Beheer wat Google van je opslaat

Door: Joris Peterse Joris | 01 december 2014 17:12

How To

Google heeft een beduchte reputatie als het gaat om het verzamelen van gegevens van iedereen. Maar wist je dat je al best veel van je verzamelde gegevens kunt inzien? Deze vijf weblinks tonen je de verzamelde gegevens en geven je de mogelijkheid om het te verwijderen.

Advertenties

De belangrijkste reden waarom Google werkelijk alles van je wilt weten is om je zo gepersonaliseerde advertenties voor te kunnen schotelen. Op www.google.com/settings/ads krijg je (nadat je inlogt met je Google-account) te zien op welke gegevens Google zijn advertenties baseert. Desgewenst wijzig of verwijder je hier persoonsgegevens. Wil je je helemaal uitschrijven voor de gepersonaliseerde advertenties, dan heb je een browserplugin nodig. Deze werkt ook als je geen Google-account hebt en is beschikbaar voor alle grote browsers (waaronder Internet Explorer, Firefox en Chrome).

Locatiegeschiedenis

De locatiegeschiedenis die Google van je bijhoudt zal je wellicht het meest van schrikken. Beschik je over een smartphone met Android, dan wordt standaard je locatie bijgehouden en opgeslagen. Op https://maps.google.com/locationhistory zie je met een kalendertje tot op de minuut precies waar je geweest bent. Vind je het een eng idee? In de instellingen van je Android-smartphone kun je bij de locatieservices instellen of Google je locatiegegevens mag loggen.

Schrik niet: Google heeft al je reisgedrag opgeslagen!

Zoekgeschiedenis

Waar je op internet naar zoekt zegt heel veel over je. Daarom is het voor Google ook zo belangrijk om je zoekmachinegebruik uitgebreid bij te houden. Deze gegevens worden gebruikt om advertenties voor te schotelen, maar ook om je zoekresultaten te manipuleren. In plaats van algemene zoekresultaten denkt Google namelijk dat gepersonaliseerde zoekresultaten beter zijn. Op www.google.com/history kun je je zoekgedrag volledig terugzien. Door op het tandwieltje te drukken kun je zoekopdrachten verwijderen of de gepersonaliseerde zoekresultaten uitschakelen.

Toegang tot account

Die schat aan persoonsinformatie die bij Google begraven ligt, is natuurlijk ook interessant voor andere bedrijven. Op https://security.google.com/settings/security/permissions zie je welke toepassingen en apparaten allemaal verbonden zijn met jouw Google-account of een specifieke Google-dienst. Je vindt hier voornamelijk zaken terug die geen kwaad kunnen, bijvoorbeeld je Android-smartphone die je aangemeld hebt met je Google-account. Zie je diensten of apparaten in de lijst staan die je niet kent? Dan kun je ze zorgeloos verwijderen. Mocht het verwijderde item later alsnog toegang nodig hebben, dan wordt het je netjes gevraagd.

Dashboard

Google is natuurlijk veel meer dan een verzamelbak voor advertenties, locaties en de zoekresultaten. Op het Google Dashboard krijg je een overzicht van alle gebruikte Google diensten te zien en de verzamelde gegevens. Je verwijdert hier wat je liever niet in Google hebt en bevalt de hele dienst niet? Dan schakel je deze gewoon uit in het Dashboard.