Chrome 10 is sneller op een slimme manier

© PXimport

Chrome 10 is sneller op een slimme manier

Geplaatst: 22 februari 2011 - 06:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

De volgende versie van Chrome is flink aangepast voor webapps. Google’s browser scoort nauwelijks beter in gewone JavaScript-tests, maar geeft veelgebruikte webapps een boost.

De bèta van Chrome 10 scoort in de veelgebruikte JavaScript-test SunSpider iets beter dan de huidige versie 9. De nieuwe JavaScript-engine (Crankshaft) in de volgende versie van Google’s webbrowser gemaakt met een ander doel. Crankshaft optimaliseert niet blind alle JavaScript-code, maar richt zich vooral op code die vaak wordt uitgevoerd.

Eigen test

In Google’s eigen V8-test scoort Chrome 10 dus flink beter. Het prestatieniveau ligt 64 procent hoger, blijkt uit tests van Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld. De nieuwe bèta is net als Chrome 9 drie keer getest met zowel SunSpider als V8, draaiend op Windows 7. Vervolgens zijn de resultaten tot gemiddelden verwerkt.

In de SunSpider-test scoorde Chrome 10 slechts 0,1 procent hoger dan de huidige build, die begin deze maand uitkwam. De traditionele test voor JavaScript-performance draait volgens Google te kort om Crankshaft aan te zetten tot serieus optimalisatiewerk. In theorie zou vaker testen met die benchmark wel tot meer optimalisatie en dus hoger prestatieniveau kunnen leiden.

Procenten uitpersen

In de aanloop naar de bèta heeft Google de vooruitgang, zoals gemeten met de V8-test, wel weten te vergroten. Begin december dook Crankshaft voor het eerst op in de meest geavanceerde (en minst stabiele) alpha-build van Chrome. Die zogeheten ‘canary build’ was toen 40,5 procent sneller dan de iets stabielere developer-build (Chrome 9 in wording), en 43,5 procent sneller dan Chrome 8.

Andere vernieuwingen in Chrome 10 zijn gebruik van hardware-versnelling voor de weergave van video, grafisch beeld en 3D-animaties. Microsofts aankomende versie 9 van Internet Explorer heeft dat gebruik van de grafische processor (gpu) ook ingebouwd. Het is nog niet zeker of Chrome 10 die hardwareversnelling meteen al meekrijgt.

Oude plug-ins in de ban

Verder synchroniseert Chrome 10 bookmarks, extensies, wachtwoorden, cookies en andere browserinstellingen tussen verschillende pc’s met Chrome (10) erop. En tenslotte heeft het een beveiligingsfunctie die verouderde plug-ins uitschakelt. De open source-webbrowser Firefox heeft een dergelijke bescherming al, en die schakelt pro-actief de Skype plug-in uit omdat die instabiel is. Oude plug-ins maken browsers zeer onveilig.

Van Firefox staat er ook een grote nieuwe versie op stapel. Daarvan zijn al 11 bèta’s verschenen, en er is plots nog een twaalfde gepland. Die proefversie stuit nu nog op vijf serieuze bugs, waardoor de ontwikkelaars deze bèta-release - en dus ook de definitieve versie - uitstellen. De eerste bèta van Firefox 4 is in juli vorig jaar al verschenen. Ontwikkelaar Mozilla wil de ontwikkelsnelheid flink verhogen, naar voorbeeld van Google’s Chrome.

Nog kaler

Ook afgekeken van Chrome is de veel kalere interface voor Firefox 4, wat Microsoft ook doet met IE9. Ondertussen overweegt Google nu om het minimalistische uiterlijk van zijn browser nog verder uit te kleden. Mogelijk wordt in een toekomstige versie van Chrome de url-balk (voor het invoeren van internetadressen) verborgen, net onder de tabbladen. Nieuwsgierige gebruikers kunnen de bèta-versie van Chrome 10 downloaden en uitproberen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten