ASUS Transformer Book T100 - Veelzijdige Windows 8.1-tablet

Door: Jeroen Boer Jeroen | 25 juli 2014 09:07

PC

ASUS heeft met de Eee Pad Transformer de tablet met toetsenborddock zo'n beetje uitgevonden. De ASUS Transformer Book T100 is een tablet met toetsenborddock die voorzien is van Windows 8.1.

De ASUS Transformer Book T100 is al een tijdje te koop, maar heeft onlangs een snellere processor gekregen. Het grootste verschil met de eerdere uitvoering is dat de processor sneller is. De tablet bevat in de nieuwe revisie een Intel Atom Z3775 quadcoreprocessor op 1,46 GHz. Een ander verschil is dat de Transformer T100 nu ook in het wit verkrijgbaar is. Lees ook: Checklist - Welke tablet past bij mij?

De eerdere uitvoering is tegen een iets lagere prijs ook nog steeds te koop en bevat een Intel Atom Z3740 met een kloksnelheid van 1,33 GHz. Alle uitvoeringen bevatten 2 GB RAM. Je kunt kiezen tussen een 32- en 64GB-model. Het model met 32GB is beter verkrijgbaar dan het 64GB-model. Het 32GB-model bevat extra ingebouwd geheugen voor de herstelpartitie waardoor je na installatie van Office nog 13GB vrije ruimte over hebt. Het 64GB-model bevat dit extra geheugen niet en heeft zo'n 41GB vrij na installatie van Office. Naast de keuze tussen 32 of 64GB opslaggeheugen op het apparaat is er ook een variant die verkocht wordt met een toetsenborddock met ingebouwde harde schijf. Deze variant is lastig verkrijgbaar.

De behuizing is gemaakt van een goedkoop ogend glad kunststof dat erg gevoelig is voor vingerafdrukken. De tablet is voorzien van micro-usb, micro-hdmi en een kaartlezer. Er is alleen een matige camera aan de voorkant geplaatst die duidelijk bedoeld is voor videogesprekken.

Tegenvallende schermhelderheid

Het 10,1inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Er wordt door ASUS gebruik gemaakt van een IPS-paneel waardoor de inkijkhoeken prima zijn. Ook de kleurweergave is in orde, maar het paneel heeft helaas geen indrukwekkende helderheid. Hierdoor heb je in een goedverlicht kantoor of bij fel daglicht in bijvoorbeeld de trein door het glimmende scherm al snel last van een minder goed beeld. De resolutie is voor moderne begrippen uiteraard niet hoog, maar Windows 8.1 komt met zijn vierkante tegels toch goed over. In de bureaubladomgeving is de relatief lage resolutie soms zelfs een voordeel omdat Windows nog steeds niet altijd helemaal lekker schaalt bij hoge resoluties op kleine schermen.

Indrukwekkende accuduur

De ASUS Transformer Book T100 bevat een accu met een capaciteit van 31 Wh. Hier weet de tablet een indrukwekkende werkduur van elf uur uit te persen. We vermoeden dat naast de energiezuinige processor juist ook de wat tegenvallende schermhelderheid een rol speelt. Het is in ieder geval prettig om een compact apparaatje met Windows 8.1 te gebruiken dat moeiteloos een hele werkdag meegaat.

Soepele werkervaring

De Intel Atom Z3775 is een processor uit Intels Bay Trail-reeks. Ondanks het misschien wat negatieve imago dat nog steeds aan de merknaam Atom kleeft, is dat in het geval van de Bay Trail-reeks niet terecht. Windows loopt op de ASUS Transformer Book T100 soepel en komt niet traag over. Voor alledaagse werkzaamheden heeft de T100 meer dan genoeg genoeg kracht in huis. Een laptopvervanger is de T100 echter niet, je moet bijvoorbeeld niet verwachten dat een programma als Photoshop lekker draait op dit apparaat.

Handig toetsenborddock

De Transformer T100 wordt verkocht inclusief een toetsenbordock dat lijkt op de toetsenborden van eerdere Transformer-tablets. Je klikt de tablet eenvoudig in de dock waarna hij vergrendelt. Je kunt hem ontgrendelen door op een knop te drukken. Het dock is gemaakt van een ander kunststof dan de tablet zelf en is voorzien van een borstelpatroon. Het toetsenbord is uiteraard krap, maar de toetsaanslag is best prettig. Het touchpad is met een afmeting van 7,4 bij 4,2 centimeter eigenlijk te klein waardoor je ook in de notebookmodus snel geneigd bent het aanraakscherm te gebruiken.

In tegenstelling tot sommige Android-tablets heeft ASUS bij de T100 het toetsenborddock niet voorzien van een extra accu. Erg is dat niet, want de T100 haalt zoals gezegd een indrukwekkende batterijduur van elf uur. De tablet is voor een scherm relatief zwaar waardoor je op schoot moet oppassen dat het geheel niet omvalt. Het dock is voorzien van een usb3.0-poort.

Het toetsenbord is krap, maar tikt wel prettig.

Conclusie

De ASUS T100 is gezien de functionaliteit in combinatie met de relatief lage prijs een interessant apparaat. Je krijgt voor 349 euro een tablet met toetsenbord voorzien van Office 2013 met een werkduur van zo'n elf uur. Hierbij moeten we toegeven dat de bouwkwaliteit en het ontwerp het niet halen bij dure tablets en dat ook de schermhelderheid tegenvalt. Toch wegen de pluspunten ruimschoots op tegen de minpunten waardoor we dit een erg leuk apparaatje vinden.