Browserextensies voor sociale netwerken

Door: Robbin Ooijevaar | 22 december 2011 11:06

Apps & Software

Ooit konden we met één keer per dag e-mail ophalen volstaan om bij te blijven. Door de explosieve groei van sociale netwerken raakt het overzicht zoek. Nieuwe berichten komen binnen in Google+, LinkedIn, Facebook en Hyves. Het is tijdrovend om al deze websites regelmatig te openen. Dankzij slimme browseruitbreidingen blijft u eenvoudig op de hoogte zonder de websites te bezoeken.

1. Webbrowser-uitbreidingen

Om te voorkomen dat u website na website moet bezoeken om niets te missen, maken we gebruik van slimme notificatiehulpjes. Deze installeren we in de webbrowser zodat u ook geen extra programma hoeft te starten: als u op internet surft, blijft u automatisch op de hoogte. Er zijn drie grote spelers in webbrowserland: Internet Explorer, Firefox en Chrome. Internet Explorer slaan we over omdat het bereiken van ons doel al snel resulteert in extra werkbalken. Voor Chrome en Firefox zijn slimme extra's ontwikkeld waarmee u eenvoudig op de hoogte blijft van nieuwtjes op de sociale netwerken waar u lid van bent. We noemen een aantal oplossingen, u kunt er naar hartenlust mee experimenteren en gebruiken wat handig voor u is.

2. Google Chrome

De uitbreidingen van Google Chrome heten extensies. De geïnstalleerde extensies vindt u via de gereedschapssleutel rechtsboven in beeld. Klik deze aan en kies Extra / Extensies. U krijgt een overzicht met onderaan de optie Meer extensies. Vervolgens kunt u middels een zoek­opdracht handige extensies vinden en installeren, waarna de extensies in het overzicht terechtkomen. Een goed notificatiehulpje voor LinkedIn is ChromeIn Plus for LinkedIn. Voor Facebook is het Facebook Notifications, de beste voor Google+ is G+me voor Google Plus, en voor Hyves kunt u het beste Hyves Notificaties gebruiken. De genoemde extensies verschijnen als een icoontje in Google Chrome, linksboven in beeld. Door hierop te klikken kunt u de extensie instellen en gebruiken.

Na de installatie van de extensies krijgt u rechtsboven in beeld meldingen van berichten en ander nieuws.

3. Mozilla Firefox

De uitbreidingen voor Firefox heten add-ons en/of extensies. U beheert en zoekt add-ons door op de Alt-toets te drukken waarna het menu zichtbaar wordt. Kies Extra / Add-ons en geef boven in beeld een zoekopdracht om nieuwe extensies te vinden en installeren. U kunt hiervoor ook de website Addons Mozilla gebruiken. Extensies komen in de lijst achter de knop Extensies te staan. Hier kunt u reeds geïnstalleerde uitbreidingen (tijdelijk) uitschakelen of verwijderen. Voor LinkedIn is LinkedIn Companion goed om te proberen en voor Facebook de Facebook Toolbar of Friendbar. Het icoontje verschijnt meestal rechtsboven in beeld of in een extra werkbalk. Voor Hyves en Google+ waren ten tijde van schrijven nog geen goede losse Firefox-uitbreidingen te vinden. Wel kunt u met Yoono aan de slag. Dit is er ook voor Chrome en integreert de notificatie van meerdere webdiensten in één uitbreiding.

De notificatie-uitbreidingen in Firefox werken minder 'soepel' dan de extensies in Google Chrome.

0 Reactie(s) op: Browserextensies voor sociale netwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.