© PXimport

Chrome Web Store

Geplaatst: 7 juli 2011 - 12:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Google heeft onlangs een speciale webwinkel geopend voor Google Chrome: de Chrome Web Store. Hier vindt u alle apps, extensies en thema's terug die voor de populaire browser van Google zijn gemaakt. We nemen de winkel onder de loep en shoppen een aantal handige producten voor u bij elkaar!

1. Google Chrome

Als u dit artikel begint te lezen, hebt u Google's snelle browser Chrome waarschijnlijk reeds op uw computer geïnstalleerd, zodat u deze tip kunt overslaan. Mocht Chrome echter nog niet op uw computer staan, dan haalt u hem binnen door naar Google Chrome te surfen en op de knop Google Chrome downloaden te klikken. Op de volgende pagina krijgt u de servicevoorwaarden te zien en krijgt u de mogelijkheid om Google Chrome desgewenst als standaardbrowser in te stellen. Selecteer de gewenste vakjes en klik op Accepteren en installeren. Het installatiebestand wordt nu gedownload, waarna de browser wordt geïnstalleerd. Binnen een paar minuten - afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding - is de installatie voltooid. De eerste keer dat u Chrome start, moet u uw favoriete zoekmachine nog even selecteren. Daarna kunt u verder.

© PXimport

Hebt u Google Chrome nog niet op uw pc? Installeer de browser dan eerst.

2. Web Store verkennen

De Chrome Web Store doet erg denken aan populaire app-winkels zoals de App Store van Apple en de Android Market. Als u een kijkje neemt bij Chrome Web Store zult u zien wat we bedoelen. In de Chrome Web Store worden apps (geavanceerde interactieve websites), extensies (browseruitbreidingen) en thema's keurig in overzichtelijke categorieën aangeboden. Net zoals in Apple's App Store worden verschillende onderdelen uitgelicht. Veel van de 'producten' in deze winkel zijn gratis, maar voor sommige moet u betalen. De Web Store is een online markt waar ontwikkelaars hun software aan de man kunnen brengen. Op dit moment is de Chrome Web Store helaas alleen in een Engelstalige versie beschikbaar, maar in de toekomst zal ook een Nederlandstalige variant worden gelanceerd. Voorlopige moeten we het met de Amerikaanse Chrome Web Store doen.

© PXimport

De Chrome Web Store biedt een overzichtelijk aanbod van apps, extensies en thema's.

3. Wat zijn apps?

U weet waarschijnlijk wel wat apps voor de iPhone, BlackBerry en Android-telefoons zijn. Net als hun broertjes voor deze smartphones, bestaan de apps in de wereld van Google Chrome uit kleine programmaatjes. Google noemt ze zelf 'geavanceerde interactieve websites'. Apps werken vanaf een Google-server binnen de browser en de software staat dus niet op uw pc, maar - met een populaire term - 'in de cloud'. U kunt ze in die zin vergelijken met de manier waarop bijvoorbeeld Hotmail en Google Docs werken. Clouddiensten bieden verschillende voordelen: installatie is secondewerk, ze zijn vanaf iedere computer beschikbaar en ze worden voortdurend up-to-date gehouden. Het installeren van een app in Chrome is heel eenvoudig. U kiest een app via de Chrome Web Store en klikt op Install. De app is direct beschikbaar en er wordt een pictogram toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van uw Chrome-browser.

© PXimport

Als u een app installeert, wordt hij aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van Chrome toegevoegd.

4. Aan de slag

We beginnen onze winkeltocht met de Gmail-app, die een echte aanrader is als u gebruikmaakt van Gmail. Ga naar Gmail-app. Als u nog niet bent ingelogd in Gmail, moet u dit eerst even doen. Klik daarna op Install, waarna de app wordt toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina. Klik met uw rechtermuisknop op de toepassing om extra opties te zien. Standaard opent de app als een normaal tabblad, maar u kunt er ook voor kiezen om Gmail te openen als een vastgezet tabblad. Daarbij wordt de app iedere keer direct geopend in een vast blad, zodra u de browser start. Het is ook mogelijk om de app in een nieuw venster of in een volledig scherm te openen. Zoals u ziet, kunt u de app snel weer verwijderen, mocht u daar behoefte aan hebben. Klik in dat geval op Installatie ongedaan maken.

© PXimport

Het installeren van een app is heel eenvoudig: u hoeft alleen maar op de knop Install te klikken.

© PXimport

Onder de rechtermuisknop zijn allerlei extra opties verborgen.

5. Post-it

Het is altijd hetzelfde: juist als u snel even wat wilt noteren, hebt u geen pen en papier bij de hand. Als u dit bekend voorkomt, kunt u de app Stickies installeren. Ga naar Stickies en klik op Install. De app wordt vervolgens bij de Toepassingen geplaatst, waarna hij altijd beschikbaar is als u een nieuw tabblad in Chrome opent. Als u de app start, ziet een pagina waarin u briefjes kunt 'plakken'. Dubbelklik met uw linkermuisknop om een nieuwe notitie te maken en dubbelklik vervolgens op het briefje om tekst in te voeren. Onderin kunt u verschillende kleuren kiezen. Wilt u een Sticky verwijderen, dan versleept u hem naar de prullenbak. Klik op het pictogram met de Engelse sleutel om de Options-pagina te openen. Als u de optie Use Google App Engine for storage of Stickies aanvinkt, worden uw Stickies niet alleen lokaal, maar ook online opgeslagen, zodat u er vanaf iedere computer toegang toe krijgt. Hiervoor hebt u wel een Google-account (bijvoorbeeld een Gmail-account) nodig.

© PXimport

Met de app Stickies kunt u snel een korte notitie maken. Handig!

6. TweetDeck

TweetDeck is een geweldige toepassing als u veel twittert, helemaal als u dit normaal gesproken via de website van Twitter doet. Installeer de app via TweetDeck en start hem vervolgens. U moet wel even een account aanmaken, zodat al uw instellingen online worden opgeslagen en u op iedere computer dezelfde lay-out kunt behouden. Zodra u bent ingelogd, komt u in het fraai vormgegeven scherm van TweetDeck terecht. U kunt kolommen toevoegen en verwijderen en bovenaan in het midden kunt u uw tweets invoeren, waarbij u eenvoudig uw locatie kunt aangeven en media (foto's of video's) kunt toevoegen. U hoeft de pagina overigens niet steeds te verversen, want de tweets komen automatisch binnen. TweetDeck is typisch zo'n app die u het best in een volledig scherm kunt starten. Open daarom een nieuw tabblad en klik met uw rechtermuisknop op de TweetDeck-app. Selecteer vervolgens de optie Openen in volledig scherm. Met F11 schakelt u het scherm weer terug naar de standaardgrootte.

© PXimport

TweetDeck komt het best tot zijn recht in een volledig scherm.

7. ICT-nieuws

Een van de leukste apps voor de iPad is Flipboard, waarmee u door nieuws uit allerlei bronnen kunt bladeren alsof u een papieren magazine op schoot hebt. Yoono inMag doet hier sterk aan denken, want ook deze app verzamelt content uit diverse nieuwsbronnen en rangschikt ze op een slimme manier. Yoono inMag focust vooral op ICT-nieuws en presenteert berichten uit onder andere Google News, Reddit, HackerNews, Digg, Wired en Techcrunch. U kunt bladeren door op de pijltjes aan de linker- en rechterzijde te klikken, maar het kan ook met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. De enige minpunten van de app zijn op dit moment dat alles Engelstalig is en dat u zelf geen bronnen kunt toevoegen. Wellicht dat deze optie in een toekomstige versie wordt toegevoegd.

© PXimport

Yoono inMag presenteert nieuws uit diverse bronnen, in de vorm van een magazine.

8. Live televisie

Met LiveStation kunt u tientallen internationale nieuwszenders live bekijken. U kunt de prachtig vormgegeven app installeren vanaf LiveStation. De meeste zenders kunnen er in een standaardkwaliteit mee worden bekeken, maar als u toegang wilt tot alle zenders en daarbij behoefte hebt aan een betere streamkwaliteit, kunt u zich aanmelden voor € 3,99 per maand. Onder het videovenster zijn de laatste headlines, informatie, het uitzendschema en tweets over de betreffende zender te zien.

© PXimport

Voor de echte nieuwsjunk is LiveStation, dat zo'n dertig zenders toont, een echte aanrader.

9. Later lezen

Als u een interessante website of webpagina tegenkomt, maar even geen tijd hebt om alles te lezen, dan is de app 'Read Later Fast' een uitkomst. Ga naar Read Later Fast en installeer de app. Als u een webpagina op een later tijdstip wilt teruglezen, klikt u met uw rechtermuisknop ergens op de pagina en kiest u voor Read Later. Hoewel u dit systeem zou kunnen vergelijken met de manier waarop gewone favorieten functioneren, doen we de app daarmee ernstig tekort. Als u Read Later Fast opstart via een nieuw tabblad, ziet u een fraai vormgegeven pagina met al uw opgeslagen webpagina's. Zodra u er een aanklikt, kunt u razendsnel naar links en naar rechts door alle bewaarde pagina's bladeren. Wilt u niet afgeleid worden en enkel het artikel lezen? Klik dan bovenaan op Text View. Desgewenst kunt u uzelf registreren voor een account bij de bijbehorende website Diigo, zodat alle pa­gina's niet alleen lokaal, maar ook online worden bewaard.

© PXimport

Read Later Fast doet zijn naam eer aan: door opgeslagen webpagina's bladeren verloopt razendsnel!

10. Chrome-extensies

Behalve apps zijn er ook nog extensies (ook wel plug-ins, extensions of browseruitbreidingen genoemd) waarmee u het standaard erg 'kale' Chrome kunt uitbreiden. Ook de extensies vindt u in de Chrome Web Store. Ga weer naar Chrome Web Store en klik aan de linkerkant op Extensions. U krijgt vervolgens een overzicht met de nieuwste en populairste uitbreidingen voor Chrome te zien. In tegenstelling tot de rest van de Chrome Web Store, is voor dit onderdeel een Nederlandstalige pagina beschikbaar, die u vindt op Chrome Web Store NL. Rechtsboven kunt u aangeven of u extensies in elke taal wilt zien (standaard) of dat bijvoorbeeld alleen de Nederlandstalige extensies moeten worden getoond.

11. Naar de top

Wanneer u naar de onderkant van een pagina bent gescrolld en weer naar de bovenkant terug wilt, voldoet één enkele klik als u de extensie Scroll To Top Button hebt geïnstalleerd. Hij werkt eigenlijk hetzelfde als de actie waarbij op de iPhone op de statusbalk wordt getikt. Op uw computer bereikt u via de Home-knop van uw toetsenbord in principe hetzelfde, maar als u uw muis niet wilt loslaten, is Scroll To Top Button een handige toevoeging. De extensie voegt rechtsboven op de pagina een doorzichtige pijl toe. Als u daar op klikt, bent u weer bovenaan de pagina. Scroll To Top Button werkt alleen bij 'normale' websites en niet op beveiligde (https-)pagina's. Ga naar Scroll To Top Button, klik op Installeren en daarna nog een keer op Installeren om de extensie toe te voegen. Klik met uw rechtermuisknop op een willekeurige webpagina en selecteer Scroll To Top Button Options om de instellingen van de extensie naar wens aan te passen.

© PXimport

Scroll To Top Button voegt een handige knop toe waarmee u direct naar de bovenkant van een pagina springt.

12. Downloads

Chrome is een erg snelle en handige browser, maar standaard ontbreekt een knop waarmee u snel naar uw gedownloade bestanden kunt gaan. Deze functie wordt weliswaar ook in werking gesteld middels de sneltoetscombinatie Ctrl+J, maar dat moet u dan wel onthouden. Met de extensie Downloads wordt een knop toegevoegd aan uw menubalk, zodat uw downloads altijd met één klik kunnen worden benaderd.

© PXimport

Simpel, maar effectief: voeg een extra knop toe waarmee u direct naar uw downloads gaat.

13. Extensies beheren

Om de instellingen van geïnstalleerde extensies aan te passen of om extensies uit te schakelen of te verwijderen, klikt u rechtsboven in Chrome op het pictogram met de Engelse sleutel. Kies daarna voor Extra en klik op Extensies. U kunt echter ook chrome://extensions invoeren in de adresbalk en op Enter drukken. U krijgt nu alle extensies te zien die u hebt geïnstalleerd. Het aanpassen, uitschakelen of verwijderen is nu een kwestie van op de juiste link klikken.

© PXimport

Het beheer van Chrome-extensies steekt erg eenvoudig in elkaar.

14. Thema's

Als u de standaardvormgeving van Chrome wilt aanpassen, kan dit met behulp van thema's. In de Chrome Web Store klikt u aan de linkerkant op Themes. U krijgt nu de negen best gewaardeerde thema's te zien. Wilt u alle beschikbare Chrome-thema's bekijken? Klik dan rechtsboven op All. Ook het installeren van een thema is met één keer klikken gebeurd. Een thema verandert de randen van het Chrome-venster en de menubalken, en voegt een achtergrondafbeelding toe aan de 'nieuwe tabblad'-pagina. Let er wel op dat het thema een afbeelding gebruikt die groot genoeg is voor uw scherm. Toch niet tevreden met het nieuwe thema? Klik dan direct na de installatie op Ongedaan maken of voer in de adresbalk chrome://settings/personal in, druk op Enter en klik op de knop Standaardthema herstellen.

© PXimport

Met behulp van thema's kunt u de vormgeving van Chrome naar eigen smaak aanpassen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten