Android zonder Google? Zo doe je dat

Door: Jochem de Goede | 21 maart 2017 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Google-instellingen

Tip 07 Om geen apparaatgegevens, zoals contactpersonen, door te sturen naar Google, onderbreek je het verzamelen daarvan.

Google maakt het lastig om de datadrift in Android te verminderen. Google Now, de app die je continu contextuele informatie geeft en daarvoor heel wat permissies gebruikt, zet je als volgt uit. Ga naar Instellingen / Google en dan naar Zoeken en Now. Ga dan naar Je feed en zet de schakelaar bij Feed om. Als je de optie Ook je feedvoorkeuren aanvinkt, wordt Google Now op al je apparaten uitgeschakeld. Voor optimale privacy, vink je die optie aan. Tik dan op Uitschakelen. Om te voorkomen dat Google nog data verzamelt van je apparaat, ga je naar Accounts en privacy. Tik dan op Google-activiteitopties en zet daar per onderdeel de gegevens uit. Doe dat dus bij Web- en app-activiteit, Apparaatgegevens, Spraak- en audioactiviteit, YouTube-zoekgeschiedenis, YouTube-kijkgeschiedenis en Locatiegeschiedenis van Google. Zet de schakelaar van elk onderdeel om en tik op Onderbreken. Ga daarna nog even twee keer terug totdat je weer bij Google bent in de Instellingen. Tik dan op Advertenties en selecteer Afmelden voor personalisatie van advertenties om te voorkomen dat advertenties op basis van je Google-gegevens gepersonaliseerd worden.

Tip 07 Om Google Now uit te zetten, zet je hier bij Je feed de schakelaar om.

Play Services

De Google Play Services zijn de onderliggende api’s die apps voor veelvoorkomende systeemfuncties kunnen gebruiken. Daarmee kan een app bijvoorbeeld pushnotificaties versturen of de locatie opvragen. Je kunt de Google Play Services uitschakelen, maar dan zullen veel apps niet meer goed werken. Alleen apps die niet de Play Services gebruiken, werken dan nog wel. Alle Google-apps zullen dan in ieder geval niet meer werken. Er wordt wel gewerkt aan een opensource-alternatief voor de Google Play Services, in de vorm van het MicroG-project, maar dat is nog niet uitontwikkeld. Geïnteresseerd? Je vindt hier meer informatie.

Als je de Play Services stopt te gebruiken, vraagt Google je om terug te komen.
HERE WeGo bevat veel functies die je kent uit Google Maps, zoals routes voor ov en fiets

Tip 08: Google Maps

Als je wilt navigeren zonder dat Google weet waar je heengaat, heb je een aantal opties. Een van de betere opties is HERE WeGo, de navigatie-app die vroeger van Nokia was, maar tegenwoordig in handen is van Audi en BMW. De app bevat veel functies van Google Maps, zoals navigatie met het openbaar vervoer en fietsroutes. Wil je liever een meer open alternatief, dan moet je op zoek naar een app die gebruikmaakt van OpenStreetMaps. Een van die apps is bijvoorbeeld Kaarten & Navigatie van OsmAnd.

Tip 09: Google Foto’s

Google Foto’s is een heel erg handige dienst. We vinden het erg fijn dat je gratis onbeperkte opslag krijgt voor al je foto’s, die je vervolgens ook op elk apparaat kunt bekijken. Natuurlijk moet die gratis dienst ergens van ‘betaald’ worden. Google scant je foto’s continu om zijn algoritmes te verbeteren. Een gratis alternatief dat precies hetzelfde kan als Google Foto’s kennen wij niet. Natuurlijk heb je wel andere apps waarmee je je Android-foto’s kunt beheren. Vaak levert de telefoonfabrikant een eigen foto-app mee, maar deze is meestal wat te beperkt. Een gratis alternatief is bijvoorbeeld Piktures. In de galerij staan al je foto’s, maar de app heeft een aantal leuke extra’s. Zo kun je de agendaweergave openen en zie je per dag je gemaakte foto’s. Ook kun je foto’s inzien via Dropbox en bepaalde foto’s achter slot en grendel zetten met een pincode. Een betaalde oplossing die wij prettig vinden werken is Focus Picture Gallery. In F-Droid vind je overigens A Photo Manager, een opensource fotobeheerder met geofuncties geïntegreerd.

Tip 09 Het maken van een nieuw album is in Piktures erg eenvoudig.

Tip 10: Office-documenten

Het beste alternatief voor Google Documenten is Microsoft Office. Die suite is vandaag de dag in zijn geheel beschikbaar voor Android. Je hebt de beschikking over Word, PowerPoint, Excel, Outlook en OneNote. Helaas kun je in de gratis versie alleen documenten bekijken, voor het bewerken ervan moet je een abonnement op Office 365 nemen. Wil je alleen documenten bekijken op je mobiele apparaat, dan kun je overigens ook kiezen voor LibreOffice Viewer, of het Indiase bedrijf Zoho. Die laatste heeft ook zijn eigen Android-suite met de mogelijkheid om documenten direct op je smartphone of tablet te bewerken. Daarvoor hoef je geen account aan te maken en je kunt met anderen samenwerken aan een document. Je kunt ook kijken naar Dropbox Paper, waarmee je documenten kunt bewerken die zich in je Dropbox bevinden. Je kunt ook hier eenvoudig samenwerken met anderen, maar je kunt er geen spreadsheets of presentaties mee bewerken.

Tip 10 Met LibreOffice Viewer kun je in de toekomst ook documenten bewerken.
Met Drupe kun je je contacten met een veeg vanaf je hoofdscherm bellen

Tip 11: Telefoon

De telefoon-app op alle niet-Google-telefoons is van de fabrikant, dus van bijvoorbeeld LG, Samsung of HTC. Heb je een Nexus- of Pixel-telefoon, dan is de telefoonapp wel van Google. Als je daar vanaf wilt, zijn er mogelijkheden. Een daarvan is Drupe. Deze app voegt ook nog een aantal extra handigheidjes toe. Zo kun je contacten met een veeg vanaf je hoofdscherm bellen. Handig is dat Drupe ook telefoontjes kan plegen met andere apps, zoals WhatsApp, Skype en Facebook Messenger, zodat je een compleet overzicht van je belgeschiedenis hebt. Wil je liever iets eenvoudigers, dan kun je kijken naar de Zero Dialer. Zoals de naam al doet vermoeden, richt deze app zich op de basis. Dat betekent een goeie zoekfunctie, de optie om telefoontjes te blokkeren en snel bij je contactpersonen te komen. Je kunt in Android de standaard belapp instellen via Instellingen / Apps / Standaardapplicaties en kies dan voor Oproep-app.

Tip 12: Toetsenbord

Het toetsenbord van Android kun je eenvoudig vervangen door een alternatief. Vaak is dit niet nodig, omdat je fabrikant al een eigen toetsenbord meelevert. Wat betreft toetsenborden is er bovendien erg veel concurrentie, dus je hebt veel te kiezen, zowel gratis als betaald. Een paar voorbeelden zijn SwiftKey, Swype, Chrooma, TouchPal en Minuum. Elk toetsenbord heeft wel een aantal extra handigheidjes, zoals thema’s, snelkoppelingen om te knippen en plakken, zoeken en emoji-integratie. Wil je een opensource-toetsenbord, kijk dan eens naar AnySoftKeyboard.

Tip 12 Wat betreft het toetsenbord, heb je veel te kiezen om van Google af te komen.

0 Reactie(s) op: Android zonder Google? Zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.