een aparte e-mailapp, maar ook een muziekspeler, een eigen foto-app en meer. Gebruik je liever geen app van je fabrikant, dan zijn er veel handige alternatieven. Voor e-mail kun je bijvoorbeeld denken aan BlueMail, die alle grote e-mailproviders ondersteunt, zoals Gmail en Hotmail. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor Microsoft Outlook voor Android, die eveneens overweg kan met de bekendste e-maildiensten, evenals met IMAP. De Outlook-app synchroniseert echter niet de contactpersonen en agenda van Android. Ook voor veel andere standaardapps vind je veel goede alternatieven in de Play Store. Een aantal zullen we hier apart als tip behandelen.

Tip 02: Apps uitschakelen

Om te voorkomen dat je toch Google-apps gebruikt op je smartphone of tablet (en dat je ze nog moet updaten en ermee lastiggevallen wordt), kun je de Google-apps uitschakelen. Je doet dat door de app Instellingen te openen en dan naar Apps te gaan. Blader aandachtig door de lijst, Google zet lang niet overal z’n merknaam voor, zo heten Google Chrome en Google Maps gewoon Chrome en Maps. Je schakelt een app uit door erop te tikken en daarna te kiezen voor Uitschakelen / App uitschakelen. Let op dat je niet alles van Google uitschakelt, zoals Google Play Services en Google Play zelf. Waarom niet? Dat lees je in tip 3 en in het kader ‘Play Services’. Om zeker te weten of een app van Google afkomstig is of niet, moet je even in de Google Play Store duiken. Bij Mijn apps en games zie je onder de naam van de app de naam van de fabrikant.

Tip 02 Je kunt bijna alle Google-apps uitschakelen.
Een alternatief voor de Google Play Store is de opensource appstore F-Droid

Tip 03: Play Store

Vanuit de Google Play Store installeer je alle apps voor Android. Er zijn echter alternatieven. Een van die alternatieven is F-Droid. Dat is een speciale opensource-applicatiewinkel. F-Droid maakt gebruik van repository’s, net als Linux. Op die manier is er niet één centrale instantie die de toegang tot de appstore beheert, maar is het decentraal. Je installeert F-Droid vanaf de website www.f-droid.org. Tik op Download F-Droid en haal de betreffende apk binnen. Voer het gedownloade bestand uit. Standaard worden apps uit onbekende bronnen geblokkeerd. Verschijnt er een melding, tik dan op Instellingen en zet bij Beveiliging / Apparaatbeheer de schakelaar om bij Onbekende bronnen en tik op OK. Je kunt de apk opnieuw openen vanuit je Downloads. Tik dan op Installeren. Naast F-Droid kun je ook kiezen voor Amazon Appstore, of voor de Microsoft Apps-app. De laatste is een mini-appwinkel met apps van Microsoft. Houd er wel rekening mee dat het aanbod van deze alternatieve applicatiewinkels karig is, veel van de bekendste apps zul je er helaas niet terugvinden.

Tip 03 F-Droid bevindt zich helaas niet in de Play Store, maar moet je vanaf de website installeren.

Zin en onzin van custom rom’s

De afkorting rom betekent eigenlijk read-only memory, geheugen dat alleen uitgelezen kan worden en dat je dus niet kunt beschrijven met nieuwe data. In de Android-gemeenschap betekent het iets anders: een besturingssysteem dat je in het rom-gedeelte van je smartphone installeert. Een stock rom is de standaardsoftware die met je telefoon wordt meegeleverd, het officiële besturingssysteem van de fabrikant. Een custom rom is aangepast door de community. In zo’n rom kunnen andere apps en services aanwezig zijn. Het nadeel van een custom rom is dat het wel even kan duren voordat deze stabiel is, omdat het veel werk is om alle drivers van de smartphone goed te laten werken. Is dat eenmaal gelukt, dan kun je bijvoorbeeld een rom te installeren die geen Google-diensten bevat. Voor dit artikel gaat dit echter te ver.

Tip 04: F-Droid

Zodra je F-Droid opent, kan het even duren voordat de lijst met apps is geladen. Bovenaan bij Wat is nieuw kun je een categorie kiezen, bijvoorbeeld Internet. Je kunt gewoon een app openen en dan tikken op Installeren om de app te installeren. Helaas is het zo dat je als je geen rootrechten hebt op je Android, je onbekende bronnen aan moet laten staan. Let op dat je niet zomaar onbekende apk’s vanaf het internet installeert, deze kunnen onveilig zijn! Ga overigens in F-Droid nog even naar Instellingen via het menu en zet een vinkje bij Download automatisch updates. Vink eventueel ook Alleen via Wi-Fi aan om updates alleen over wifi te downloaden. Naast de menuknop vind je de optie om je bronnen (repository’s) te beheren. Als je daarop tikt, zie je de actieve bronnen. Je vindt meer bronnen voor andere apps hier. Om een nieuwe bron toe te voegen, tik je op Nieuwe bron. Voer dan het bronadres (oftewel de url) in en tik op Toevoegen.

Let op dat je niet zomaar onbekende apk’s vanaf het internet installeert

Tip 05: Google Chrome

Als je af wilt van Google Chrome, heb je veel om te kiezen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Mozilla Firefox. De Android-versie synchroniseert met de desktopvariant en ondersteunt zelfs extensies. Daarmee kun je bijvoorbeeld eenvoudig advertenties blokkeren. Een andere optie is om te kiezen voor bijvoorbeeld Dolphin Browser, die browser bestaat al erg lang op Android en wordt nog steeds regelmatig bijgewerkt en verbeterd. Op bepaalde apparaten die root hebben, is het mogelijk om de AOSP-browser te installeren. Dat is de standaard opensourcebrowser voor Android. Deze vind je hier. Het aantal ondersteunde apparaten is echter wel beperkt. In F-Droid vind je eveneens een opensourcebrowser genaamd simpelweg genaamd Browser.

Tip 05 De Android-versie van Firefox ondersteunt add-ons, net als de desktopvariant.

Tip 06: Zoeken

Je kunt andere zoekapps installeren in Android, zoals DuckDuckGo, Yahoo Zoeken, Startpage of Bing Search. Bij de meeste zoek-apps kun je een widget aan je startscherm toevoegen om er snel en eenvoudig mee te zoeken. Mocht je toch graag Google Chrome blijven gebruiken, dan kun je daarin wel een andere standaardzoekmachine instellen. Daarvoor open je Chrome en tik je op de menuknop rechts van de adresbalk en ga je naar Instellingen. Tik dan op Zoekmachine en kies een andere zoekmachine uit de lijst. Helaas missen daar wel een aantal populaire opties. De mobiele browser Mozilla Firefox biedt voor zoeken een stuk meer instellingen dan Chrome. Je kunt hierbij zelf bepalen welke zoekmachines je toevoegt en welke je als standaard wilt instellen. Ook kun je die gekozen standaardzoekmachine van Firefox in sommige Android-versies automatisch laten starten als je lang op de thuisknop drukt.

0 Reactie(s) op: Android zonder Google? Zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.