ASUS Transformer Pad TF103C - De meest complete budgettablet?

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 15 augustus 2014 10:30

Review

De Transformer Pad TF103C is een nieuwe budgettablet van ASUS die uiteraard verkocht wordt inclusief ASUS' grootste troef: het toetsenborddock. Of de goedkope Android-tablet een slimme aankoop is? Je leest het in de review.

Score
70
 • Pluspunten
 • Vlotte processor
 • Inclusief toetsenborddock
 • Schermhelderheid
 • Minpunten
 • 1 GB RAM
 • Schermresolutie

None

ASUS Transformer Pad TF103C

Prijs € 279,-

OS Android 4.4.2

Scherm 10,1 inch (1280 x 800 pixels)

Processor 1,33 GHz quadcore (Intel Atom Z3745)

Geheugen 1 GB RAM, 16 GB opslag

Camera 1,2 megapixel (voor), 2 megapixel (achter)

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0

Aansluitingen Micro-usb, 3,5mm-audio, microSD, usb 2.0

Afmetingen 25,7 x 17,8 x 1 cm

Gewicht 550 gram (dock 550 gram)

Batterij 19 Wh

ASUS is te beschouwen als de uitvinder van de Android-tablet met bijpassend toetsenborddock waarmee de tablet als laptop te gebruiken is. De originele ASUS Eee Pad Transformer verscheen in 2011 op de markt. Met de onlangs verschenen Transformer Pad TF103C brengt ASUS de Transformer Pad naar een nieuw prijspunt. Voor 279 euro krijg je namelijk de tablet én het toetsenborddock. Om dit prijspunt te bereiken zijn er uiteraard wel concessies gedaan. Lees ook: ASUS Transformer Book T100 review - Veelzijdige Windows 8.1-tablet

De tablet is met een gewicht van 550 gram zeker geen lichtgewicht, maar echt zwaar is hij ook niet. Ondanks dat de TF103C duidelijk met een prijsbewuste insteek is ontworpen, komt de behuizing stevig over. Het ontwerp doet denken aan de eveneens geteste Transformer Book T100. Een verschil is dat de achterkant van de TF103C rubberachtig is afgewerkt en dat is prettiger dan de gladde achterkant van de T100. We zien op die achterkant ook een netjes verwerkte camera en de tablet is dus voorzien van twee camera's. Op zich is het leuk dat ASUS ons ook een camera aan de achterkant geeft, die vermoedelijk bedoeld is om foto's te maken, maar gezien de slechte kwaliteit van de camera ontgaat ons het nut een beetje.

In de prettig rubberachtig afgewerkte achterkant is een camera verwerkt, die helaas erg slecht is.

Helder scherm, lage resolutie

Iets waar je aan merkt dat de Transformer Pad TF103C een budgettablet is, is het gebruikte scherm. Op zich is met de schermkwaliteit niets mis want net als bij de Transformer Book T100 maakt ASUS gebruik van een IPS-paneel. Het paneel is bovendien - in tegenstelling tot de T100 - lekker helder, waardoor het in meer omstandigheden een bruikbaar scherm is. De schermresolutie van 1280 x 800 pixels maakt echter duidelijk dat we hier toch echt met een instaptablet van doen hebben. Letters zijn hierdoor minder scherp dan op de huidige high-end-tablets.

Verrassend vlot

De tablet is voorzien van een Intel Atom Z3745; een vlotte quadcore-processor met een basiskloksnelheid van 1,33 GHz en een turbosnelheid van 1,86 GHz. De processor wordt helaas wel bijgestaan door een magere 1 GB RAM. De processor zorgt er ondanks de krappe hoeveelheid RAM voor dat dit een vlotte tablet is waarop apps prima draaien. Op zich voldoet het aantal gigabyte aan RAM, maar we hadden liever 2 GB gezien om de tablet wat toekomstbestendiger te maken. We hadden de slechte camera bijvoorbeeld graag ingeleverd voor meer intern geheugen. De accuduur is maximaal 8 uur.

Toetsenborddock

Het meegeleverde toetsenbord lijkt veel op het toetsenborddock van de Transformer Book T100, maar is iets minder stevig. Handig is dat er een pijltje op de tablet is aangebracht dat je moet uitlijnen met het pijltje op het dock. Gezien het formaat is het logisch dat de toetsen wat krap zijn, maar ze tikken wel prettig. Ook de touchpad is krap, maar wel iets ruimer dan die op de Transformer Book T100.

Android is niet helemaal geoptimaliseerd voor muisbediening, waardoor je in de praktijk waarschijnlijk vaak het aanraakscherm zult gebruiken. Het toetsenbordje heeft hetzelfde gewicht als de tablet, waarmee het totale gewicht op 1,1 kilogram komt. Er zit helaas geen extra accu in het toetsenborddock. Het dock is voorzien van een usb 2.0-poort zodat je eenvoudig documenten of foto's van een usb-stick kunt gebruiken.

Het meegeleverde toetsenborddock is netjes afgewerkt en bevat functietoetsen voor Android.

Conclusie

Dit is zeker niet de tablet met de fraaiste behuizing of de hoogste schermresolutie, maar de combinatie van een snelle processor, goede schermhelderheid, het toetsenborddock en de lage prijs maken veel goed. Ben je op zoek naar een gunstig geprijsde tablet waarop je documenten kunt bewerken en e-mails kunt tikken, dan is de TF103C zeker het bekijken waard.

2 Reactie(s) op: ASUS Transformer Pad TF103C - De meest complete budgettablet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 september 2014 22:43 Anoniem
  mijn eerste ervaring met dit door mij als, vervanging voor de defecte asus eee pad 101 aangeschafte eee pad TF 103 c is welliswaar geen 5 sterren, maar gezien de prijs kwaliteit een 3,5 ster.
  wat vooral tegenvalt is het accu gedeelte. Nog niet een derde van de tijd die deed met de 101. Maar verder werkt hij goed, in grote lijnen, start soms onverwcht zomaar opnieuw op (overigens wel snel). Heefteen matig tot slecht speaker geluid maar de hoofdtelefoon aansluiting werkt oke.
  Jammer misschien iets te snel geweest met de aanschaf maar je de 101 was hellaas defect. wie weet komt er nog een oplossing voor de Batterij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 22:54 Anoniem
  Accu is echt vreselijk slecht. Je kunt 'm niet opladen en er aan werken tegelijk, dan sluit ie toch ineens af. Opladen duurt erg lang maar leeg raken, geen probleem. Bij idle dichtgeslagen een dag liggen presteert ie het om 35 procent van de acculading te verliezen. Terug geweest naar de winkel, nieuwe gehad, precies hetzelfde gezeur. Jammer!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.