Anoniem surfen op je iPad

Door: richard-veenstra | 12 mei 2014 09:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Privacy is een actueel onderwerp sinds Edward Snowden aangaf dat de Amerikaanse inlichtingendienst massaal in onze privézaken kan wroeten. De kans is aanwezig dat kwaadwillende personen toegang hebben tot jouw data. Hoe zorg je dat je weinig sporen achterlaat op het internet?

Op elke site die je bezoekt, laat je als bezoeker een spoor achter in de vorm van je IP-adres. Bovendien onthoudt je iPad welke sites je bezoekt en welke wachtwoorden je hebt opgeslagen. Je deelt je locatie op Facebook en op Twitter laat je weten dat je een weekje op Ibiza vertoeft. Vaak heb je niet door hoeveel je van jezelf prijsgeeft op internet en in de meeste gevallen denk je waarschijnlijk ook: wat maakt het uit als een inlichtingendienst weet waar ik op vakantie ben?

Toch zijn er genoeg gevallen bekend van mensen die gedupeerd worden doordat ze achteloos met hun internetgebruik omgaan. In deze how to leer je hoe je bewust met je iPad op het internet rondhangt en hoe je anoniem op het internet kunt surfen. Dit wil overigens niet zeggen dat de Amerikaanse veiligheidsdienst je dan niet kan volgen.

De deur op slot

Voordat we je laten zien hoe je anoniem surft, zijn er wel een aantal algemene veiligheidsmaatregelen waar je over na kunt denken. Een soort algemene iPad-gedragsadviezen. Vergelijk het met je eigen woning: je kunt een kluisje in je huis installeren, maar als je vervolgens de woningdeur wagenwijd open laat staan, helpt dit niet zoveel.

Je neemt je iPad waarschijnlijk vaak mee naar afspraken of op vakantie. Je doet er dan ook goed aan om niet te veel persoonlijke informatie op je iPad te zetten. Erg belangrijke documenten kunnen natuurlijk ook van je harde schijf thuis worden gestolen, maar de kans dat iemand je iPad in handen krijgt is een stuk groter.

Zorg ervoor dat je niet te veel gevoelige informatie op je iPad hebt staan als je het apparaat vaak meeneemt.

Wachtwoorden

Waarschijnlijk ben je standaard ingelogd op Facebook, je e-mail en andere diensten. Zorg dat je weet wat je wachtwoorden van deze diensten zijn voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Je kunt bijvoorbeeld een vijftal wachtwoorden in gebruik hebben die je allemaal uit je hoofd weet.

Geen namen van huisdieren of simpele cijferopeenvolgingen, maar gecombineerde codes van letters en cijfers die voor een buitenstaander niet te raden zijn. Op een briefje in je portemonnee kun je vervolgens per dienst opschrijven welk wachtwoord je voor de dienst gebruikt. Je schrijft dan natuurlijk niet het wachtwoord op, maar slechts een geheugensteuntje zodat jij weet welke van de vijf codes je gebruikt voor de dienst. Wordt je iPad gestolen, verander dan zo snel mogelijk het wachtwoord van de belangrijkste diensten.

Het is daarnaast handig om je iPad te voorzien van een toegangscode. Ga naar Instellingen / Algemeen / Codeslot en tik op Zet code aan. Ga terug naar het menu Algemeen en kies bij Automatisch slot bijvoorbeeld voor 2 minuten. Als je je iPad twee minuten niet gebruikt, zal er om de toegangscode gevraagd worden. Denk er ook aan dat als je op een vreemd wifi-netwerk bent aangemeld, er een risico is dat mensen je internetactiviteiten kunnen opvangen. Doe banktransacties altijd alleen op betrouwbare wifi-netwerken.

Zorg in ieder geval voor een codeslot als je je iPad vaak meeneemt.

5 Reactie(s) op: Anoniem surfen op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 mei 2014 12:13 Anoniem
  Waarom moet ik 4 meter scrollen voor die klote prijsvergelijker?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 mei 2014 08:39 Anoniem
  Jezus, er zijn mensen die echt ALTIJD wat te zeiken hebben.
  Prima artikel !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 mei 2014 10:11 Anoniem
  Waarmee scroll jijeigenlijk? Anders krijg je van mij wel een middelvinger te leen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2014 21:23 Anoniem
  Hoeveelheid advertenties is wat overdreven…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2014 22:33 Anoniem
  Ga maar 's lezen : http://peterswebsafety.com
  Staat heel veel op over internetveiligheid, privacy bescherming enz.
  Dit is geen reclame, is een hobbysite zonder commercieel doel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.